
Artritism
E o anomalie constitutionala, caracterizata prin predispozitie la unele boli ca: reumatism, diabet, hemoroizi, guta seboree, eczeme. astm, obezitate, migrena, bronhoreea si hidroreea nazala.
1. Anghinare Cynara scolymus L.
Mod de folosire: Infuzie cu 2 lingurite de planta la 300 ml apa in clocot. Se bea in trei reprise inainte de mesele principale, indulcita cu miere de albine.
2. Cicoare salbatica ( frunze), castravete, cartof, laptuca, ridichea, sparanghelul, varza.
Se consuma sub forma de salate sau sucuri.
3. Ca fructe: coacaza, fragi, mere, pere si struguri.
4. Creson nasturtium officinalis L.
Mod de folosire: Suc de creson 60-150 g pe zi in apa sau supa rece.
5. Levantica Lavandula angustifolia L.
Mod de folosire: Infuzie cu o lingurita la o cana de apa in clocot. Se beau 2-3 cani pe zi.
6. Maghiranul Mojarana hortensis Mnch.
Mod de folosire: Infuzie cu 2 lingurite la o cana. Se beau 2 cani pe zi, intre mese.
7. Nu-ma-uita Myosotis palustris L.
Mod de folosire: Infuzie cu 20 g de varfuri inflorite la un litru. Se beau 3 cani pe zi intre mese.
8. Pasiflora, ceasornicul passiflora incarnate L.
Mod de folosire: Infuzie cu 20 -40 g flori imbobocite uscate la un litru de apa, lasate sa se infuzeze un sfert de ora. Se beau 2-3 cani pe zi.
9. Rozmarinul Rosmarinus officinalis L.
Mod de folosire: Infuzie cu 10-30 g Frunze si flori la un litru de apa in clocot. Se beau 2-3 cani pe zi.
10. Salvia Salvia officinlis L.
Mod de folosire: Infuzie cu o lingurita de salvie la o cana. Se bea cate o cana dupa fiecare masa.
11. Legume
Fasole, grau, linte, mei, marar, sparanghel, patrunjel, porumb, telina, varza. Se folosesc sub forma de salate sau mancaruri.
12. Fructe
Caisele, castanele comestibile, dudele negre, fragii, merele, prunele, strugurii, ca atare sau compoturi, gemuri, marmelada.
13. Polenul
Se consuma cate 20 g dimineata pe nemancate.