Fitoterapia a depasit proba indubitabila a timpului si face parte din metodele de vindecare prin intermediul plantelor medicinale. Acest tip de tratament are urmatoarele avantaje:
- accesibilitatea: plantele sunt usor de procurat si la indemana oricui;
- actiunea blanda si lipsita de nocivitate atata cat sunt utilizate conform indicatiilor sau prescriptiilor;
- se adreseaza oricarei grupe de varsta, tinand cont de actiunea specifica a plantelor si efectele lor;
- plantele abordeaza organismul ca un intreg actionand la toate nivelele, fizic, mental, emotional, regland activitatea intregului corp;
- previn si nu doar trateaza, trateaza si nu doar amelioreaza; cu cat afectiunea este de data mai recenta cu atat reversibilitatea simptomelor sau leziunilor este mai rapida si mai eficienta; in formele acute cu declansare brusca fitoterapia nu este la fel de promta, necesitand asocierea cu alte metode terapeutice;
- se administreaza usor, datorita multitudinei de modalitati de prezentare;
- tratamentul actioneaza lent, durata acestuia fiind pe perioade mai lungi dand posibilitatea refacerii si regenerarii structurilor lezate;
- vindecarea se face pe cale blanda prin mecanisme proprii organismului.
Tratamentul cu plante medicinale poate fi administrat sub diferite forme:
1. Infuzie - se prepara prin oparirea plantei uscate in apa clocotita, apoi se lasa la infuzat 10-15 minute dupa care se strecoara si se consuma sub forma de ceai; sunt preparate din flori, frunze, petale la care substantele biologic active sunt eliberate mai usor.
2. Decoct - se obtine prin fierberea produsului timp de 5-10 minute, apoi se mai lasa la infuzat 5-10 minute si se strecoara; se prepara din produse vegetale care au o structura mai complexa: scoarta, tesut lemnos, fructe, seminte.
3. Macerat - se obtine prin introducerea plantei in apa rece, fiarta si racita timp de mai multe ore (uneori de seara pana dimineata); se recomanda pentru produsele care isi pierd proporietatile la cald.
4. Tinctura - reprezinta un extract hidroalcoolic obtinute prin macerarea produselor vegetale in alcool diluat la 50-70 de grade si tinute la temperatura camerei timp de 7-10 zile, apoi strecurat prin tifon si administrat sub forma de picaturi in apa.
5. Vin medicinal - se obtine prin plante lasate la macerat in vin si este folosit pentru stimularea apetitului, administrat cu o jumatate de ora inainte de masa.
6. Pulbere - este obtinuta prin uscarea plantei si care se poate administra ca atare sau sub forma de adaos in mancare.
7. Comprimate - se obtine din pulbere de plante preparate doar in laboratoare de specialiate; ex: silimarina obtinuta din pulbere de armurariu.
8. Emulsie, gel, unguent -pot fi preparate in laboratoare specializate, acasa prin fierberea plantelor in grasime, petrol, lanolina.
9. Uleiuri medicinale - se obtin prin macerarea plantelor in ulei comestibil timp de 4 - 6 saptamani si se utilizeaza pentru tratarea ranilor, cicatricilor, arsurilor.
10. Ovule, supozitoare
11. Oteturi aromatice - se obtin prin macerarea plantei in otet, tmp de 7-8 zile; se folosesc pentru frectie, masaj, dar si in aromatizarea salatelor si usurarea digestiei.
12. Siropuri - se prepara prin fierberea plantei in apa cu zahar si pastrarea in sticle sterilizate.
13. Inhalatii - se obtin din plante medicinale peste care se toarna apa clocotita, eliberandu-se uleiuri volatile (vaporii de apa antreneaza uleiurile volatile care actioneaza la nivelul cailor respiratorii)
Administrarea plantelor medicinale se face in functie de modul de prezentare sau preparare: pe cale orala (prin ingestie), inhalatii (pentru efectul decongestiv, antiinflamator datorita uleiurilor volatile pe care le contin), intra-rectal, intra-vaginal sau sub forma de aplicatii externe (unguente), bai locale sau generale, comprese, masaj, impachetari, etc.