
Durerea nu este o boala, ci un simptom. Organismul ne semnaleaza prin durere faptul ca ceva s-a dezechilibrat. Durerea instalata subit indica un blocaj energetic, precum traumele, crizele de litiaza biliara sau renala, atacul de cord, migrena sau sciatica. Durerile cronice indica in general inflamatii ale tesutului conjunctiv, care pot fi provocate de acumularea virusurilor, a bacteriilor sau a toxinelor. Numai durerea brusc instalata poate fi datorata unor cauze mecanice, in timp ce durerea surda, cu senzatie de arsura sau tractiune este provocata aproape mereu de colectarea substantelor toxice. Durerile cronice pot dura chiar si ani de zile, fiind si mai frecvente decat cele acute, care pot ceda in termen de cateva saptamani.
Virusurile, bacteriile sau toxinele se acumuleaza indeosebi in tesutul conjunctiv. Nici macar progresele nemaipomenite ale medicinei moderne nu pot explica intotdeauna motivele durerii cronice. Uneori, insa, durerile pot fi insuportabile, sustrag multa forta vitala si astfel reduc semnificativ calitatea vietii. Analgezia eficienta reprezinta de secole unul din obiectivele majore ale stiintei medicale. Intrucat consumul regulat al medicamentelor disponibile azi poate avea si reactii adverse, merita incercate si alte posibilitati.
Daca boala sau durerea apare ca o consecinta a inflamatiei, inseamna ca se produc in exces substantele eicozanoide, adica prostaglandine si leucotriene. In aceste cazuri ne pot ajuta acizii organici omega-3 cu lantul lung, prin inhibarea sintezei de acid arahidonic, care insa reprezinta materia prima a eicozanoidelor derivate din acizii grasi omega-6, ce pot fi daunatoare organismului in cantitati exagerate.
Printre componentele algelor se numara si acizii grasi omega-3, iar in rest algele pot juca rol in reducerea nemedicamentoasa a durerii, prin evacuarea toxinelor acumulate in tesutul conjunctiv si prin restabilirea echilibrului acido-bazic.