Echipa Ekilibrium recomanda:
Asea
Alergii alimentare
Descriere Alergii alimentare:
Alergiile alimentare reprezinta anumit tip de reactii exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a administrarii unui aliment sau aditiv alimentar. Organismul reactioneaza diferit la administrarea unui aliment (alergen), provocand o serie de mecanisme de aparare. O alergie alimentara se dezvolta ca o reactie la o proteina ce poate fi prezenta in arahide, lapte de vaca, peste, etc. Pana in prezent nu s-au identificat alergii la glucide sau lipide, desi poate exista intoleranta la lactoza (un tip de glucid prezent in mod normal in lapte). Chiar daca o persoana prezinta alergii la administrarea unei cantitati de aliment poate provoca diverse simptome. Pana in prezent nu s-a identificat un tratament pentru alergiile alimentare.
Simptome Alergii alimentare:
Simptomele alergiei pot prezenta diverse forme usoare sau foarte grave: dificultati in respiratie, pierderea constientei sau aritmie in cazul unui soc anafilactic. Alergiile alimentare se pot dezvolta la orice varsta, inainte de implinirea varstei de 4 ani. Sistemul digestiv si cel imunitar nu sunt inca maturizate, fiind mai susceptibile la alergii. In timp, unele simptome dispar sau se diminueaza.
Cauze Alergii alimentare:
Principalele cauze ale producerii alergiilor alimentare sunt date de antecedentele familiale alergice. Riscul de a suferi de alergii alimentare este de 20 - 40% in momentul in care unul din parinti prezinta o forma de alergie si de 60 -80% atunci cand ambii parinti sunt alergici. La 5 - 15% din pacientii cu alergii alimentare nu exista o predispozitie familiala.
Diagnostic Alergii alimentare:
Pentru un diagnostic pozitiv de alergie alimentara, medicul trebuie sa faca anamneza pacientului.
Testele cutanate implica aplicarea unor cantitati de alergen pe diverse portiuni ale pielii pentru a urmari daca se dezvolta o reactie locala. Solutia fi injectabila sau aplicata direct pe piele.
Teste sangvine au rolul de a masura concentratia serica de anticorpi de tip IgE produsi ca raspuns la un alergen specific.
Teste de provocare consta in ingestia unui aliment in cantitati progresive.
|