
Dureri reumatice
Se manifesta mai intens la schimbarile de vreme, in zonele temperate. Sunt localizate mai ales la nivelul articulatiilor (incheieturilor), tegumentelor, muschilor, tesuturilor periarticulare si interarticulare si a nervilor.
1. Liliacul Syrinya vulgaris L.
Mod de folosire: 150 g de flori si frunze macerate in ulei la soare timp de o luna de zile, cu care se fac frectii pe locurile dureroase.
2. Feriga mascula Dryopterisfilix-mas (L.) Schott.
Mod de folosire: Se aplica pe locurile dureroase frunze proaspete. Frectia cu decoct a 30 g frunze maruntite in otet face sa dispara durerile.
3. ledera Hedera helix L.
Mod de folosire: Cataplasme cu frunze proaspete strivite si aplicate pe regiunea dureroasa. Se schimba din 2 in 2 ore.
4. lenuparul Juniperus communis L.
Mod de folosire: 50-60 g fructe zdrobite la 200 g spirt medicinal tinut la macerat 8 zile, cu care se fac frectii ale regiunilor dureroase.
5. Luminarica Verbascum thapsiforme Sch
Mod de folosire: Frunze simple strivite se aplica pe regiunile dureroase, tinindu-se 2-3 ore si se schimba pana ce se atenueaza durerea.
6. Plopul negru Populus nigra L.
Mod de folosire: Infuzie de muguri zdrobiti cu o lingurita la o cana. Se beau 1-2 cani pe zi. Frectii antireumatice cu tinctura: 20 g muguri macerati timp de 8 zile in 100 ml alcool. Se fac frectii de doua ori pe zi.
7. Rozmarinul Rosmarinus officinalis L.
Mod de folosire: Tinctura obtinuta prin macerarea timp de 30 de zile a 80 g planta faramitata la un litru alcool de 90°. Se fac frectii de doua ori pe zi.
8. Sovarful Origanum vulgare L.
Mod de folosire: Infuzie cu o lingurita la o cana. Se beau 2-3 cani pe zi. Cataplasme calde cu infuzie de 20-30 g plante la un litru de apa.