
Cand sanatatea ne tulbura linistea si nu stim incotro s-o apucam, inseamna ca a sosit momentul sa ne adunam sufleteste in primul rand, sa judecam din toate unghiurile posibile si in cele din urma sa incepem schimbarile, caci de cele mai multe ori e nevoie de schimbari in viata pentru o imbunatatire reala a sanatatii.
Se poate incepe cu hrana, cu analiza miscarii pe care o facem, sau pe care nu o facem, cu timpul pe care il petrecem muncind, cu analiza mediului in care ne desfasuram activitatile de zi cu zi, si nu in cele din urma sa ne gandim ce fel de oameni avem in jurul nostru si ce fel de oameni ne dorim in realitate sa avem alaturi de noi. De asemenea e foarte important sa stim ce vrem noi de la noi, ce vrem noi de la viata si cum vrem sa traim.
Aparent toti ne-am pus astfel de intrebari, dar tot noi am uitat sa staruim in a afla raspunsurile si ne-am continuat drumul prin viata, cu toate de-a valma sau cu toate ale vietii mult prea organizate. In orice situatie ne-am afla, e bine ca situatia sa fie spre binele nostru din toate punctele de vedere, nu doar dintr-unul. Poate ca unii dintre noi au ales o cariera, poate ca altii sunt centrati pe familie si pe educatia copiilor, poate ca altii se ocupa de dezvoltarea personala si altii duc mai departe cunoasterea pentru a-I da valoare.
Chiar daca nu v-ati gandit niciodata in care dintre situatii va aflati, ceva e cert, viata are valoare deplina cand suntem sanatosi, cat mai sanatosi cu putinta.
Dupa ce au fost cantarite cele de mai sus, dupa ce am luat o hartie si-un pix si ne-am notat raspunsurile la intrebari si ne-am gandit si ne-am razgandit, lasam totul la dospit o zi doua si revenim asupra lor. Acest lucru nu-l facem pentru a umple caietul sau foile pe care am scris initial, ci pentru a putea sa cantarim si sa analizam drept ceea ce am scris, deoarece in fiecare zi starea noastra e alta in functie de influentele exterioare, cat si de cele interioare (ganduri, framantari, multumiri,cautari).
O data pe saptamana dac-am reusi sa ne acordam o ora pentru aceste lucruri, am reusi sa ne imbunatatim sanatatea. Cum? Sigur vom observa ca stam 10 ore la job, sau mancam o ciocolata pe zi, sau n-am facut miscare in adevaratul sens al cuvantului de o saptamana, o luna, sau de ani. Cand toate acestea vor fi observate, ajungem iar la noi, cei care vom fi pusi in situatia de a lua o hotarare: continuam in acelasi stil si vom avea aceeasi viata sau facem schimbari si apar schimbari.
Desi simpli acesti pasi, desi in adancuri trupul striga dupa ajutor, desi stim ca e nevoie de schimbari, nu de putine ori intervine frica. Frica este unul dintre cei mai mari dusmani ai omului si este de temut pentru ca salasluieste chiar in mintea si in adancurile sufletului, indirect afectandu-ne si trupul.
Frica este cea care ne opreste de la a fi noi insine, de la a iubi cu tot sufletul, de la a uita de gura lumii, si de multe, foarte multe alte lucruri, situatii, conjuncturi care ne-ar putea duce pe drumuri mult mai placute.
O parte din noi ne va anunta in fiecare zi ca suntem sau nu suntem in regula in fizicul, in mintea si cu sufletul nostru.
Toti oamenii au momente in viata cand nu stiu care ar trebui sa fie primii pasi pentru o sanatate mai buna. Se crede ca o pauza de la rutina, aduce zile in plus vietii, de aceea schimbarile si cautarile interioare aduc multe raspunsuri la intrebarile noastre si tot aceste schimbari ne pot sprijini in imbunatatirea vietii. Un alt prim pas este acela in care scapam de frici si prindem curaj sa fim noi insine.