
Cuisoarele reprezinta un condiment des utilizat in bucataria mediteraneana la asezonarea mancarurilor. Recent specialistii au proclamat cuisoarele ca fiind cel mai bun antioxidant natural. Aceste ierburi aromatice si-au castigat acest statut special datorita continutului bogat de compusi fenolici, cu multiple proprietati benefice pentru sanatate.
Printre calitatile antioxidante ale cuisoarelor se numara capacitatea marita de a emana hidrogen, reducerea oxidarii grasimilor si dezoxidarea fierului. Aceste efecte isi pot gasi aplicatia intr-o mai buna conservare a alimentelor, pastrarea gustului si a valorii lor nutritive. Alte condimente ce actioneaza pe post de antioxidanti sunt uleiurile esentiale de oregano, busuioc, cimbru, rozmarin si salvie.
Potrivit specialistilor, cuisoarele ar putea inlocui antioxidantii sintetici din alimente. In felul acesta produsele ar putea fi conservate fara a dauna sanatatii oamenilor. In prezent, in industria alimentara se folosesc substante sintetice. Cuisoarele ar putea fi nu doar o alternativa naturala, ci si una mai ieftina si benefica pentru sanatatea consumatorilor.
Consumate cu regularitate, cuisoarele intaresc sistemul imunitar, ajuta digestia si sunt eficiente impotriva viermilor intestinali. Datorita eugenolului din compozitie, o substanta care combate infectiile, inflamatiile si previne formarea cheagurilor de sange, cuisoarele sunt utilizate pentru a calma durerilor dentare, fiind considerate un anestezic natural, dar si impotriva mirosului urat al gurii provocat de dantura stricata ori infectiile din gat.