
Trateaza varicele
Pentru multe persoane, varicele reprezinta in primul rand o problema estetica. Insa venele de natura varicoasa pot cauza uneori si o senzatie de disconfort si chiar de durere. Varicele reprezinta dilatatii ale vaselor de sange ce apar de obicei in partea superioara a gambei, pe partea interna, subcutanat. Sunt de fapt niste vene de culoare verzui-albastruie, care, in timp, se dilata constant. Varicele pot aparea atat la femei cat si la barbati la orice varsta. In cazurile severe, varicele se pot rupe, sau pot da nastere la leziuni ulcerate, deschise, la suprafata pielii.
Cauzele care determina aparitia varicelor sunt variate. Printre acestea se numara varsta, sexul, factori genetici, obezitatea si statul in picioare pentru mult timp. Riscul aparitiei varicelor este mai ridicat la femei pentru ca acestea sufera schimbari hormonale atat in timpul perioadelor menstruale si ale sarcinii cat si in timpul menopauzei. Acesti hormoni contribuie la relaxarea venelor si deci la subtierea peretilor venelor, favorizand aparitia varicelor.
Pe de alta parte, si factorii genetici joaca un rol important in aparitia venelor varicoase. Asadar, descendentii unei familii cu antecedente in ceea ce priveste varicele, au sanse mai mari sa sufere de asemenea de varice.
Obezitatea este un alt factor important legat de varice. Kilogramele in surolus exercita o presiune sporita asupra picioarelor si a venelor din picioare, care sunt foarte solicitate. Valvele se deterioreaza si permite sangelui neoxigenat sa ajunga inapoi in inima. Astfel se formeaza mici „balti” de sange, adica varice, care se extind si se inmultesc cu trecerea timpului daca nu sunt luate masuri.
Debutul afectiunii este lent si se manifesta prin senzația de neliniste la nivelul gambei, caracterizata prin discrete amorteli si o senzatie de greutate. Aceste fenomene apar dupa statul prelungit in picioare, eforturi intense sau o pozitie sezanda indelungata si dispar in pozitia culcata, cu picioarele usor ridicate.
Daca sunteti fumator si suferiti de aceasta afectiune, orice tratament devine inutil pana in momentul in care decideti sa va lasati de fumat.
De asemenea se recomanda: efectuarea de exercitii musculare si aproximativ 30 de minute de mers pe jos in fiecare zi, sunt contraindicate pozitiile inadecvate ale corpului: statiunea imobila in pozitie verticala, pozitia cu genunchii in unghi drept pelungita, genunchi peste genunchi. Se recomanda ca seara picioarele sa se odihneasca pe o perna, sa se practice mersul pe varfuri sau pe calcaie; practicarea ciclismului, inotului, corectarea platfusului (in caz ca aveti aceasta afectiune), etc. Este permisa hidroterapia rece - aplicarea de comprese reci pe gambe timp de 20 minute, bai ale gambelor la 15 - 18°, o data sau de doua ori pe zi. Sunt contraindicate tocurile inalte, sosetele sau ciorapii din material supraelastic si baile prelungite de soare.