Razboiul acneei nu va avea loc daca adolescentul tau este atent la alimentatie si urmeaza cele 6 reguli de aur ale nutritiei anti-acnee!
1. Consuma mai multe fructe si alimente cu indice glicemic scazut
Pentru a reduce puseurile acneice, consuma alimente cu indice glicemic (IG) scazut, adica alimente care perturba putin nivelul de zahar din sange. Fa abuz de capsune si zmeura si de toate fructele rosii, in general, caci acestea au un IG scazut si furnizeaza substante protectoare pentru piele. Cerealele integrale sunt si ele o optiune buna. In schimb, evita alimentele cu IG ridicat, mai ales pe stomacul gol, caci acestea agreseaza pancreasul: cereale rafinate, faina alba, orez alb, cartofi. Si zaharul in cantitate mare este inamicul pielii. Inlocuieste-l cu sirop de agave, care are gust dulce, dar IG mai scazut.
2. Mai putine produse lactate, mai mult lapte vegetal si cereale
Studiile au aratat ca exista o legatura intre consumul de lactate si puseurile acneice: Lactatele influenteaza nivelele de insulina si testosteron. Acizii grasi omega-6 din lactate rivalizeaza cu actiunea acizilor omega-3, care lupta contra inflamatiilor. Substantele hormonale bovine pot influenta echilibrul hormonal. Pentru calciu, consuma in schimb sardine in ulei de masline, migdale, patrunjel, galbenus de ou si linte.
3. Mareste aportul in omega-3
Pentru a evita inflamatia si sebumul de proasta calitate: Evita grasimile trans care se gasesc in majoritatea alimentelor transformate: produse de patiserie, biscuiti, mancaruri semipreparate. Cauta grasimile omega-3: ulei de rapita, seminte de in, peste gras. Privilegiaza alimentele care-ti furnizeaza atat proteine, cat si acizi grasi de calitate: nuci, alge, sardine, creveti.
4. Fugi de alimentele industriale
Industrializarea mancarii a dus la o explozie de grasimi trans, care sunt toxice pentru celulele noastre. Citeste cu atentie etichetele produselor pe care le cumperi. Cu cat sunt mai putine ingrediente inscrise pe eticheta, cu atat alimentul este mai putin transformat.
5. Respecta echilibrul acido-bazic
Echilibrul acido-bazic reprezinta proportia intre substantele acide si alcaline pe care le ingeram. Pentru a respecta acest echilibru, construieste-ti o farfurie echilibrata: 1/4 alimente acide, 3/4 alimente bazice. Alimentele bazice contin multa apa: legume, fructe. Cele acide sunt adesea uscate: cereale, paine, parmezan.
6. Adopta o igiena buna de viata
Poate ti se pare evident, insa o igiena buna de viata favorizeaza sanatatea si frumusetea pielii. Igiena de viata depinde de 4 factori: activitate, alimentatie, somn si stres. In fiecare zi, fa minimum 10 000 pasi, adica 1 ora si 30 minute de mers sau sport intensiv (bicicleta, role, sporturi de echipa). La nivel de alimentatie, adopta regula celor 4 sferturi in farfurie: un sfert fructe, un sfert legume crude, un sfert legume gatite si un sfert proteine. Contra oboselii, culca-te de la primele semne de somn.