Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


pentru un trai sanatos

 
pentru un trai sanatos

Temperatura. Observatiile si cercetarile experimentale au aratat ca cea mai confortabila temperatura in interiorul locuintei oscileaza intre 17 si 22 grade iarna, iar vara intre 24 si 25 grade. Pentru a evita iarna tulburarea senzatiei de confort termic este necesar ca temperatura pe verticala (intre tavan si podea) sa nu varieze in plus sau in minus cu mai mult de doua grade, iar pe orizontala (pentru aerul de la nivelul peretilor exteriori) sa aiba numai doua grade minus fata de temperatura din orice punct al incaperii. Oscilatiile temperaturii in cursul a 24 de ore nu trebuie sa depaseasca 4-6 grade pentru incalzirea cu sobe si 2-3 grade pentru incalzirea centrala.
Umiditatea relativa cea mai favorabila pentru organism se gaseste cuprinsa intre 35 si 65%. Iarna, umiditatea aerului incaperilor nu trebuie sa scada sub 25%, ca rezultat al functionarii sistemelor de incalzira, deoarece uscaciunea aerului are influenta defavorabila asupra mucoaselor.
Curentii de aer din incapere au o viteza redusa. O miscare a aerului de peste 0,5 metri pe secunda este perceputa de organism, mai ales cand se nasc curenti de aer rece. Sunt apreciati ca igienici curentii de aer de 0,2-0,5 metri pe secunda.
Incalzirea sau racirea in afara limitelor igienice duce la modificari ale functiilor normale ale organismului sau chiar la imbolnavire. Caldura exagerata (supraincalzirea) produce o stare de indispozitie, de moleseala, scaderea capacitatii de munca, sete, uscaciunea mucoaselor (nas, gura), ca urmare a pierderilor de apa si saruri minerale prin transpiratie si de vapori de apa prin respiratie. Racirea aerului in locuinta sub anumite limite provoaca scaderea capacitatii de munca, precum si a rezistentei orga¬nismului impotriva bolilor, atat la copil, cat si la adult (guturai, bronsita, boli infecto-contagioase).
Exista doua feluri de sisteme de incalzire a locuintelor: local si central.
Sistemul local de incalzire este reprezentat de sobe, care pot fi de capacitate termica mare sau medie (teracota, zid etc), la care sunt necesare 1-2 focuri in 24 de ore, si de capacitate termica redusa (sobele de fier). Sobele cu capacitate termica mare sau medie sunt de preferat, deoarece mentin o temperatura constanta si uniforma a intregii lor suprafete.
Sistemele centrale de incalzire folosesc diversi agenti termici. Cele care folosesc ca agent incalzitor apa, satisfac o serie intreaga de deziderate de ordin igienic, pe cand cele ce folosesc aburi de presiune joasa sau ridicata prezinta unele dezavantaje.
Indiferent de sistemul de incalzit folosit trebuie evitate o serie de inconveniente, luandu-se o serie de masuri strict necesare si anume:
- nu se vor supraincalzi aparatele de incalzit (limita fiind de 80 grade);
- se va indeparta zilnic praful de pe sobe si de pe aparatele de incalzit (elementi, radiatoare), pentru a se evita combustia prafului care viciaza aerul;
- se vor aseza vase cu apa, a carei evaporare va mentine umiditatea aerului incaperilor in limite igienice; vasele vor fi de metal, ceramica sau alt material care suporta incalzirea, iar forma si culoarea lor vor fi asortate aranjamentului incaperii, incadrandu-se in mijloacele de decorare a acesteia. Se pot folosi si mici fantani arteziene, iar la caz de nevoie, atunci cand avem un bolnav in incapere, se pot pune chiar si carpe curate, umede, peste elementii caloriferului.
Combaterea zgomotului
Printre conditiile pe care trebuie sa le asigure locuinta este si aceea a linistii necesare odihnei si somnului, precum si unor activitati ce se desfasoara in cuprinsul ei. Zgomotul are o influenta nefavorabila asupra sanatatii. Zgomotele care depasesc o anumita intensitate si care se repeta frecvent irita si obosesc sistemul nervos, tulbura odihna si somnul, avand ca rezultat scaderea randamentului muncii, cu deosebire a celei intelectuale. Zgomotul din locuinta poate proveni din exterior sau din cladire.
Zgomotul din afara cladirii este produs de circulatie, de activitatea unor intreprinderi industriale sau comerciale invecinate, jocul copiilor etc.
Sursele de zgomot din cladiri sunt reprezentate de instalatii sanitare, ascensoare, instrumente muzicale, aparate de radio si televiziune, vorba, pasitul, cantatul, practicarea unor activitati zgomotoase, ca spalatul cu masina de rufe, folosirea aspiratorului, diverse meserii exercitate in apartamente etc.
