Alimente permise: supe: de zarzavat simple sau cu adaus fainos, bors de zarzavat sau cu cartofi, supe de legume, supe de rosii, toate fara sare. fainoase: in cantitate limitata, gris , orez, fulgi de ovaz, fidea, toate fierte fara sare. oua in cantitate redusa (1-2 pe saptamana), fara galbenus . carne in cantitate redusa, de 3 ori pe saptamana, de vita, vitel, gaina, pui, slaba, fiarta ca rasol, fripta, cu patrunjel, cartofi, morcov, orez, periijoare fierte in aburi sau apa, toate fara sare, peste slab (lin, salau, stiuca, crap, pastrav), fiert, rasol, fript sau copt in pergament (in zilele cu carne nu se da peste si invers). grasimi crude vegetale, ulei de porumb, floarea soarelui, margarina nesarata. Totul se da crud la salate, cam 50 g/zi. paine: alba sau intermedial, fara sare, veche de o zi sau prajita. legume si zarzavaturi: crude sau fierte, trecute prin sita, pireuri, strecurate, chiftelute de zarzavat, cartofi copti, morcovi, dovlecei, vasole verde, mazare verde, sfecla, salata verde, rosii, vinete, ardei grasi, varza cruda, varza murata, fara sare, toate rase marunt si administrate ca salate, sau fierte ca soteuri sau budinci de legume. lapte si branzeturi: lapte dulce, iaurt, lapte batut, branza de vaci, cas, urda nesarata, lapte cu cafea. fructe sub orice forma: crude, coapte, pireuri, compoturi. dulciuri: preparate fara bicarbonat si sare, din aluat fiert, uscat, cu branza de vaci, cu fructe sau gelatina de fructe, cu lapte, iaurt, peltea, salata de fructe cu miere si frisca, marmelada, pateuri, dulceata, zahar. bauturi: lapte simplu degresat, lapte batut sau iaurt, sucuri de fructe sau de zarzavaturi, ceaiuri de plante. condimente: sos de rosii, sosuri dietetice, (fara grasime prajita), cu faina rumenita pe uscat, cu zeama de zarzavat (seara in cantitate redusa), verdeturi tocate (patrunjel, marar, telina, leustean, cimbru), zeama de lamaie si sare limitata.
Alimente interzise: lapte integral, branzeturi sarate si grase. carne grasa, viscere, vanat, peste gras sau sarat, conserve de peste sau carne, afumaturi. oua cantitate crescuta (mai ales galbenusuri), oua tari, omleta, jumari, maioneza. grasimi animate in cantitate crescuta (unt, untura, frisjca, smantanii, seu, slanina), grasimi prajite. paine cu sare si paine neagra. fainoase preparate cu sare si in cantitate mare. branzeturi: grase, sarate, fermentate sosuri: cu grasimi prajite, cu zeama de carne, cu mustar sau maioneza legume si zarzavaturi care contin mult sodiu (telina, spanac, varza acra, muraturi) dulciuri preparate cu bicarbonat cu unt si galbenus de ou, cu ciocolata sau cacao. bauturi alcoolice, cafea, ceai tare, lichide in exces condimente; sare mai mult decat este prescris, piper, ardei iute, boia de ardei, hrean, mustar, ceapa, usturoi.
Recomandam: viata ordonata, fara eforturi, fara fumat, fara stresuri, fara alcool. mese mici si fractionate, la ore regulate. Ultima masa cu 2 ore inainte de culcare. intotdeauna se va combate obezitatea, cand exista.
REGIMUL IN ATEROSCLEROZA (pentru detalii se va consulta regimul hipocolesteroiemiant) Se va scade aportul de grasimi, fiind permise 40-60 g uleiuri vegetale (ulei de porumb, soia, floare soarelui). Grasimile trebuie ingerate crude, abia incalzite si niciodata prajite. Painea va fi sub forma integrala cam 200-250 g/24 de ore, repartizata la fiecare masa in cantitatea prescrisa de medic. Cozonacul si alte aluaturi vor fi consumate numai ocazional. Cu putin undelemn se pot face aluaturi foarte gustoase, mai digerabile si corespunzatoare scopului. Intotdeauna se vor evita torturile si prajiturile cu creme. Preparatele de gris, fulgi de ovaz, paste fainoase, vor fi consumate cu moderatie, din cauza pericolului de ingrasare. Se recomanda sa fie folosite fara adaos de zahar. Cartofii vor fi administrati 150-200 g in 24 de ore, fierti, copti, piureuri, niciodata prajiti. Din abundenta legume ca: salate proaspete, si zarzavaturi. Se vor evita leguminoasele uscate, fasole, linte, mazare, deoarece produc meteorism si comporta riscul de ingrasare. Fructele pot fi consumate la discretie, proaspete sub forma de compoturi sau pireuri, eventual marmelade. Atentie la fructele cu continut crescut in glucide. Carne slaba de vaca, vitel si eventual oaie, iar carnea de porc numai slaba si cat mai rar. Carne de pasare (gaina, pui, curcan), iar dintre vanaturi: iepurele si caprioara. Preparatele de carne vor fi folosite cu moderatie si numai sub forma de cremvursti, panzer, sunca foarte slaba, fiarta, toate proaspete. In general toate sortunle de carne se consuma sub forma de rasol, gratar, friptura inabusita. Se vor evita sosurile de smantana, precum si impanarea carnii cu slanina. Dintre pesti sunt contraindicate speciile grase, cum sunt: crapul, heringul, tiparul. Nu se recomanda afumaturile, marinatele, conservele, preparate cu grasime animala, scrumbiile afumate, sarate etc. ouale vor fi consumate in cantitate redusa, moi sau cleioase, 3-4 pe saptamana preferand albusul si evitandu-se galbenusul. Se recomanda lapte batut, iaurt si chiar lapte dulce. Se interzice frisca si smantana. Se vor evita ciocolata, cacao, bauturile alcoolice, cafeaua, fumatul. Se recomanda sucurile de fructe si de legume. Dintre condimente se recomanda: rnarar, patrunjel, arpagic, tarhon si in cantitate mica piper. Pentru acrit se utilizeaza otetul sau lamaia.