
5 metode simple prin care va mentineti ficatul sanatos
Considerat si "motorul" organismului, ficatul poseda capacitatea de a coordona si indeplini aproximativ 500 de functii vitale la nivelul intreguluiorganism. Dintre aceste functii, una dintre cele mai importante este detoxifierea si eliminarea substantelor daunatoare acumulate in organism.
Iata cinci metode naturale prin care va mentineti ficatul sanatos:
1. Beti apa cu lamaie - incepeti ziua cu un pahar cu apa in care ati stors jumatate de lamaie. Lamaia ajuta la eliminarea toxinelor si stimuleaza producerea bilei.
2. Mancati alimente bogate in antioxidanti - contati pe mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului stimulate de consumul de alimente precum: broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles si produsele din soia. Nutrientii care imbunatatesc sistemul nostru imunitar sunt: vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, zinc si magneziu. Aceste substante nutritive sunt puternic antioxidante, capabile sa opreasca radicalii liberi care afecteaza tesuturile.
3. Bazati-va pe plantele amare - anghinarea, cicoarea, sparanghelul sunt un adevarat balsam pentru ficat si ar trebui sa primeze in hrana dumneavoastra. De asemenea, de folos pot fi telina, varza, laptuca, patrunjelul, sfecla rosie, ridichea neagra, merele, prunele si strugurii. Acestea au proprietati hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare si stimuleaza functia ficatului.
4. Consumati din plin alimente care contin: acid folic -spanacul, stevia, fasolea, mazarea, lintea, galbenusul de ou; flavonoide - struguri rosii, murele negre, ciresele negre, coacazele negre, prunele; magneziu - spanacul, fasolea, graul, busuiocul, patrunjelul, nucile, migdalele; fier; sulfat de seleniu si vitamine din complexul B: 2,3,6 si 12, deoarece toxicitatea in organism poate fi cauzata de deficienta de nutrienti de care ficatul are nevoie pentru detoxifiere. Bazati-va pe consumul de salate, fasole, sucuri proaspete, cartofi gatiti cu putin ulei de masline, nuci, seminte si iaurt.
5. Evitati excesul de sare si zahar - utilizati, in schimb, ierburi proaspete, piper, ardei iute si sucul de lamaie pentru a intensifica aroma alimentelor. Prea mult zahar nu este sanatos pentru nimeni, dar ii afecteaza cu atat mai mult pe cei cu un sistem imunitar deficitar.