_1363951959.jpg)
Bronsectazia (Dilatatii bronsice)
Este o afectiune bronho-pulmonara cronica, datorita dilatarii bronhilor, cu inflamatia si stagnarea secretiilor purulente in dilatatii. Tusea si, mai ales, expectoratia sunt semnele principale prin care se manifesta. Tusea apare dimineata la sculare, inlesnind toaleta bronhilor, prin evacuarea secretiilor acumulate peste noapte.
Expectoratia este muco-purulenta, abundenta (50-300 ml).
Apiterapie
Solutie alcoolica de propolis, 30% (200 ml). Se iau cate 15-30 picaturi pe zi, cu o ora inainte de mese, intr-un paharel cu apa calduta sau lapte.
Mierea de albine cu sulf. Se amesteca bine un kg de miere de albine, de tei sau flori de munte, cu 100 g sulf pentru uz intern. Se lasa sa stea timp de trei zile. Din preparat se iau cate trei linguri pe zi, cate una dupa fiecare masa.
Rosa centifolia L. (trandafir de dulceata). 100 g de petale de trandafir de dulceata se spala, se toaca marunt si se pun intr-un vas de sticla sau ceramica smaltuita. Se adauga 150 g miere de tei sau flori de munte, amestecandu-se bine pana la omogenizare. Se pastreaza la rece, acoperite, timp de cinci zile, ca sa se macereze. Se iau doua linguri pe zi, cate una dimineata si seara.
Preparatul tinut peste doua saptamani la frigider sau 2-3 zile la temperatura camerei devine toxic, in consecinta trebuie aruncat.
Plantago lanceolata L. (patlagina). Se iau 150 -g de frunze de patlagina proaspata, care se spala, se toaca marunt si se pun intr-un vas de sticla sau de ceramica smaltuita. Se adauga 150 g de miere, amestecand bine pana la omogenizare. Se lasa la rece timp de cinci zile, intr-un vas acoperit, la macerat. Se iau doua linguri pe zi, dimineata si
seara.
Plantago lanceolata L. (patlagina). Se iau 200 g frunze de patlagina proaspete, 400 ml apa, 100 g miere. Patlagina se fierbe intr-un vas acoperit, la foc moale, timp de o jumatate de ora. Se lasa sa se raceasca, se stoarce, zeama se strecoara printr-un tifon intr-un pahar sau alt vas de sticla, iar dupa ce s-a racit se adauga mierea si se amesteca bine. Termen de valabilitate 3-4 zile, la temperatura camerei sau sapte zile la frigider. Se iau sase lingurite pe zi la copii; 3-6 linguri la adulti.
Allium cepaL (ceapa). Se iau o ceapa mai mare sau doua potrivite si 100 g miere. Ceapa se coace intr-o tavita (asa cum se coc merele in coaja lor) pana ce s-a muiat bine. Se curata de foile exteme, zdrobeste miezul si se pune intr-un pahar curat. Dupa ce s-a racit, adauga mierea, se omogenizeaza bine si, la nevoie, se subtiaza cu putina apa. Se mai poate prepara fierband 200 g ceapa curatata si spalata, taiata marunt, intr-un vas cu 300 ml apa. Se acopera cu un capac, se fierbe la foc domol pana scade la jumatate. Se strecoara si se adauga mierea dupa ce s-a racit fiertura. Se dau sase lingurite pe zi la copii si 3-6 linguri la adulti. Se pastreaza 3-4 zile la temperatura camerei sau sapte zile la frigider.
Ceaiuri
Rp. Drosera rotundifolia L. (roua cerului) 2 lingurite
Cetraria isktndica (L.) Ach. (lichen de munte) 2 lingurite
Se amesteca bine, facandu-se o infuzie din acest preparat. Se bea dimineata si seara cate o cana de 250 ml, indulcita cu miere de albine.
Allium sativum L. (usturoi). Se foloseste sub forma de infuzie. 80 g bulbi de usturoi pisati la 1/4 l apa in clocot, intr-un vas cu capac. Se lasa sa se raceasca. Se dau opt linguri pe zi, pentru adulti, si opt lingurite pentru copii.