
Inainte de a incepe orice exercitiu yoga, este necesar sa alegem un loc unde sa nu fim deranjati si unde putem sa stam cel putin 20 de minute cu noi insine, in deplina liniste.
Vom incepe prin a ne gasi o pozitie confortabila, placuta. Se poate spune ca pozitia in care stam, asa-zisa postura yoga, este cea mai potrivita si desavarsita atunci cand pentru a o realiae, nu depunem niciun efort. Este vorba despre reducerea efortului fizic pana la un punct zero si stabilizarea gandirii in deplina armonie cu respiratia.
Gandirea influenteaza postura, efortul fizic, respiratia si armonia totala a celui ce face un exercitiu de meditatie yoghina.
Sa nu uitam ca o postura incorecta, va duce la o respiratie incorecta, si in final, la un exercitiu de meditatie ineficient.
Drumul in viata, aceasta calatorie pe care fiecare dintre noi o face diferit, aparent in acelasi context ( ne nastem, crestem, ne dezvoltam, ne maturizam, ne intemeiem o familie, ajungem adulti, varstnici si in final ne incheiem calatoria), fiecare fiinta si-o doreste cat mai placuta, cat mai lipsita de griji si de obstacole.
Ceea ce pentru un copil poate insemna un efort, pentru un adult poate fi ceva firesc, dar intelepciunea si echilibrul se instaleaza prin experienta la fiecare fiinta. Experienta este cea care da contur calatoriei, iar experientele pot fi transformate printr-o constiinta de vibratie inalta in intelegeri, acceptari, razbateri si ingaduinte.
Cunoasterea sau necunoasterea informatiilor, tehnicilor, metodelor si resurselor necesare unei calatorii desavarsite, tin de noi, de dorinta noastra de a evolua si de capacitatea noastra de a ne detasa de realitatea materiala si de a aprofunda, in schimb, latura spirituala.
Prin yoga, putem trezi in noi posibilitati nebanuite de devenire, de transformare si de desavarsire.
Yoga, ne sprijina sa depasim realitatea superficiala si ne indreapta catre o viziune a lumii ce se poate extinde la dimensiuni vaste, atingand subtilitati de o finete incredibila.
Atunci cand devenim practicanti de yoga, cu timpul, atingem un echilibru care devine o forta ce ne indreapta catre abordari intelepte si curate ale aspectelor vietii, ale conflictelor exterioare cat si a celor interioare.
Viata, sub toate aspectele ei, prin viziunea unui yoghin, depaseste cu mult limitele impuse de realitatea materiala, posibilitatile de a transcende rationamente simple devin evidente si parte concreta din devenirea unui practicant de yoga.
Yoga inseamna de asemenea experienta, caci intelepciunea inteleptului, forta gandului, a inteligentei si a cunoasterii, devin puteri reale doar ca urmare a unor experiente ce duc la constientizarea existentei acestora. Experienta traita, o data ce devine o practica sustinuta, transforma cunoasterea in rezultat, iar rezultatul care determina un yoghin sa-si continue calea, este reprezentat de o libertate care descatuseaza limite, elibereaza de imposibilitati si intareste constientizarea noilor posibilitati.
Primul pas e esential, ceilalti pasi il urmeaza in mod firesc.
Articol realizat de Georgeta Pana