Alaturi de avantaje trebuie sa mentionam si anumite intrebari, pe care alti autori adesea le evita, si anume despre siguranta suplimentarii cu microalge. Sa trecem, asadar, in revista principalii factori de risc!
Reactii alergice
Organismul unor persoane poate reactiona puternic sub actiunea substantelor ce sunt poate complet neutre pentru altii. Astfel devine firesc ca la fel cum laptele, oul, capsunile sau alte alimente, si algele pot initia fenomene alergice. Este important sa nu confundam fenomenele neobisnuite ce pot insoti consumul algelor de alergie, intrucat acestea se datoreaza faptului ca organismul nu se adapteaza la algele recent introduse in alimentatie, in vreme ce medicii naturisti explica marea parte a acestor reactii cu purificarea sau detoxifierea organismului. In cazul unor afectiuni alergice cunoscute algele se pot consuma doar cu prudenta, sub supraveghere medicala, in doze mici; chiar si persoanele sanatoase pot solicita opinia medicului, iar dozele totale de alge recomandate in prospect se vor atinge prin crestere gradata, deoarece nu se poate exclude posibilitatea instalarii unor reactii neasteptate in cazul introducerii in organism a unei substante pe care nu am consumat-o anterior.
Efect antioxidant
Compusii carotenoizi ai algelor au un bun efect antioxidant, dar se va evita consumul lor excesiv. Actualmente stim ca supradozarea beta-carotenului poate induce doar ingalbenirea pielii, deci carotenemie, respectiv mai rar tulburari hormonale (Adamopoulos, 2006), insa nici introducerea artificiala in mari cantitati a acestui compus nu este sigura (Omenn, 2007). Utilizarea sa in acest mod la fumatori, sau la persoane expuse altor substante care afecteaza puternic plamanii poate fi extrem de periculoasa!
Lipsa vitaminei B12
Potrivit anumitor date statistice, consumul in exces al compusilor inruditi cu vitamina B12 poate amplifica riscul dezvoltarii carentelor B12, insa in cazul unei alimentatii mixte diversificate consumul Spirulinei nu reprezinta un pericol real.
Impuritati
Niciodata nu putem trata cu indiferenta cine si modul in care a obtinut un anumit aliment sau supliment nutritiv, fiindca in cursul productiei sau al transportului algele se pot polua cu alti agenti patogeni (nu se mai foloseste termenul de microbi), toxine ale algelor sau impuritati din mediul inconjurator. O alta potentiala problema este ca din clorofila continuta de Chlorella
si alte plante, in conditii corespunzatoare, la temperaturi crescute (90°C) se produc feoforbida si derivatii acestuia, care pot fi responsabili de dezvoltarea fotofobiei, si tot in acest context s-a consemnat si un caz de nefrita tubulointerstitiala (inflamare a rinichilor) (Hyung, 2007). Acest risc este redus la minim de originea autentica a algelor.
Taguri: microalge, alge, compusi cartenoizi ai algelor, consumul spirulinei, chlorella, spirulina platensis, spirulina fusiformis, efectul protector al spirulinei, consumul de spirulina sau chlorella, imunitate, imune, green gold imune, pret imune, tratament imune