
Am urmat de curand un curs de nutritie din dorinta de cunoastere si de imbunatatire a propriului stil de viata. In ciuda multor informatii ce sunt foarte stiintifice, a partii cu explicatii ce tin de chimie, acest curs m-a ajutat foarte mult sa inteleg ce se intampla in organsimul nostru, de ce ne ingrasam sau slabim, dar mai ales de ce exista atat de multe disfunctii in organismul uman in general, si in organismul uman din ultimii 20 de ani, in mod special.
In principiu noi toti stim teorie si cunoastem regulile de baza:
• Sa nu mancam mult
• Sa nu amestecam alimentele ( depinde de alimente!)
• Sa nu mancam gras/ alimente bogate in grasimi
• Sa evitam sa mancam seara
O data ce am depasit aceste reguli de baza se mai impun cateva, la fel de importante si foarte strans legate de cele precizate deja:
• Masa noastra sa aiba 3 mese si intre mese sa mancam alimente usoare si in cantitati foarte mici ( ex: un fruct, un iaurt)
• Prima masa ar fi ideal sa fie alcatuita dintr-o farfurie pe care sa avem jumatate fructe si legume neprocesate, un sfert cereale si seminte crude, si doar un sfert proteine animale
• A doua masa ar fi cel mai sanatos sa contina legume si fructe neprocesate si alimente bogate in carbohidrati ( cartofi, paste)
• A treia masa poate contine o supa, carbohidrati si peste
Daca va intrebati ce cantitate sa aiba aceasta masa, un nutritionist va poate ajuta cel mai bine deoarece cantitatea alimentelor mancate la o masa depinde foarte mult de greutatea si inaltimea noastra, de efortul fizic pe care il facem sau nu zilnic, cat si de existenta sau nu a unor boli in organism.
Se spune dupa studii stiintifice ca 1-2 zile pe saptamana in care mancam doar fructe si legume neprocesate, intarzie procesul imbatranirii corpului si sprijina mult o buna functionalitate a tractului intestinal.
De asemenea, daca reusim ca de 2 ori pe saptamana sa mancam peste care sa fie de balta sau de mare, nu de acvacultura ( crescut in mediu controlt si probabil stimulat chimic), sanatatea noastra se imbunatateste in mod vizibil.
Noi romanii avem feluri de mancare gustoase, foarte delicioase, dar din pacate nu tocmai sanatoase. Ce se poate face? Pe de-o parte sa mancam in cantitati mai mici, pe de alta parte sa evitam combinarea proteinelor animale cu carbohidrati de exemplu, adica sa evitam sa combinam cartofi cu branza, sau cartofi cu carne. Putem sa le mancam la distanta de 1-2 ore si atunci organismul nostru ne va multumi pentru ca nu a mai fost supus unei digestii dificile.
Am reusit sa mananc cand si cand o masa pe zi si uneori o zi intreaga, in care alimentele erau fructe si legume neprocesate, a fost uimitoare starea de bine pe care am simtit-o si sentimentul de „ usor”.
Nutritia ramane un factor important in sanatatea noastra, ca tot ce exista in aceasta viata, depinde de noi cum o folosim.
Articol realizat de Geo Pana
www.binepentrutine.ro