
Aloe Vera este o planta cunoscuta si apreciata din cele mai vechi timpuri. Efectele benefice ale acesteia erau cunoscute de civilizatiile antice, precum persi, egipteni, greci si romani. Popoarele de pe continentul african, dar si indienii, japonezii, filipinezii au primit-o in folclorul lor, incoronand-o regina a plantelor medicinale.
Planta creste natural in Africa de Nord si de Sud, in India, China si tarile din jurul Marii Mediterane, iar cultivata, in mari plantatii pe continentul american, precum cele din Mexic, Arizona, Texas si California.
Aloe Vera este o planta cu numeroase frunze suculente, dispuse pe o tulpina lemnoasa. Din cauza aspectului sau, multe persoane confunda aceasta planta cu un cactus. Nimic mai gresit, caci ea se inrudeste cu usturoiul si cu ceapa. Extractul obtinut prin concentrarea sucului din frunze contine aproximativ 240 de ingrediente active: vitamine, substante minerale, mono- si polizaharide, aminoacizi, enzime etc.
Exista peste 250 de specii de aloe. In continuare, va vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute ca avand efecte terapeutice:
Aloe Africana – a fost cultivata de fermierii olandezi si a fost cea mai cautata specie din lume pana la aparitia Aloei Vera. Era comercializata in special sub forma de praf sau gel.
Aloe Vera – creste in Insula Barbados in salbaticie. Este cunoscuta sub mai multe denumiri, precum Aloe Barbadensis Miller, Aloe Vera Linné, Aloe Vera Lamark. Comertul englezilor a fost extrem de profitabil in secolul al XVII-lea, deoarece medicina britanica o aprecia pentru efectul sau laxativ. Aloe Vera are doua specii: una verde si una albastra. Ambele specii au aproape aceleasi efecte terapeutice, singura diferenta constand in timpul necesar maturizarii plantei. Aloe Vera verde poate fi folosita dupa varsta de 4-5 ani, pe cand cea albastra, dupa numai 3 ani.
Aloe Ferox – este cea mai agreata varietate de Aloe din Orientul Indepartat. Japonezii, chinezii si taiwanezii o consuma cu placere. In aceste zone, ea se mananca cruda sau fiarta. Miezul este strecurat si condimentat, apoi se bea sau se foloseste in scopuri terapeutice.
Aloe Socotrina - cea mai raspandita specie de Aloe, este originara din Insula Socotra. A stat la baza comertului din Marea Mediterana, negustorii arabi ducand-o pana in China. A fost foarte apreciata ca planta de leac in Evul Mediu.
Ce contine Aloe Vera
Vitamine: vitamina A – lupta impotriva radicalilor liberi; vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, B12 – toate cu efecte in detoxifierea organismului, anemii sau carente; vitaminele C si E – extrem de importante in stabilizarea membranei celulare sau in intarirea sistemului imunitar.
Substante minerale: Aloe Vera contine 20 de minerale extrem de importante: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, clor, mangan, magneziu, cupru, crom, zinc.
Laxative: Aloe Vera contine 12 antrachinone, care asigura un efect analgezic, antibacterian, antifungic si antiviral: aloina, acidul de Aloe, emodin de Aloe etc.
Aminoacizi – proteine care furnizeaza energie. Aloe Vera contine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei 14 neesentiali de care are nevoie organismul nostru. Dintre aminoacizii esentiali, enumeram: izoleucina, valina, lizina etc. Aminoacizii neesentiali, precum serina, prolina, alanina, se gasesc in cantitati mari in planta de Aloe Vera.
Enzime: celulaza, catalaza, proteaza, lipaza etc.
Mono si polizaharide; celuloza, glucoza, manoza, acemannan
Acid salicilic – cu efect analgezic
Steroizi – cu efect antiinflamator, antiseptic si analgezic: lupeol, calerina, compestrina
Hormoni – cu efect antiinflamator si regenerator: auxina, gibberelina.
Aloe Vera este o planta considerata aproape miraculoasa datorita substantelor active pe care le contine. Ea actioneaza asupra organismului nostru la 5 niveluri: detoxifiere, stimularea regenerarii celulare, patrunderea in cel mai profund nivel al tesuturilor, sedativ, combaterea infectiei
Planta se poate utiliza sub mai multe forme, pastrandu-si efectele benefice atat uscata, cat si proaspata. Partea fibroasa a Aloei este folosita pentru uz intern sub forma de suc, iar pentru uz extern sub forma de gel, praf, compresa, cataplasma etc. Iata in continuare cateva dintre bolile pentru care Aloe Vera este foarte apreciata:
Arsuri – s-au obtinut rezultate de-a dreptul uluitoare in cazul arsurilor sau traumatismelor superficiale ale pielii, datorita efectului sau analgezic si hemostatic.
Alergii – stiinta si practica au demonstrat ca aceasta planta atenueaza alergiile si vindeca intepaturile de insecte.
Bronsita si astm – Aloe Vera are un efect antiinflamator, diminuand secretia bronsica, amelioreaza starea astmatica si vindeca bronsita cronica alergica.
Afectiuni cutanate – este un fapt cunoscut din vechime ca Aloe Vera este extrem de utila in cazul psoriazisului, micozelor, eczemelor, seboreei si eruptiilor cutanate. Ajuta la regenerarea pielii si a tesuturilor, prin vitaminele C si E, si polizaharidele si zincul pe care le contine.
Dureri reumatice, artroze si artrite cronice – pentru atenuarea acestor dureri, se recomanda bai cu Aloe Vera si aplicarea de unguente cu Aloe pe locul dureros.
Afectiuni hepatice – gelul care se extrage din Aloe este excelent pentru afectiunile hepatice, contrabalansand efectele consumului de alcool si asigurand buna functionare a ficatului.
Tractul gastrointestinal – previne cu succes ulcerul gastroduodenal si stimuleaza functionarea normala a intestinului, prin combaterea atat a diareii, cat si a constipatiei.
Diabet zaharat – s-a observat ca administrarea pe cale orala de Aloe are un efect regenerator extrem de benefic.
Afectiuni oculare – cercetatorii au obtinut rezultate incurajatoare in cazul afectiunilor cherato-conjunctivale.
Stres si nervozitate – Aloe Vera este un foarte bun tonic si un detoxifiant pentru organism, revigorandu-l si redandu-i energia si vitalitatea. Componentele plantei imbunatatesc circulatia sanguina, mentin tonusul vaselor de sange, regland tensiunea arteriala.