Acneea sau cosurile (denumirea din popor) reprezinta o boala de piele, care se dezvolta din cauza glandelor sebacee. Apar in principal pe obraz, frunte, mas, umeri gat, piept. Se dezvolta atat la femei cat si la barbati. Varsta la care debuteaza este de 14-15 ani. Principala caracteristica a bolii este data de infamatiile purulente, asociate cu diferite eruptii (papule, pustule, comedoane) si cu infectii microbiene. Apar pe ten sub forma de puncte negre, care astupa porii dilatati. In timp, pielea se inroseste si se formeaza puroi iar, dupa eliminarea puroiului, se dezvolta o crusta care lasa o cicatrice. Boala este prezenta in organism pana la sfarsitul perioadei de pubertate. Principalele cauze ale aparitiei bolii sunt date de tulburarile endocrine, dezechilibre intre hormonii androgeni si estrogeni, infectii bacteriene sau factori de origine psihica sau ereditara.
Acneea rozacee are o culoare rosie, sub forma de vezicule, cauzata de afectiuni gastrointestinale, constipatii cronice si secretii excesive de sebum.
Tratamente naturiste interne eficiente pentru eliminarea acneei:
- infuzie formata din trei-frati-patati
- infuzie formata din brusture
- infuzie formata din urzica vie
- infuzie formata din radacini de papadie
- infuzie formata din frunze de frasin
La aceste infuzii se mai pot adauga salvie, cicoare, coada soricelului, flori de arnica, soc, porumbar, musetel si nalba de padure, frunze de nuc, roinita, mesteacan si rozmarin, fructe de fenicul si ienupar.
Tratamente externe eficiente pentru eliminarea acneei:
Zeolit pudra cosmetica
- Curatarea tenuui cu infuzie din scoarta de stejar, radacini de nalba mare, flori de galbenele, frunze de nuc si menta
- Se aseara pe zona afectata tomate, frunze zdrobite de macris, suc proaspat de varza, suc de struguri sau ceai de arnica, brusture, linarita, nuc si bitter suedez
- Comprese cu flori de galbenele, coada soricelului si trei-frati-patati, conuri de hamei, muguri de plop, radacini de brusture, stanjenel sau cicoare, tinctura din flori de galbenele, otet cu hrean, zeama de lamaie si portocale, suc de morcov, varza alba si napi fierti, seva de mesteacan
- Inhalatii cu decoct din musetel, fan, paie de ovaz;
- masaje cu alifie de galbenele sau musetel, in alternanta cu tinctura din frunze de limba-cainelui;
- masti cosmetice pe baza de hrean ras sau ridichi rase in otet de vin sau de mere, aplicate timp de 10 minute, dimineata si seara, pe fata umezita in prealabil, dupa care se spala tenul cu apa fierbinte si apoi cu apa rece.
- Se recomanda masca cu alifie de propolis 20%, aplicata de 2 ori pe zi pe locurile afectate
Este necesar sa curatam tenul cu apa calda si sapun cu sulf sau gudron, fierberea rufelor de corp, schimbarea zilnica a camasii, bai de aburi la cap si piept, exercitii fizice, alergari de 30 minute, sauna saptamanala, bai sudorifice de soare (o data pe zi), imbracaminte din materiale naturale, evitarea scarpinatului si a stoarcerii cosurilor.
Taguri: tratament acnee, tratament naturist acnee, cosuri, acneea, puncte negre, tratamente naturiste acnee, probleme cu tenul, puroi, zeolit, zeolit masca cosmetica, imune