
Ajutorul vitaminei B2 in combaterea oboselii
Vitamina B2 sau riboflavina este vitamina care te ajuta la limpezirea vederii, la combaterea oboseli, dar aceasta nu este unicul beneficiual acestei vitamine. In comparatie cu vitamina B1, riboflavina (vitamina B2) este rezistenta la caldura si acizi. Solubila in apa, o poti asimila usor in organism.
Patrunjelul contine de 3 ori mai multa vitamina B2 decat hreanul, dar cel mai bogat aliment in riboflavina este drojdia de bere uscata cu un continut de 3,5mg la 100 de grame.
Consumata in dozele recomandate, riboflavina reduce mult din celulele precanceroase si scade aparitia cancerului.
Beneficiile vitaminei B2 (riboflavina) :
- vindeca anemia prin producerea globulelor rosii in organism
- alaturi de vitamina A ajuta la regenerarea ochilor, in special la functiile acestora, respectiv vederea
- previne cataracta si combate oboseala ochilor (si a senzatiilor de arsura ale acestora)
- impiedica imbatranirea prematura avand un efect antioxidant
- este extrem de importanta in perioada cresterii mai ales in perioada fetala
- este o vitamina tonica, regland totodata si digestia
- este antidiabetica, antispastica si antiulceroasa
- ajuta la regenerarea pielii, unghiilor si a parului
- este eficienta in tratarea afectiunilor genitale cum ar fi: dismenoree, fibroame uterine, impotenta sexuala, menopauza, sterilitate, micoza genitala, leucoree.
Carenta riboflavinei declanseaza afectiuni dermatologice, ameteli, anemie, tulburari oculare (cataracta, oboseala ochilor, usturime la nivelul acestora, conjunctivita), intarzie cresterea, scadere in greutate, tulburari digestive si nervoase. La fel ca in cazul tiaminei, riboflavina este eficienta in cazul bolii beri-beri.
Excesul acestei vitamine nu exista deoarece, la fel ca tiamina, se elimina in mod natural prin urina. Tine cont de dozele zilnice recomandate pentru : copii - 1mg, adolescenti - 1,5mg, adulti - 2mg, femei insarcinate sau care alapteaza - 2,5mg.
Sursele naturale ale vitaminei B2?
- lactate: branza, lapte de oaie, vaca, capra, bivolita, magarita, iapa si laptele matern, iaurt, smantana, lapte batut, zer, unt
- galbenus si albus de ou crud, oua intregi de rata si gaina
- cereale: germeni de secara si grau, ovaz, secara, hrisca, faina integrala a cerealelor, tarate, porumb, orz, orez, grau, gris
- legume: hrean, patrunjel, gulii, varza, spanac, sfecla, ridichi, mazare, linte, usturoi, praz, ceapa, fasole, vinete, ardei, rosii, dovleci, castraveti, ciuperci, telina, pastarnac, cartofi
- fructe: mere, piersici, caise, ananas, papaya, rodii, visine, prune, cirese, stafide, capsune, avocado, smochine, pepene, zmeura, coacaze, afine, struguri, soc, catina, nuci, arahide, cocos, pere, gutui, castane, mango, banane, kiwi, curmale, portocale,
- alte surse: laptisor de matca, drojdie alimentara, polen, miere, drojdie de bere uscata;
Plante care contin vitamina B2
- anason (fructe), dud (fructe), fragi (fructe), maces (fructe)
- frunze de: cicoare, loboda, crizantema corolata (atat frunzele cat si mugurii), hibiscus, menta, nalba, papadie, urzica
- radacina de ginseng oriental, spirulina
- seminte sau ulei din seminte de cacao
Cel mai mare continut de riboflavina il gasim in drojdia de bere uscata, cca. 3,5mg la 100 de grame, urmata de drojdia alimentara presata ce contine 2,3mg la 100 de gr, germenii de secara si grau contin cca. 1-1,5mg/100 gr, ciupercile care contin 0,5mg/100gr, migdalele dulci contin cca. 0,7mg/100gr; oul intreg de rata contine 0,5-0,7mg.