Marimea senzatiilor acustice sau intensitatea acustica se masoara in decibeli, in locuinta, intensitatea zgomotului nu trebuie sa depaseasca 35-40 decibeli; pentru a avea o imagine a marimii zgomotelor dam mai jos intensitatea medie a catorva zgomote obisnuit intalnite: vorbirea naturala, 40 decibeli; vorbirea zgomotoasa, 60 decibeli; zgomotul de tramvai, 70 decibeli; zgomotul de motor de avion, 130 decibeli. Zgomotul este cu atat mai nociv cu cat este produs mai neregulat, mai strident si cu mai multe disonante.
In locuinta, zgomotul patrunde prin trei cai: calea aeriana (ferestre, usi); pereti despartitori, plafon; componentele constructiei (conducte metalice pentru apa, canalizare, incalzire centrala).
Mijloace de reducerea a zgomotului. In locuinta, zgomotul poate fi diminuat prin retinerea si absorbtia lui in incaperea in care s-a produs, prin actiunea absorbanta a mobilei tapisate, a covoarelor care impiedica reflectarea undelor sonore de pereti, podele etc. Coeficientul de absorbtie a sunetelor pe metru patrat pentru diferitele obiecte este foarte variabil: zidul de caramida si sticla, 0,03; scandura de brad, 0,05; storurile de panza, 0,23; covoarele, 0,29; mobila tapisata, 0,15-0,33; fereastra deschisa, 1. Mijlocul cel mai eficient pentru reducerea zgomotului din interiorul cladirilor ramane insa intelegerea intre vecini (tinand seama de necesitatea fiecaruia de a se odihni simdormi netulburati). Aceasta inseamna printre altele, moderarea intensitatii sunetelor emise de aparatele de radio, evitarea trantirii usilor si a discutiilor zgomotoase, renuntarea la practicarea indeletnicirilor zgomotoase in apartament, supravegherea copiilor.
Dar, intrucat nu putem obtine - orice masuri am lua - o liniste casnica totala, este sanatos sa ne acomodam cu micile zgomote inerente traiului in comun. Sunt factori pe care nu-i putem inlatura, asa cum nu putem inlatura anumite impuritati din aerul pe care-l respiram sau celuloza din fructele pe care le consumam. Cine - de exemplu - ar putea indispune pentru ca inspira, o data cu aerul, si acele mici firisoare de praf pe care le zarim intr-o raza de soare, din moment ce organismul nostru este adaptat la acest lucru. Un zgomot cu care este necesar sa ne obisnuim este acela al vocilor de copii care se joaca pe langa casa.
Evacuarea reziduurilor
Adunarea in apartament a resturilor rezultate din activitatea casnica trebuie sa se faca intr-o cutie anume destinata de circa 10-15 litri, confectionata dintr-un material (metal sau plastic) care suporta spalarea. Aceasta cutie trebuie evacuata zilnic. Daca locuinta are tobogan de gunoi, desertarea cutiei in gura de aruncare se va face cu grija, pentru a nu deteriora instalatia si a nu raspandi gunoiul pe jos. Este o datorie, in cazul in care scapa gunoi pe podea, sa fie inlaturat de indata. Se va evita de asemenea aruncarea obiectelor mari, ca ambalajele voluminoase, in tuburile de gunoi pentru a nu le bloca. Aceeasi grija este necesara si pentru cazurile in care ducem gunoiul la cutiile tip asezate pe platformele de gunoi. Dupa desertarea gunoiului, capacul de la gura de aruncare a tubului colector sau de la cutia de gunoi trebuie inchis, pentru a se opri accesul insectelor si animalelor care-si cauta hrana in acest mediu.
Este bine sa nu se trimita cu gunoiul copiii prea mici, deoarece ei nu ajung sa manuiasca corect capacul, iar pe de alta parte, se murdaresc cu un material, de cele mai multe ori, infectat. Lazile de gunoi trebuie sa fie asezate pe un teren impermeabil (cimentat), la un loc umbros, acoperite cu capac, spalate periodic si frecate chiar cu peria pentru a inlatura resturile lipite de pereti, care, prin intrarea lor in descompunere, raspandesc mirosuri neplacute
Florile in casa
