
Tutunul reprezinta o problema destul de grava a tinerilor. Dauneaza foarte grav sanatatii, de aceea se recomanda renuntarea la fumat, administrand remedii fitoterapeutice. Principalele simptome ale intoxicarii cu tutun incep cu dureri de cap, ameteli, greata, voma, oboseala generala, pierderea memoriei, tremuraturi, sughit, transpiratii reci, salivatie abundenta, degradarea dintilor si a papilelor gustative, lipsa poftei de mancare, scaderea rapida in greutate, uneori stari de lesin.
Nicotina reprezinta cel mai nociv compus toxic din tigara. Din cauza ei, se produc bolile cardiovasculare. Tutunul are actiune directa asupra vaselor sanguine si a celulelor nervoase din creier, creste tensiunea arteriala si colesterolul din sange, cu risc de congestie cerebrala si tromboze vasculare. Un alt compus toxic din tigara este gudronul, care are efecte devastatoare si produce cancer.
Monoxidul de carbon poate irita laringele, bronhiile si plamanii. Este un factor important in producerea cancerului la nivelul aparatului respirator. In momentul cand, fumul toxic trece prin plamani in sange se cupleaza cu hemoglobina din eritrocitele sanguine si blocheaza oxigenarea creierului pana la asfixiere totala. Tutunul este considerat o maladie cu atributele unei epidemii grave.
Tutunul poate provoca urmatoarele boli:
-afectiuni cardiovasculare, inclusiv angina pectorala, infarct miocardic, cresterea tensiunii arteriale, arterite obliterante si tromboze;
-boli pulmonare cronice si acute, bronsite, tuse tabagica, pneumonie, scleroza pulmonara, emfizem pulmonar, tuberculoza;
-cancere cu diferite localizari (plamani, laringe, esofag, buze, limba, pancreas, ficat, stomac, colon, prostata);
-boli gastro-intestinale (gastrite, ulcer gastric si duodenal, halena);
-slabirea reflexelor la conducatorii auto, contribuind la cresterea riscurilor de accidente.
Un risc deosebit de grav il au si fumatorii pasivi
Persoanele care fumeaza pasiv pot dezvolta bronho-pneumonia obstructiva cronica (BPOC). Persoanele acuza simptome de: sufocare severa, producerea excesiva de sputa, respiratie suieratoare, usturime in gat, congestie si hipersecretie nazala, tuse, febra, somnolenta, intoxicare cu CO2, insomnie, depresie psihica, pofta de dulciuri. Unul din opt pacienti au nevoie de spitalizare si terapie intensiva.
Persoanele cu varste fragede si adolescentii prezinta un risc crescut de a dezvolta o bronho-pneumonie. Tinerii se apuca de fumat din cauza faptului ca au impresia ca devin mai maturi, mai independenti, mai moderni. Ei nu cunosc riscurile majore ale unor imbolnaviri grave dupa instalarea dependentei de nicotina.
Persoanele care nu fumeaza, dar inhaleaza fara voia lor fumul de tigara au nevoie de o protectie speciala, intrucat se estimeaza ca fumatorii preiau doar 15% din fum, iar restul de 85% se imprastie in atmosfera din jur. Fumatorii pasivi prezinta riscul de imbolnavire crescut ca si fumatorii activi. Mai intai se dezvolta iritatiile oculare, urmate de afectiuni ale cailor respiratorii (tuse, bronsite), ulcere, boli coronariene si unele forme de cancer (pulmonar si laringian). Un studiu realizat de medici de specialitate, ne dezvaluie faptul ca un nefumator care sta 20 de ani langa o persoana ce fumeaza cate 20 de tigari pe zi acumuleaza in plamani circa 4 kg de funingine, prezentand cantitati imense de nicotina in sange si urina.
Remedii naturiste pentru a renunta la fumat
-infuzie de pedicuta (bradisor), preparata din 5 g pulbere uscata si macinata la 200 ml apa clocotita: se infuzeaza 5 minute, se strecoara si se bea dimineata, pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun.
-infuzie de cimbrisor se administreaza cate 4 linguri la un litru apa clocotita. Se infuzeaza 3 minute. Dupa aprinderea tigarii apare senzatia de voma.
-decoct din rizomi de obligeana, din care se consuma cate o lingura, inainte si dupa mesele din cursul zilei;
-sirop de creson, o lingurita de 8-10 ori pe zi, la intervale de doua ore;
-mestecarea unei lingurite de rizomi sau frunze uscate de obligeana, care se tine in gura timp de 5-10 minute, de 3-4 ori pe zi, avand un gust amar si aromat, cu efect de diminuare a poftei de fumat si de respingere a fumului.
-plante verzi de ovaz, luand cate un paharel (80-100 ml) de 3 ori pe zi, cu efect imediat de dezintoxicare si inhibare a apetitului pentru fumat.
Alte tratamente recomandate: ceaiuri cu alga bruna sau catunica, decoct din frunze de nuc sau hrean (doua cani pe zi), macerat din usturoi (o cana dimineata), leurda, frunze de patrunjel, ulei de menta sau de ricin.
Daca reusiti sa renuntati definitiv la fumat, monoxidul de carbon va fi eliminat din organism in timp de 12 ore, nicotina va disparea dupa doua zile, dupa doua luni se va imbunatati circulatia sangelui in membrele inferioare, iar riscul cancerului pulmonar si al bolilor cardiovasculare se va reduce substantial dupa un an.