Unde se pot gasi aceste substante, Jucatoare de minuni?
Fibrele se gasesc din abundenta in toate alimentele vegetale nerafinate. Consumarea unei varietati de fructe, cereale integrale, zarzavat si leguminoase (fasole, linte, mazare, soia etc.) furnizeaza o cantitate bogata din fiecare fel de fibra de care organismul are nevoie. Persoanele pentru care mestecarea alimentelor vegetale proaspete este dificila pot apela la aparate speciale de lichefiat fructe si legume, care nu inlatura fibrele. Produsul obtinut este destul de gros, ca (budinca, insa poate fi diluat cu apa, intocmai ca un concentrat de suc obisnuit.
Ce se poate spune despre carne si produsele lactate?
Multi oameni sunt surprinsi sa afle ca alimentele de origine animala nu contin fibre. Carnea si produsele lactate reprezinta 11% din alimentatia omului modern, iar restul provine, in buna parte, din alimente rafinate, grasimi extrase din produse animale si vegetale si zaharuri. O astfel de alimentatie este insa foarte saraca in fibre - 15-20 g, fata de 50-70 g fibre, cat contine o alimentatie ideala.
Este utila adaugarea de tarate de ovaz in mancare?
Aceasta metoda poate fi utila pentru persoane sedentare, care au regimuri alimentare restrictive. Cei mai multi oameni nu au nevoie insa de suplimente de fibre. Fibrele nu sunt un medicament. Nu este suficient sa inghitim o tableta de fibre sau sa le presaram deasupra alimentelor concen¬trate. V-ar trebui un flacon intreg de tablete de fibre (care sunt destul de scumpe) pentru a face rost de ceea ce puteti obtine cu usurinta, consumand o portie de preparat pe baza de cereale integrale, presarat pe deasupra cu capsune proaspete. Fibrele se gasesc din belsug in toate alimentele vegetale nerafinate. O alimentatie bazata pe fructe, cereale, zarzavaturi si legume (in special fasole, linte, mazare) asigura un aport abundent din toate varietatile de fibre de care organismul are nevoie. O astfel de alimentatie este, in plus, mai ieftina, mai sigura si mai sanatoasa.
Este sarea pe cale sa cada in dizgratie?
Romanii consuma de 20 de ori mai multa sare decat ar fi necesar. Iar pretul pe care-1 platesc pentru aceasta se numeste hipertensiune, insuficienta cardiaca si alte neplaceri legate de retentia de lichide.
Bine, dar stiam ca organismul nostru are nevoie de sare! Sarea este formata din doua minerale - sodiu si clor. Dintre acestea, sodiul este cel mai important: toate celulele si toate fluidele organismului contin sodiu. Fara sodiu, viata nu ar fi posibila. insa, desi este atat de necesar activitatii metabolice a organismului, sodiul poate produce si multe necazuri. In cefei duce excesul de sodiu la cresterea tensiunii arteriale? Excesul de sodiu se cantoneaza in tesuturile organismului si retine apa in exces. Aceasta duce la umflarea acestor tesuturi, ceea ce determina cresterea presiunii sangvine, iar aceasta, la randul ei, mareste munca inimii. Se estimeaza ca fiecare al patrulea roman are tensiunea arteriala ridicata, iar peste varsta de 65 de ani, incidenta hipertensiunii creste la 70%. In Japonia, aportul mediu de sare este chiar mai crescut decat la noi si, cum e si de asteptat in aceste conditii, prevalenta hipertensiunii este, de asemenea, mult mai mare. Accidentul vascular cerebral – o complicatie a hipertensiunii se afla in capul listei cauzelor de deces in Japonia. in alte societati, cum ar fi cele din mediul rural al Ugandei sau cele din bazinul Amazonului unde aportul de sare este foarte scazut - hipertensiunea este practic necunoscuta, chiar la varste inaintate. Dr. Lot Page, unul dintre cercetatorii renumiti in domeniul hipertensiunii, afirma categoric ca, fara exceptie societatile cu o tensiune arteriala scazuta sunt cele in care consunpl de sare este redus; si invers, hipertensiunea in masa apare in urii! consumului masiv de sare”.
Sunt aceste lucruri valabile pentru toti oamenii?
Nu toti oamenii sunt sensibili la sare. Unele persoane ar putea consuma oricata sare doresc fara sa aiba nici un fel de neplaceri. Totusi, aproximativ o jumatate dintre noi suntem vulnerabili fata de sare si problema este ca nu exista nici un test care sa permita identificarea celor sensibili. Persoanele sensibile la sare retin sodiul excesiv in organism, ceea ce determina aparitia edemelor. Multi poarta un exces ponderal de 2-3 kg, reprezentat de apa retinuta in organism de excesul de sare. Scaderea aportului de sare permite organismului sa scape si de excesul de apa. Peste trei milioane de romani care sufera de o forma usoara de hipertensiune arteriala si-ar putea normaliza valorile tensionale, reducand aportul de sare la o lingurita (5 g) pe zi. Pe langa beneficiul controlului tensiunii arteriale si al greutatii corporale, o astfel de dieta saraca in sare afecteaza in mod favorabil sindromul premenstrual, precum si anumite forme de cefalee (durere de cap) si unele tipuri de depresie. Iar in cazul celor cu insuficienta cardiaca cronica, reduce supraincarcarea volemica (cu apa) a aparatului cardiovascular.
Ce se poate spune despre medicamentele diuretice? Nu reprezinta o alternativa mai buna?
Diureticele reusesc sa reduca tensiunea arteriala prin eliminarea excesului de apa. Cercetari recente arata insa ca diureticele pot chiar contribui la aparitia bolilor cardiace prin cresterea cu 6-10% a nivelului colesterolului. Folosite timp indelungat, aceste medicamente au, de asemenea, un efect distructiv asupra rinichiului, favorizeaza dezvoltarea gutei si accelereaza aparitia diabetului. De aici se poate trage concluzia ca eliminarea excesului de apa prin mijloace naturale este o modalitate mult mai sigura de rezolvare a problemei.
Ce se poate spune despre persoanele care deja folosesc diuretice ca tratament antihipertensiv? Este adevarat ca trebuie sa continue sa foloseasca diuretice tot restul vietii? Asa se credea pana nu demult. Astazi insa, se stie ca pana la 85% dintre hipertensivi pot renunta la diuretice, cu conditia sa adopte o alimentatie saraca in sare si grasimi, combinata cu reducerea excesului ponderal si cu mersul zilnic pe jos. Bine, dar eu nu pot sa suport mancarea nesarata... Gustul pentru sare nu este innascut. Obiceiul de a manca sarat este o deprindere invatata, intarita de fiecare data cand consumam alimente sarate. Sarea mascheaza aromele naturale ale alimentelor. Pentru a dezradacina aceasta deprindere, inlocuiti sarea cu plante aromatice si mirodenii naturale. Acordati-va trei saptamani. Dupa acest interval, chiar si asa-ziselc alimente normale vi se vor parea sarate. in cazul in care obiceiul se dovedeste mai greu de dezradacinat, inlocuitorii de sare (sarea medicinala, de exemplu) pot constitui o alternativa utila.