
Hepatita epidemica
Este o boala acuta, infectioasa a ficatului si contagioasa, caracterizata prin icter, tulburari digestive, materii fecale decolorate, uneori inchise la culoare, oboseala, marirea de volum a ficatului. Este produsa de virusul hepatic epidemic.
Profilactic: sa se evite bolnavul suspect de hepatita. Sa mancam numai dupa ce mainile au fost spalate cu sapun. Sa starpim mustele. Nici un aliment nu va fi lasat descoperit, expus mustelor si prafului. Apa de baut sa fie igienica. Fructele vor fi spalate si sterse inainte de a fi mancate. Fostii bolnavi de hepatita nu vor da sange, anuntand ca au suferit de hepatita. Sa se foloseasca o alimentatie variata, proaspata, compusa mai ales din proteine (carne, lapte, branza, oua), precum si vitamine (drojdie de bere, 80 g pe zi, si miere de albine, 100 g pe zi). Hepatita se trateaza in spital. In perioada de convalescenta, care dureaza de la 60-120 zile, se va consuma numai regim alimentar prescris de medic. Se vor evita alimentele conservate si alcoolul. Sunt interzise sosurile cu rantas, cu grasime prajita. Regimul alimentar trebuie pastrat cel putin sase luni pana la un an.
Alimente permise: fructe (portocale, mere, struguri, pepeni, lamai, capsuni), compot de fructe, gelatina de fructe, tarte cu fructe, dulceata, serbet, sirop, gem, marmelada, lapte, branza de vaci, iaurt, unt proaspat, untdelemn, zarzavaturi, legume, cartofi, paine prajita, biscuiji, chifle, macaroane, gris, taitei, orez, mamaliga, oua fierte, carne de pasare, carne de vita slaba, peste slab (ca salau, crapf stiuca, pastrav), rasol sau friptura la gratar, supa cu zdrente. perisoare, supe de zarzavat, budinci, bezele, papanasi, prajituri cu marmelada, miere de albine 90 -150 g pe zi.
Alimente interzise: pere, linte, hrean, ardei iute, piper, boia, usturoi, ceapa, vinete, varza, cartofi prajiti, mezeluri, conserve, sardele, carne grasa de vita, porc, oaie, gasca, rata, peste gras, carnati, pastrama, afumaturi, creier, rinichi, drob de miel, grasime topita, sosuri, prajituri cu creme, branza grasa fermentata, untura, slanina, rantas, salata cu ou, raci, marinata, zacusca, tocaturi, inghetata, nuci, alune, migdale, cacao, cafea, bauturi alcoolice.
Indicatii terapeutice: ceaiuri si apiterapie.
Ceaiuri
- Radicelles Secale cereals (secara). Actioneaza asupra
- parenchimului hepatic, favorizand ,,restitutio ad integrum" a ficatului. Stimuleaza direct celula hepatica, fiind indicata in hepatita (ictere infectioase), precum si in sechele. Se foloseste ca paine si sub forma de decoct cu o lingura la cana. Se beau doua cani pe zi.
- Juniperus communis L. (ienupar). Este medicamentul ficatului ajuns in stare de decompensare (ictere si ciroze). Actioneaza asupra insuficientei hepatice. Se folosesc mladite tinere, sub forma de infuzie sau decoct, cate doua lingurite la o cana. Se bea, in cursul unei zile, cate o lingura, din ora in ora, pana la terminarea canii.
- Hippophae rhamnoides L. (catina alba). Se folosesc fructele, foarte bogate in vitamina Bl, B2, acid folic, C etc., ca infuzie, cu doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit. Se bea fractionat, in decursul unei zile. Se face o cura indelungata. Se poate folosi si ca sirop.
- Hypericum perforatum L (sunatoare). Se beau trei cani pe zi dintr-o infuzie cu o lingura de planta la 200 ml apa in clocot.
- Corylus avelanna L. (alun). Mugurii au actiune antiscleroasa. Tonifiaza parenchimul hepatic. Este indicat in insuficienta hepatica accentuata. Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 lingurife la o cana.
- Fructus Cardui Mariae (fructe armurariu). Are actiune hepato-protectoare. Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 lingurite de fructe maruntite la o cana de apa. Se indulceste cu miere de albine. Prima se bea dimineata, inainte de micul dejun, a doua cana se ia in doua reprize, o jumatate dupa masa de pranz si o jumatate dupa masa de seara, stand apoi culcat pe partea dreapta cca 20 minute.
- Menyanthes trifoliata L. (trifoistea de balta). Stimuleaza functile ficatului. Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 lingurite la o cana.
Apiterapie
Se consuma polenul de albine, sub forma de granule, cate 15 - 20 g pe zi, inainte de mese. Cura dureaza o luna de zile, urmata de doua luni pauza si se repeta astfel de patru ori pe an, cate o luna pe trimestru.