
De ce e mai bine sa consumi sarea de mare in locul celei rafinate
Corpul are nevoie de sare pentru digestia carbohidratilor. Este important sa folosesti sarea marina, deoarece ea usureaza procesul digestiv si igienizeaza tractul gastro-intestinal. In plus, sarea de mare are un continut bogat in minerale esentiale (92), in vreme ce sarea rafinata are doar doua elemente (sodiu si clor).
Spre deosebire de efectul protector oferit de consumul moderat de sare marina, sarea de masa produsa pentru comercializare are tocmai efectul opus, avertizeaza medicul specialist in Ayurveda Andreas Moritz, in cartea sa “Scapa de pietre la ficat si fiere”.
“Pentru a face sarea sa reziste reabsorbtiei de umezeala si, deci, sa fie mai convenabila pentru consumator, producatorii de sare adauga chimicale ca agenti deshidratanti, precum si diferiti inalbitori formulei finale de sare”, explica specialistul in cartea sa si avertizeaza asupra faptului ca dupa aceasta prelucrare, sarea nu se mai poate combina cu lichidele din corpul uman. Acest lucru determina anumite probleme in corp, cum ar fi retentia de apa, afectiuni ale rinichilor, cresterea tensiunii arteriale, formarea pietrelor la fiere si cresterea in greutate.
Cele mai bune alternative la sarea de masa, rafinata sunt:
- sarea oceanica celtica (de culoare gri) este extrasa in mod natural prin uscare la soare.
- sarea roz de Himalaya este considerata cea mai buna si nutritiva dintre toate, sustine Andreas Moritz.
Specialistul recomanda dizolvarea sarii intr-o cantitate mica de apa inainte de a o adauga legumelor care nu sunt gatite. “Daca este folosita in starea ei uscata, sarea intra in corp sub o forma ne-ionizata si provoaca sete (un semn ca esti otravit)”, explica speicalistul.