
Tumori canceroase
Tumoarea canceroasa se extinde infiltrativ, ca o pata de ulei. Aceasta veche observatie la microscopul optic isi are acum explicatia la nivelul semantidelor. Intr-adevar, in imunoterapia cancerului s-a confirmat un fenomenn nou, acela de hibridare somatica, adica de generare a unor celule noi prin schimb de substante intre celulele tumorii si cele ale organismului, acestea din urma fiind nu distruse, cum se credea pina acum, ci cancerizate (O. Costachel, 1966). In acest sens se inscriu si concluziile experimentale obtinute de Fialkow, Thomas, Bryant si Neiman (1971) care atesta ca si limfocitele normale transfuzate cu scopul de a distruge celulele canceroase pot fi leucemizate.
Transformarea maligna se face cu ajutorul acizilor nucleici eliberati din tesutul neoplazic, care patrund in celulele sanatoase vecine si se integreaza fie direct (in cazul ADN tumoral), fie prin reverstranscriere (in cazul ARN tumoral) in genoamele nucleare. Pentru sustinerea acestei asertiuni exista date experimentale concludente. Dupa cum se cunoaste, in lumea bacteriilor transferurile de material de la o celula la alta se realizeaza frecvent, fie prin intermediul unui virus, fie prin procese care amintesc de sexualitatea fiintelor superioare. Un asemenea aport de material genetic nu are insa consecinte durabile asupra descendentei celulei decat in masura in care fragmentele astfel introduse ajung sa se inradacineze, sa fie reproduse, sa fie transmise de la o generatie la alta. Aceasta implantare se opereaza deseori prin recombinare genetica. Astfel, unui segment de cromozom i se poate substitui un segment omolog provenit ele la un alt individ (Fr.Jacob,1972).
Schimbul de substanta genetica intre bacterii poate influenta speciatia acestora (Stanley Falkow, 1965). Mai exista insa si o alta posibilitate prin care bacteriile dobandesc un supliment de program genetic. Astfel, la unele specii, bacteriile sint capabile sa absoarba si sa incorporeze in propriul lor cromozom genele eliberate prin triturarea altor bacterii (Fr. Jacob. 1972). Dar schimburile de material genetic cromozomal nu se petrec exclusiv in lumea microorganismelor, ci pot fi constatate si intre celulele organismelor superioare. A fost dovedita, de pilda, incorporarea ADN-ului in celulele de mamifere in vitro (Kay, 1961). De asemenea, Hill (1967) a demonstrat experimental ca in culturi celulare are loc incorporarea ADN-ului eliberat de celulele lezate. Potrivit datelor publicate de Kolodny (1971), intre celulele de mamifere in culturi se realizeaza si transferuri de macromolecule intacte de ARN. Cinetica incorporarii ADN-ului exogen in culturile celulare a fost bine studiata de J. Keprtova (1973). Procesele de regenerare ofera un exemplu edificator de felul cum se petrec schimburile de acizi nucleici intre celulele lezate si cele sanatoase, de interventia salutara a materialului genetic furnizat de tesutul sanatos pentru repararea plagilor sau a altor prejudicii cauzate integritatii tisulare si celulare.