
Vitamina M (acidul folic)
Acidul folic - este format din acizii glutamic si paraaminobenzoic, legati de pteridina - un pigment galben, pe care il gasim in aripile fluturilor si in toate alimentele, dar mai mult in ficat, muschi si drojdia de bere, spanac.
Proprietati: si el are rol in metabolism, participand la sinteza histaminei, metioninei si colinei, ca si a acidului ribonucleic, de unde si rolul sau plastic in crestere. De asemenea, stimuleaza eritropoieza si leucopoieza (indeosebi granulocitele), de unde si indicatia sa in anemii si leucopenii (agranulocitoze).
CARENTA DE VITAMINA M
Etiopatogenie: o alimentatie saraca in acid folic, si unele afectiuni digestive gastrointestinale sau hepato-pancreatice pot explica aparitia bolii. Acidul folic este vitamina eritropoietica si granulopoietica. Simptomatologie: leucopenia cu granuloponie, trombocitopenia, si anemia sunt semnele caracteristice.
Evolutie - Complicatii: evolutia este progresiva, daca nu se inlatura factorii etiologici. Granulopenia ce poate duce la agranulocitoza poate agrava boala si prin expunerea organismului la o serie de infectii secundare intercurente.
Tratament - Profilaxie: dietoterapia este indicata in primul rand; ea cuprinde o ratie alimentara bogata in verdeturi, ficat, muschi, drojdie-de-bere 60 - 90 g/zi etc. Medicamentos, se da oral sau parenteral acid folic 20 g/zi, doza e atac, si apoi, doza de intretinere 5 mg/zi. Profilactic, se recomanda alimentatia echilibrata si completa bogata in verdeturi si carne.