
Dureri toracice
Sunt cauze multiple care dau aceste dureri. Unele sunt date de boli ale peretelui toracic, ca: piele, oase, stern, muschi, nervi, coaste etc.; fie de boli ale organelor din cutia toracica, ca: esofag, inima, pericord, etc. Sunt date uneori de: inflamatii (abces, furuncul), arterita, Zona Zoster. Durerea se poate manifesta sub forma de junghi toracic, care este semnalul unor boli ale aparatului respirator.
Durerile toracice sunt violente in embolii, in care vasele sanguine pulmonare se astupa cu un cheag de sange. Durerea insotita de arsura retrosternala se manifesta in traheo-bronsite si se accentueaza in tuse. Durerea ce se simte pe intreaga jumatate a toracelui este data de pleurezia seaca.
Bolnavul se culca pe partea bolnava pentru a-si atenua durerea. Pneumonia incepe cu durere violenta sub forma de junghi localizat de obicei in regiunea mamelei. Durerea toracica stanga insotita de constritie si localizata in regiunea inimii este data de suferinte ale arterelor coronariene din cardiopatia ischemica, angina pectorala, preinfarct si infarct miocardic (cand este destul de violent).
Dar aceste dureri pot fi date si de nevralgiile intercostale. Sa nu uitam ca durerile, mai ales din spate, sunt si de natura reumatica. In aceste cazuri, durerile se accentueaza la schimbarile de vreme. In durerile nevralgice se recomanda in afara de medicamente si alte remedii.
Dureri date de nevralgii faciale, toracice, intercostale, cervico-brahiale, sciatice, reumatice.
1. Cimbrisorul de camp Thymus serpyllum L.
Mod de folosire: Infuzie cu o lingurita de planta la cana. Se beau 2-3 cani pe zi.Se fac si frectii locale cu ulei ce se prepara macerand la soare o mana buna de varfuri inflorite intr-un vas cu un litru de ulei, timp de 3-4 zile. Apoi se strecoara si se adauga varfuri inflorite proaspete pana ce capata mirosul specific de cimbrisor. Se fac doua frectii pe zi.
2. Frasinul Fraxinus excelsior L.
Mod de folosire: Decoct cu 100 g frunze sau radacina fiarta un sfert de ora . Se aplica sub forma de cataplasme si comprese.
3. Galbenele, filimica Caledula officinalis L.
Mod de folosire: In nevralgiile faciale, infuzie 5 minute cu 50 g flori Ia un litru de apa. Se fac comprese.
4. Iedera Hedera helix L.
Mod de folosire: Decoct cu 200 g frunze maruntite la un litru de apa ce se fierbe timp de trei ore la foc mic. Se fac comprese ce se aplica pe regiunea dureroasa. Decoct cu 40 g frunze maruntite la un litru de apa. Se beau doua cani de ceai pe zi.
5. Lumanarica Verbascum thapsiforme Sch.
Mod de folosire: Cataplasme cu frunze fierte in lapte dulce ce se aplica pe regiunea dureroasa. Frunzele simple strivite se aplica pe locul bolnav.
6. Levantica Lavandule angustifolia Mill.
Mod de folosire: Infuzie cu 30 g flori la un litru de apa. Se beau doua cani pe zi. Se fac si frectii, cataplasme pe torace. Da rezultate in bolile acute de plamani si junghiul de la pneumonie.
7. Socul Sambucus nigra L.
Mod de folosire: Frectii cu sucul de fructe.
8. Varza Brasica oleracea L.
Mod de folosire: Foile de varza strivite se store pe masa cu ajutorul unui facalet sau al unei sticle, sau rulou si se tin la inmuiat in apa boricata 1-3 ore. Se aplica de 2 ori pe zi pe regiunea dureroasa. Cataplasme cu foi zdrobite si fierte si frunze inmuiate in untura topita calduta, in lumbago si lombosciatica.