
Plasturii medicinali reprezinta una dintre metodele terapeutice ale medicinei traditionale chinezesti. Modul de administrare este extern, plantele chinezesti aflate in componenta plasturelui medicinal difuzand prin piele pana la nivelul zonei bolnave unde isi initiaza efectul terapeutic.
Plasturele se prepara astfel: se creaza o pasta din cateva substante naturale foarte speciale, printre care si turmalina careia i se adauga extracte si uleiuri din zece plante chinezesti, supuse unor procese de prelucrare specifice medicinii traditionale. Totul se amesteca pana capata consistenta plastilinei, se pune o bucatica pe o panza de bumbac si se aplica pe zona cu probleme.
In compozitia plasturelui medicinal exista si plante care au ca rol marirea capacitatii de difuziune la nivel tegumentar, sporind eficacitatea efectului terapeutic. Daca plasturele este folosit pe o perioada mai indelungata de timp (sapte zile), si efectul terapeutic este mai bun.
Indicatiile terapeutice ale plasturilor medicinali
Principalele efecte terapeutice ale plasturilor medicinali s-au observat in urmatoarele boli:
- herpes zoster si sindrom algic postzosterian;
- plagi postoperatorii complicate, infectate;
- afectiuni dermatologice specifice pacientului diabetic;
- escare;
- osteomielita;
- ulcere varicoase;
- periostita, sinovita; talagie;
- spondilodiscartroze si hernie discala;
- lumbago cronic;
- periartrita scapulohumerala;
- epicondilita laterala;
- boala artrozica vertebroperiferica;
- poliartrita reumatoida;
- mastita, mastoza chistica.
In cazul reumatismului plasturele calmeaza durerea si reduce inflamatiile, prin eliberarea lenta a substantelor active din plante. In cazul nodulilor de orice fel, plasturele "trage" nodulii, astfel incat, in timp, acestia se diminueaza si dispar.
Plasturele poate fi folosit cu succes si impotriva infectiilor. La cosuri sau furuncule, se pune direct pe locul afectat si dupa o zi-doua acestea dispar.