Prin gratie si gingasie, bogatia de forme si culori, florile incalzesc locuinta, oferind locatarilor legatura pe cat de delicata, pe atat de necesara cu natura. Este insa obligatoriu a se face o distinctie neta intre numarul plantelor admisibile in apartament si pe balcoane sau in gradini. Daca pentru acestea din urma numarul este nelimitat, in apartamente ne vom limita la strictul necesar inviorarii interiorului. Se stie ca planta respira ca orice fiinta vie. Ea absoarbe oxigen si elimina bioxid de carbon, a carui eliberare este mai intensa noap¬tea, contribuind la vicierea aerului incaperilor, in cursul zilei, insa, plantele infrumuseteaza incaperile si imbunatatesc compozitia aerului. Elementul cel mai simplu pentru tinerea plantelor este ghiveciul de diverse dimensiuni. Valoarea decorativa creste prin ascunderea ghiveciului intr-o imbracaminte. Alegerea imbracamintii este in functie de planta inflorita. Ficusului i se potriveste un vas de bambus, begonia sta frumos intr-o impletitura de nuiele, siclamena intr-o imbracaminte de metal, muscata intr-un vas de ceramica. Plantele decorative se pot aseza, fie pe un taburet sau suport in golul dintre doua mobile, fie intr-un colt al camerei. Plantele mici cu inflorire indelungata isi gasesc locul pe o masa, birou, comoda sau pe o mobila special destinata, cum sunt taburetele, jardinierele, suporturile, iar cele ca asparagusul pot fi asezate pe o mobila inalta (dulap, biblioteca), fiind de mult efect. Plantele de camera pretind o intretinere care sa le mentina verzi si placute vederii. Astfel, se va sterge periodic cu o carpa moale sau burete praful de pe frunze, se vor uda etc.
Pentru cultura florilor pe langa casa, in primul rand ne vom gandi la balcoane, loji etc, care nu sunt numai atribute estetice ale fatadelor, ci reprezinta si o prelungire in aer liber a spatiului de locuit. Este de dorit ca aspectul neplacut dat de balcoanele ornate cu borcane de muraturi, lenjerie, covoare, cutii de conserve cu flori si antene de televiziune sa fie inlocuit de grija pentru obtinerea unei ambiante estetice placute, deoarece:
- pentru uscarea unor articole marunte se pot folosi rasteluri pliante mici, joase, care nu se vad din strada;
- pentru aerisirea lenjeriei de pat se pot folosi taburete sau mesute joase;
-pentru flori se pot folosi cutii de lemn sau jardiniere asezate pe marginea parapetelor, ancorate de acestea, daca grosimea permite; daca parapetele sunt metalice sau transparente, jardinierele se pot aseza pe pardoseala balcoanelor, iar ghivecele agitate pe suporti montati.
Zonele verzi amenajate in jurul locuintelor au o influenta pozitiva asupra sanatatii. Sa observat ca in terenurile plantate, temperaturile extreme, atat vara cat si iarna, sunt mai moderate, vanturile mai scazute in intensitate, umiditatea mai crescuta, radiatiile solare mai putin intense, iar impurificarea cu pulberi a aerului este foarte redusa. Vegetatia, asezata intre locuinta si arterele de circulatie, reduce zgomotele acestora, frunzisul copacilor absorbind 25% si reflectand 75% din energia sonora pe care o primeste. De exemplu, tufisurile pe marginea trotoarelor reduc zgomotul strazii cu 5-7 foni. Arbustii florali trebuie folositi la realizarea gardurilor vii, si anume in jurul locului unde sunt asezate lazile de gunoi, cotetele etc, pentru a le umbri si a le masca vederii.
Curatenia
Atunci cand intri intr-o locuinta trebuie sa te intampine soarele, lumina, aerul curat, buna randuiala si curatenia. In aceasta consta acel farmec de nedescris si acea atractie permanenta si mai de pret decat orice pe lume, care ne conduce pasii catre caminul nostru drag. Apoi, spus foarte pe scurt: curatenie = sanatate.
In majoritatea cazurilor, femeia moderna are o profesiune. De aceea este absolut necesar ca ea sa stie a impleti activitatea gospodareasca cu cea profesionala si de educatie a copiilor, realizand o viata de familie echilibrata, intr-un camin placut si curat. La intretinerea ordinii trebuie sa contribuie, printr-o disciplina liber consimtita, toti membrii familiei, reducand eforturile, adeseori epuizante, la care este supusa gospodina. Curatenia zilnica se incepe prin deschiderea larga a ferestrelor; iarna, aceasta se face dupa ce copiii au parasit incaperea, iar vara imediat dupa sculare. Se asaza asternutul la aerisit apoi, daca incalzirea se face cu sobe, se scoate cenusa si se pregateste focul. Se curata praful cu aspiratorul sau cu o perie moale de pe canapele, scaune si suprafetele lemnoase. Cand nu avem aspirator, covorul se curata tinand farasul in mana stanga si matura in cea dreapta, strangand gunoiul si scamele direct in faras, bucatica cu bucatica, apoi se procedeaza la fel pe sub covor, ridicand pe rand cate o latura. Podelele se matura cu matura de paie daca sunt de scandura alba sau mozaic si cu peria de par pe parchet, linoleum sau scandura vop¬sita. Saptamanal este indicat a se aerisi covoarele mari, a se sterge de praf aparatele de incalzire (sobe, calorifere etc), lustrele, usile si dulapurile cu carpa umeda, a se peria peretii si a se sterge geamurile (geamurile murdare retin o mare cantitate din lumina solara, circa 20-25%). Periodic (la circa 6 luni) se dau mobilele afara, se bat saltelele, se scutura si se aerisesc. Se spala perdelele, usile, ferestrele, sertarele dulapurilor in interior si se freaca parchetul.
