Terapia interna cu sare se refera exclusiv la sarea naturala, grunjoasa, asa numita sare gema, si nu sarea fina de masa.
In cazul digestiei dificile, constipatiei, subponderalitatii se recomanda sa se consume mancare condimentata cu sare gema sau marina, care au un gust mult mai intens. Sarea naturala stimuleaza mult mai eficient secretia de sucuri gastrice, desemenea este si un excelent activator al peristaltismului gastrointestinal, cu conditia sa fie consumata cu moderatie. Acum 500 de ani, celebrul medic si alchimist al Evului Mediu Paracelsus a observat, intr-un tratat, ca digestia si excretia sunt mult perturbate de absenta sarii din alimentatie.
Daca suferiti de hipotensiune arteriala sau aritmie cardiaca luati dimineata, pe stomacul gol, o cana de apa plata in care s-a adaugat un sfert de cutit de sare marina, aproximativ 0,25 g. Urmati acest tratament minim o jumatate de an. Studii recente arata ca se obtin rezultate deosebit de bune, cu conditia ca tratamentul sa fie asociat cu o alimentatie predominant vegetariana.
Pentru a combate osteoporoza si crampele musculare folositi in mod exclusiv sarea gema neiodata, care este foarte bogata in oligoelemente implicate in procesul de asimilare a calciului.
Daca v-ati intoxicat cu substante luate pe cale orala, va recomandam sa amestecati o ligurita de sare intr-un litru si jumatate de apa calduta. Acest amestec se bea pe nerasuflate. Trebuie sa fiti atenti pentru ca imediat dupa ingerare va aparea o senzatie puternica de voma. Evacuarea continutului stomacal se realizeaza aplecandu-ne in fata, dupa care cu ajutorul inelarului si al aratatorului mainii drepte vom gadili omusorul, in timp ce cu mana dreapta se preseaza cu putere stomacul. Ve-ti observa aparitia imediata a reflexului vomitiv.
In cazul tusei persistenta sau a celei uscate incercati sa tine-ti cat mai mult pe limba cateva granule de sare gema (nu mai mult de un varf de cutit). Reactia de stopare a tusei se va declansa prin doua mecanisme: prin salivatie, care va deveni mult mai abundenta, si prin stimularea directa a sistemului nervos central de catre papilele gustative.