
Emfizemul pulmonar si silicoza pulmonara
Sunt boli cronice determinate de dilatarea alveolelor si de pierderea elasticitatii tesutului pulmonar. Cauze variate pot duce la aparitia emfizemului: bronsite cronice, bronsectazii, scleroze pulmonare, pneumoconioze. Varsta poate sa joace un rol important, boala intalnindu-se mai ales la varstnici.
Se recomanda:
Ceaiuri
-Tussilago farfara L. (podbal). Se beau doua cani pe zi, dimineata, indulcite cu miere de tei sau din flori de munte, dintr-o infuzie cu 10 g flori si frunze la 500 ml apa.
-Corylus avellana L. (alun). Se beau doua cani pe zi dintr-o
infuzie cu o lingurita de muguri la o cana. Are actiune antiscleroasa.
Cand emfizemul este asocial cu bronsita (bronho-pneumopatie cronica obstructiva):
Rp.1 Herba Saturejae (cimbrul) 50g
Drosera rotundifolia L. (roua cerului) 50g
Chelidonium majus L. (roslopasca) 50g
Eryngium planum L. (scai vanat) 50g
Fructus Anisi vulgaYis (anason) 50g
Infuzie dintr-o lingura din acest amestec la o cana de apa. Se lasa acoperit pentru extractie timp de 20 minute. Se bea o cana pe zi indulcita cu miere de albine, in mai multe reprize. Cura cu ceaiuri se face timp indelungat, pana la evidenta ameliorare.
Apiterapie
Se face un preparat din usturoi si produse apicole pentru prevenirea si combaterea sclerozei:
a) pentru prepararea maceratului de usturoi in alcool:
-usturoi (bulbi, curatati si tocati) 125g
-alcool 96° 125g
Se pune la macerat timp de 10-15 zile, dupa care, prin presare si strecurare, se obtin 175 g macerat de usturoi in alcool.
b) pentru obtinerea extractului moale de propolis:
-propolis brut, natural, fara impuritati 43g
-alcool 96° 57g
Se dizolva propolisul in alcool de 96°. Se lasa sa se evapore
alcoolul, pana se obtine o pasta moale, de aproximativ 50 g extract de propolis.
Pentru a obtine un extract alcoolic de propolis, in concentratie de 30%, se iau 30 g din pasta respectiva si se amesteca cu 70 g alcool 96°
c) Miere de salcam 50 g.
In final, se amesteca maceratul de usturoi rezultat (175 g) extractul alcoolic de propolis, in concentratie de 30% (25 g), si miere de salcam (50 g). In total se obtin 250 g preparat, ceea ce echivaleaza cu 2700-3000 picaturi necesare unui tratament pentru o perioada de 100 zile (fara intrerupere).
Picaturile se administreaza in putina apa (o lingurita) dimineata, pranz si seara, cu o jumatate de ora inainte de mese. Se respecta doza de picaturi, diferentiata pentru fiecare masa, potrivit schemei. In a 11-a zi de la inceperea tratamentului se administreaza doza record, de 25 picaturi, dimineata, la pranz si seara.
Inainte de administrare se agita flaconul.
Dupa 100 zile de tratament continuu, cu doza variabila din schema, se face o pauza de 60 de zile, dupa care se reincepe tratamentul (de intretinere), repetandu-se exact dupa schema din prima pana la terminarea preparatului.
Gimnastica respiratorie
Se ia un borcan cu 10 l de apa in care se introduce un tub de cauciuc sau plastic, care sa nu ajunga la fundul borcanului.
Se inspira fara tub, tragand aer in piept si apoi se expira prin tub, numarand basicile care se formeaza. Se executa acest exercitiu dimineata si seara, 10 minute, in camera aerisita in prealabil. Apa din borcan sa fie improspatata la fiecare exercitiu.
Tratament fizio-balnear
Pneumoterapie, prin aparate de recuperare individuate de acr arefiat, cate 10-15 minute, zilnic o sedinta, total 15 sedinte pe serie. Se poate repeta dupa trei luni.
Interferentiali
Doua placi dorsale, doua placi pe piept, intensitate forte, frecventa lenta, 10 minute; spectru cu intensitate forte, 10 minute, la doua zile o sedinta, total 10 sedinte pe serie. Se pot repeta dupa o luna pauza.
Tratament balneoclimateric
Emfizemul simplu si intricat cu bronsita se trateaza cu apele iodurate de la Baile Govora si cu apele cloruro-bicarbonatate sodice-silicioase, mai mult sau mai putin radioactive, slab mineralizate, din statiunile: Malnas, Covasna, 1 Mai si Felix.