Dintre uneltele strict necesare intretinerii curateniei in locuinta amintim: matura de paie, peria de par, peria de perete, batatorul pentru covoare, peria moale pentru canapele, ligheanele pentru spalat podelele, carpe de praf, de geamuri si oglinzi, de parchet, confectionate din material moale, tivite si spalate cat mai des. Aspiratorul de praf este o unealta cu multiple utilizari si care cruta gospodina de o parte din efortul necesar efectuarii curateniei. Substantele care nu pot lipsi la efectuarea curateniei sunt benzina (sau mai bine petrosinul) si ceara pentru parchet, soda sau lesia, praful de frecat, sapunul de rufe.
Curatirea bailor si chiuvetelor este bine sa se faca imediat dupa utilizare, cu praf de frecat de tip vim, petrol, benzina etc. In camera de baie se va evita intinderea acelor incomode si dezagreabile sfori pentru uscatul rufelor. Este indicat a se monta un atelaj simplu pentru uscarea obiectelor de lenjerie de corp ce sunt mai des spalate (ciorapi etc.). Tot aici se va aseza pe un perete dulapul sanitar, pentru depozitarea celor necesare toaletei si farmaciei de casa.
Curatirea bucatariei. Bucataria este laboratorul de pregatire a hranei. Este usor de inteles pentru ce in acest colt al gospodariei se cere cea mai desavarsita curatenie. Bucataria este locul in care gospodina depune zilnic o importanta activitate, ajungand uneori la un grad avansat de oboseala, din cauza unor neglijente de dotare si de asezare a mobilei, care o fac sa cheltuiasca inutil multa energie. Mai odihnitoare este o bucatarie de proportii mai mici, in care totul sa fie la indemana, cu o mobila chibzuit dimensionata si asezata. Totodata, mobila de bucatarie trebuie sa fie simpla ca forma, practic compartimentata si cu suprafete cat mai mici, pe care sa se poata depune praful si vaporii de apa. Realizand aceste deziderate, bucataria va fi si usor de intretinut. La acestea am adauga o serie de sfaturi practice si anume: spalarea oricarui obiect imediat dupa intrebuintare si asezarea la locul lui, folosirea din plin a prafurilor de frecat ce se gasesc in comert; tinerea acoperita a vaselor cu mancare si a celor cu resturi, pentru a nu atrage mustele, gandacii, soarecii; spalarea vaselor imediat dupa servirea mesei, deoarece resturile de mancare se descompun la caldura si raspandesc un miros neplacut; aerisirea de cateva ori pe zi a bucatariei sau tinerea unui oberliht permanent deschis; montarea de site la ferestre, pentru a se impiedica patrunderea mustelor; curatirea periodica a aragazului sau masinii de gatit, a dulapurilor, sertarelor, ferestrelor; spalarea carpelor de vase si de bucatarie zilnic, o data cu terminarea prepararii mancarii. Spalarea veselei este operatia de care depinde deseori sanatatea membrilor de familie.
Spalarea defectuoasa a veselei, lasarea urmelor de mancare pe farfurii si cratiti, neindepartarea depozitelor de grasimi si praf de pe exteriorul vaselor constituie locuri favorabile de dezvoltare a microbilor, precum si un certificat de gospodina nepriceputa.
Obiceiul de a nu scurge vesela si a o lasa cu resturi de apa de la limpezit este de asemenea periculos, deoarece in picaturile de apa raman urme de substante hranitoare care la caldura incaperii pot mentine sau contribui la dezvoltarea microbilor.
Camara este podoaba casei, ea oglindind rodul muncii gospodinei. In camara totul trebuie tinut acoperit, iar aerisirea va fi permanenta (geamuri cu plasa de sarma). Alimentele se vor tine pe rafturi si in borcane si cutii etichetate. Camara se curata periodic, luandu-se masuri contra patrunderii soarecilor si gandacilor.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Cum sa-ti cresti imunitatea in sezonul rece
Cum sa cresti imunitatea organismului in sezonul rece Cum sa-ti cresti imunitatea in sezonul rece Sezonul rece afecteaza in mod negativ imunitatea organismului si de aceea este important sa stim ce anume trebuie sa mancam pentru a ne feri de boli. In ultima vreme tot mai multi medici sustin ca cea mai buna cale de a ne proteja este prin intermedi
 
