Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Anemia aplastica

Descriere Anemia aplastica:

Anemia aplastica este o afectiune caracterizata prin productia deficitara de celule stem de catre maduva spinarii. Este stiut faptul ca din celulele stem origineaza cele 3 categorii de celule sangvine: globule rosii, globule albe si plachete sangvine.

Cauze Anemia aplastica:

Anemia aplastica poate fi congenitala, sau dobandita. Boala poate surveni la orice varsta si afecteaza atat barbatii cat si femeile (fiind in general mai grava la barbati). Incidenta este mai mare in Asia, decat in Europa si America.
Anemia aplastica este o afectiune rara si grava, considerata in trecut a fi intotdeauna fatala. In prezent insa, prognosticul bolii este mai favorabil datorita progreselor din domeniul medical. Tratamentul anemiei aplastice consta in medicamente, transfuzii de sange, sau un transplant de maduva osoasa. Daca tratamentul nu este instituit prompt, anemia aplastica se agraveaza, avand o evolutie rapid fatala.

Simptome Anemia aplastica:

Anemia aplastica provoaca trei categorii de simptome. Simptomele comune diferitelor tipuri de anemie sunt cele ale carentei de globule rosii – si deci ale unui transport deficitar de oxigen. La acestea se adauga simptomele cauzate de deficitul de globule albe (vulnerabilitate crescuta la infectii) si in cele din urma, cele determinate de deficitul de plachete sangvine (tulburari de coagulare). Semnele si simptomele anemiei aplastice se datoreaza numarului scazut al tuturor celor trei tipuri de celule sangvine.
1) Simptome cauzate de numarul scazut de globule rosii: paloare, oboseala, slabiciune, lesin, accelerarea ritmului cardiac (tahicardie).
2) Simptome cauzate de numarul scazut de globule albe: susceptibilitate crescuta la infectii.
3) Simptome cauzate de numarul scazut de plachete sangvine: echimoze (vanatai), sangerari anormale ale gingiilor, nasului, vaginului sau ale tractului gastrointestinal.
Anemia aplastica poate surveni brusc sau poate evolua incet de-a lungul mai multor saptamani sau luni. In absenta unui tratament adecvat, anemia aplastica are o evolutie rapida si fatala.

Diagnostic Anemia aplastica:

a) Analizele de sange sunt, in general, optiunea recomandata in cazul anemiei apalstice.
Anemia aplastica este suspectata atunci cand numarul celor trei tipuri de celule sangvine este scazut (globule rosii, globule albe si plachete sangvine).
Numeroase boli pot duce la scaderea numarului unui singur tip de celule sangvine. Unele tipuri de anemie, de exemplu, se caracterizeaza prin numarul scazut de globule rosii. Prezenta unei infectii se manifesta prin scaderea numarului de globule albe.
b) Biopsia maduvei osoase. Pentru a confirma diagnosticul, se efectueaza o biopsie a maduvei osoase. In cadrul acestei proceduri, se preleveaza o mostra de maduva osoasa cu ajutorul unui ac special. Mostra este examinata la microscop pentru a elimina posibilitatea altor boli de sange. In anemia aplastica, maduva osoasa contine un numar scazut de celule sangvine –sub valorile normale. Totusi, celulele existente au un aspect normal, spre deosebire de leucemie sau de sindromul mielodisplazic, caracterizate prin proliferarea de celule anormale.

Tratament Anemia aplastica:

Tratamentele variaza in functie de gravitatea si de durata anemiei aplazice.
Deseori, pacientul se vindeca spontan atunci cand cauza bolii este identificata si indepartata (de exemplu, o mononucleoza infectioasa, radiatii slabe sau utilizarea unor medicamente). In cazul unei anemii aplastice asociate cu sarcina, boala dispare la sfarsitul sarcinei intr-o treime din cazuri.
Atunci cand un agent medicamentos sau radiatiile slabe constituie cauza, trebuie incetata expunerea la aceasta. Suprimarea cauzei antreneaza in general reintoarcerea la normal. Desi vindecarea este spontanta, in perioada de convalescenta pot fi tratate unele simptome:
-    tratamentul infectiilor, daca este cazul
-    pentru femei, utilizarea de contraceptive orale pentru reducerea pierderilor de sange in timpul menstruatiei
-    transfuzii de plachete sangvine si globule rosii pentru a compensa pierderea de sange prin hemoragii
Anemiile aplastice grave, sau prelungite
Transfuziile sangvine sunt deseori utilizate pentru mentinerea unui nivel acceptabil de celule sangvine in sange si pentru a asigura functiile vitale. Ele nu trateaza anemia, ci diminueaza simptomele persistente. Dupa caz, se efectueaza transfuzii de sange, sau doar de globule rosii (masa eritrocitara) sau de plachete sangvine. In schimb, transfuzia de globule albe este dificil de realizat.
-    transfuzia de globule rosii – pentru diminuarea oboselii, normalizarea ritmului cardiac.
-    transfuzia de plachete – previne sangerarile anormale
Grefa de maduva osoasa ce provine de la un donator compatibil trateaza cu mai mult succes anemia aplastica la copii, adolescenti si tinerii adulti. Pentru pacientii in varsta, riscurile de complicatii fatale cresc, interventia fiind una periculoasa. Este posibil ca organismul pacientului sa respinga maduva grefata. Cu cat donatorul este mai compatibil genetic cu primitorul, cu atat sansele de succes ale grefei sunt mai mari.

Agentii imunosupresori
Daca anemia este cauzate de o autodistrugere a celulelor sistemului imunitar, pacientului ii pot fi administrate medicamente imunosupresoare. Acestea diminueaza sau suprima activitatea sistemului imunitar, permitand celulelor atacate sa se regenereze.
Alte terapii
Stimularea producerii de celule sangvine este un tratament mai recent. Diferite substante pot stimula producerea de celule sangvine:
Eritropoietina (EPO)
Acest hormon, produs in mod normal de rinichi si ficat, stimuleaza producerea de globule rosii in maduva osoasa. Injectiile cu eritropoietina sintetica sunt utilizate pentru diminuarea oboselii.

Factorii de crestere
Factorii de crestere joaca un rol important in procesul de producere a celulelor sangvine. Diferitele tipuri (G-CSF, GM-CSF, etc) pot fi combinate intre ele, sau pot fi asociate cu agentii imunosupresori, pentru a diminua simptomele anemiei aplastice.
Androgenii
Asociati cu ciclosporina, androgenii pot stimula producerea de celule sangvine.
In cazul anemiei Fanconi
Androgenii – stimuleaza producerea de globule rosii si deseori, de plachete sangvine. Sunt eficienti in 50% din cazuri.
Factorii de crestere – stimuleaza producerea de globule albe.
Grefa de maduva osoasa – constituie singurul tratament pe termen lung.
Ingrijiri speciale
Pentru pacientii cu anemie aplastica, unele precautii se impun in viata cotidiana:
Protejarea impotriva infectiilor – prin spalarea frecventa a mainilor cu sapun antiseptic si prin evitarea contactului cu alti bolnavi.
Evitarea lamelor, cutitelor sau altor instrumente taioase. Intrucat anemia aplastica este asociata cu un numar scazut de plachete sangvine, tulburarile de coagulare sunt frecvente. Prin urmare, trebuie evitate pe cat posibil pierderile de sange. Din aceleasi motive se recomanda alegerea unei periute de dinti cu peri moi si evitarea sporturilor de contact. Evitarea exercitiilor fizice prea solicitante. In cazul unei anemii prelungite, din cauza transportului deficitar de oxigen, inima este suprasolicitata. De aceea, este important ca inima sa fie menajata.


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara