Catina previne avitaminoza
Fructele de catina sunt regeneratoare si revigorante si pot fi adjuvante in avitaminoze. In special in anotimpul rece, catina, bogata in vitamina C, completeaza doza zilnica necesara persoanelor anemice si a celor care depun eforturi fizice si intelectuale. Cardiacii si convalescentii pot beneficia de puterea terapeutica a catinei.
Fructele arbustustului de catina contin apa-in proportie de 80-85%, zaharuri, cantitati semnificative de saruri minerale (calciu-211,8 mg % , fosfor-194,4 mg %, potasiu-165 %) si foarte multe vitamine: A, complexul B si aminoacizi esentiali. Fructele au si o actiune de protectie vasculara, retiniana si intestinala.
Catina se consuma, mai ales, sub forma de ceai si gem. In sezonul rece se consuma cate doua cani de ceai pe zi (doua lingurite de fructe uscate infuzate 10 minute intr-o cana de apa fierbinte.