• Stiati ca cafeaua agraveaza bufeurile de caldura de la menopauza
Stiati ca cafeaua agraveaza bufeurile de caldura de la menopauza   Stiati ca cafeaua agraveaza bufeurile de caldura de la menopauza Doua treimi din femei au o senzatie de disconfort in timpul menopauzei, cum ar fi tulburarile de dispozitie, bufeurile de caldura sau durerile de cap. Doamnele trebuie sa stie si ca anumite alimente pot agrava aceste simptome
 
• Beneficiile consumului de apa
Beneficiile consumului de apa Beneficiile consumului de apa Apa este esentiala pentru toate functiile organismului. Pentru ca organismul tau sa fie hidratat si sa functioneze la capacitate maxima este bine sa bei zilnic intre 6-8 pahare cu apa plata. Potrivit expertilor obiceiul de a bea 6-8 pahare cu apa pe zi te poate scuti d
 
• Schimbati odihna pasiva cu cea activa
Schimbati odihna pasiva cu cea activa Schimbati odihna pasiva cu cea activa A ne odihni suficient si bine nu inseamna deloc a trandavi. Dimpotriva, o data numarul de ore de somn fiind asigurat, lancezeala si sedentarismul devin daunatoare; chiar daca dupa o munca fizica simtim ca am obosit, ne vom odihni mai bine, nu printr-un repau
 
• Schimbati odihna pasiva cu cea activa celei pasive
Schimbati odihna pasiva cu cea activa celei pasive Schimbati odihna pasiva cu cea activa celei pasive A ne odihni suficient si bine nu inseamna deloc a trandavi. Dimpotriva, o data numarul de ore de somn fiind asigurat, lancezeala si sedentarismul devin daunatoare; chiar daca dupa o munca fizica simtim ca am obosit, ne vom odihni mai bine, nu pr
 
Vezi toate stirile din categoria Stil de viata

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara