
Tuberculoza pulmonara
Este o boala contagioasa cu localizare la nivelul aparatului respirator, datorita patrunderii si inmultirii bacilului Koch in bronhiole si plamanul omului sanatos. Principala sursa de infectie este omul bolnav, dar la aparitia acestei boli mai pot contribui si alti factori: diferite boli febrile, gripa, raceala, surmenajul, subalimentatia, viata dezordonata si orice cauze care scad puterea de rezistenta a organismului. In repausul medicamentos si chiar concomitent cu medicamentele se recomanda:
Ceaiuri
-Humulus lupulus L. (hamei). Se beau doua cani pe zi, timp indelungat, dintr-o infuzie de 3-5%. Are proprietati tuberculostatice.
- Polygonum aviculare L. (troscot). Se beau doua cani pe zi dinti infuzie sau decoct, 3-5%.
Cura de usturoi cu proprietati tuberculostatice. Sa se manance trei bulbisori (catei) pe zi sau sa se faca o cura de apa usturoiata, asa cum a fost descrisa la abcesul pulmonar.
Apiterapie
Cura cu,miere si Armoracia rusticana (Lam.) G.M.Sch. (hrean).
Se pune un pumn de hrean dat pe razatoare la o jumatate de kg de miere de albine. In fiecare zi se amesteca bine si se lasa sa stea astfel catva timp, pentru macerare. Se iau din acest amestec doua linguri pe zi inainte de mesele principale.
Propolis, solutie alcoolica 20-30%. Se iau cate 20-40 picaturi, intr-un pahar cu lapte cald, de trei ori pe zi, cu 60 minute inainte de mese. Tratamentul dureaza de la 4-10 luni.
Pasta de trandafiri cu miere
Se iau 100 g petale de trandafir de dulceata plus 150 g miere. Preparare: petalele de trandafir se spala, se toaca marunt, se pun Intr-un vas de sticla sau ceramica smaltuita, la care se adauga mierea, amestecand bine pana la omogenizare. Se pastreaza la rece, acoperita, timp de cinci zile, ca sa se macereze. Se consuma doua linguri pe zi, dimineata si seara. Preparatul tinut peste doua saptamani la frigider sau peste 2-3 zile la temperatura camerei devine toxic si trebuie aruncat.