Febra
Cresterea temperaturii organismului peste valori normale (37°), de cauza patologica, prin tulburarea functiei de termoreglare.
1. Asmatuiul Anthiscus cerefolium (L.) Hoff.
Este un recomfortant in caz de febra.
Mod de folosire: Infuzie cu frunze locate 30-60 g la un litru de apa. Se beau 3 cani pe zi. Sau: 4-8 g seminte la un litru dc apa fiarta.
2. Cernetelul Geum urbanum L
Este antifebril si sudorific.
Mod de folosire: Decoct din rizomi cu o lingurita la cana. Se beau 2-3 cani pe zi.
3. Alunul, Cerylus avellana L.
Mod de folosire: Decoct cu 25 g de coaje de pe ramuri tinere fiarta 10 minute. Se bea cate o cana de trei ori pe zi, la mese.
4. Aninul negru Alnus glutinosa Gaertn.
Mod de folosire: Decoct cu 10 -15 g frunze la o cana. Se beau doua cani pe zi. Sau: 0,15 g pulbere de coaja in putina miere de doua ori pe zi.
5. Castanul salbatec Aesculus hippocastanum L.
Mod de folosire: Scoarta de radacina si de pe ramuri poate suplini chinina si piramidonul. Decoct cu 30 -50 g scoarta de pe ramuri si radacina la un litru de apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
6. Cimisirul Buxus sempervirens L.
Da rezultate ca si chinina. Tinctura alcoolica este un excelent antidot al febrei.
Mod de folosire: Tinctura cup pane frunze maruntite la 5 parti alcool. Se iau 10-20 picaturi de trei ori pe zi in putina apa. Sau: decoct cu 30 - 60 g frunze la un litru de apa. Se beau 3 cesti de cafea pe zi.
7. Coacazul negru Ribeces nigrum L.
Mod de folosire: Infuzie cu doua lingurite planta la cana. Se beau 3 cani pe zi.
8. Coriandrul Coriandum satlvum L.
Mod de folosire: Infuzie cu o jumatate lingurita de planta la o cana. Se bea cate o cana dupa mese. Sau: tinctura cu 10 g planta la 80 g alcool ce se tine la macerat 10 zile. Se iau cate 10-20 picaturi pe zi.
9. Cornul Comus mas L.
Mod de folosire: Infuzie cu 10-15 g coaje ce se recolteaza in lunile aprilie-mai, la un litru de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
10. Floarea soarelui Helianthus anncrus L.
Mod de folosire: Tinctura prin macerare a 50 g frunze maruntite timp de 10 zile in 100 g alcool. Se filtreaza si se pastreaza intr-o sticluta colorata. Se iau cate 30 picaturi de 2-3 ori pe zi.
11. Frasinul Fraxinus excelsior L.
Mod de folosire: 20-60 g scoarta de pe ramuri la un litru de apa ce se fierbe 15 minule. Se bea cate o cana cu o jumatate ori inainte de masa.
12. Ghimpe Ruscus aculeatus L.
Mod de folosire: Decoct cu 20-30 g la un litru de apa. Se beau 3-4 cani pe zi.
13. lenuparul Junipents communis L.
Mod de folosire: Frectii pe corp cu otetul aromatic ce se prepara cu 2-3 linguri de fructe zdrobite si tinute 2-3 zile cu 100 ml alcool de 90°si apoi macerate 8 zile intr-un litru de otet de vin, apoi se filtreaza. Infuzie cu 20-30 g fructe la un litru de apa. Se beau 3-4 cani pc zi ca sudorific. Frunzele sunt antifebrile.
14. Marul Malus domestica Borkh.
Mod de folosire: Se marunteste crud sau compot si se consuma ca atare. Infuzia cu 2-3 mere spalate si necuratate taiate in felioare si puse intr- un litru de apa se fierbe 15 minute. Se bea in cursul unei zile.
15. Orz Hereum vulgare L.
Mod de folosire: Decoct cu 20 g de planta la un Ititru de apa. Se beau 3-5 cani pe zi.
16. Patrunjel Petroselinum crispum (Mill) A.W. Mill
Mod de folosire: Decoct cu 30 g de planta la un litru de apa. Se fierb 5 minute si apoi se infuzeaza 15 minute. Se beau doua cani pe zi, inainte de masa.
17. Portocala Citrus auranrium L.
Mod de folosire: Suc, 2 pahare pe zi sau, macerarea a 3 portocale.
18. Salcia Salix sp.
Mod de folosire: Decoct din coaja dupa ramurile trecute de trei ani la un litru de apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Sau: pulbere 2-3 g pe zi intre mese.
19. Socul Sambucus nigra L.
Mod de folosire: Infuzie cu doua lingurite floare la o cana. Se beau 3 cani pe zi.
20. Teiul Tilia tomentosa Mnch. si celelalte soiuri.
Mod de folosire: Infuzie cu doua lingurite flori la o cana. Se beau 2-3 cani pe zi.
21. Trifoistea, trifoiul de balta Manjanlhes trifoliata L.
Mod de folosire: Infuzie cu 40 g frunze la un litru de vin rosu ce se filtreaza dupa o ora si se pastreaza intr-o sticla de culoare inchisa. Se ia cate 1-2 linguri inainte de masa.
22. Tintaura, flerea pamintului Centaurium umbellatum Gilib.
Mod de folosire: Infuzie cu 10 - 30 g planta la un litru de apa. Fiind foarte amar se adauga anason. Se beau 3 cani pe zi, inainte de mese, sau intre mese.
23. Ungurasul, veronicul Marrubium vulgare L.
Mod de folosire: Infuzie cu 15 – 40 g Frunze si varfuri inflorite la un litru de apa in clocot. Se beau 3 cani pe zi inainte de mese, indulcite cu miere.
24. Zmeurul Rubus idaeus L.
Mod de folosire: Infuzie cu 40-50 g frunze la un litru de apa. Se beau 3-4 cani pe zi.
Febre eruptive
Amestecul a cinci flori si anume: galbenele, limba mielului (cate 10 g), grozama, trei frati patati (cate 5 g), Ievantica. Se infuzeaza la un litru de apa in clocot. Se beau doua cani pe zi.