Cei mai multi oameni cu greu isi inchipuie sistemul imun, care ne protejeaza de imbolnaviri. Cercetarile in acest sens au demarat in urma cu doar un secol si exista inca foarte multe intrebari ce nu si-au aflat raspunsul. Se cunosc numerosi factori, care pot reduce sau dauna rezistenta organismului nostru. Rolul major al imunitatii noastre consta in diferentierea elementelor din corpul nostru si substantele care favorizeaza buna functionare a acestora fata de elementele straine, care pot afecta organismul. Sistemul imunitar este complex, multifunctional si contine mai multe organe, care functioneaza in armonie reciproca. De sistemul imunitar apartin maduva spinarii, leucocitele, sistemul limfatic si celulele specializate din diferite organe si sange. Aceste celule sunt antrenate si pregatite in acest sens in glanda pituitara (timus), considerata scoala sistemului imunitar.
Imunitatea incepe sa se dezvolte in primele sase luni de viata, perioada in care sugarul este protejat de infectii partial de anticorpii materni, respectiv de substantele ce se gasesc in laptele matern, precum acidul gama-linolenic. Aici este demna de subliniat importanta alaptarii, caci nimic nu poate inlocui laptele matern. Din cate am vazut, sistemul imunitar poate fi afectat deja la varsta sugarului, dar problema poate avea multe alte cauze. Actualmente ne alimentam exagerat, fie prea dulce, fie cu prea multe grasimi si proteine animale. Consumul regulat al fructelor si al legumelor de buna calitate si moderarea aportului de lipide reprezinta cea mai eficienta strategie in combaterea majoritatii afectiunilor. Mai ales daca avem in vedere faptul ca dezvoltarea anumitor afectiuni canceroase este corelata si cu un aport crescut de grasimi. Studiile demonstreaza in mod convingator cat de important este rolul alimentatiei corecte in fortificarea imunitatii. Spirulina este bogata indeosebi in carotenoizi, care nu sunt toxici asupra omului daca se consuma in limite normale si poate mari eficient numarul celulelor specializate ale sistemului imunitar (ex. celulele T helper). Totodata, Spirulina favorizeaza functionarea splinei si a timusului, creste imunitatea celulara si umorala, accelereaza productia de anticorpi, protejand in acest fel corpul impotriva patogenilor.
Prin consumul algelor de apa dulce, de buna calitate, cultivate in conditii controlate, putem detoxifica organismul. Pe langa efectul alcalinizant si vitalizant, combinata cu un mod de viata echilibrat, ingerarea de alge reprezinta o metoda rationala de mentinere a sanatatii, datorita componentelor lor anticanceroase.