
Smochinele
Smochinele se numara printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul. Practic aceste fructe sunt cunoscute inca din antichitate pentru proprietatile lor terapeutice. Fructele acestea sunt bogate in vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, in minerale: potasiu, fosfor, fier, calciu si sodium si au efect energetic si remineralizant asupra organismului. Acestea contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie si elimina toxinele si chiar ajuta in curele de slabire, din cauza continutului mare de fibre.
Decoctul de smochine este recomandat ca fiind un remediu bun pentru bronsite cronice, guturai, laringite si altele. Decoctul de smochine se prepara astfel: 40-120 g smochine la 1 litru de apa. De asemenea, este bun si pentru starile febrile si se poate face si gargara cu acesta pentru gingivita sau angina.
In medicina chineza, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Acestea au si rolul de a stimula imunitatea organismului nostru, prevenind virozele respiratorii.