Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Diareea acuta infectioasa (toxiinfectia alimentara)

A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Echipa Ekilibrium recomanda:
Epazote

Epazote

Diareea acuta infectioasa (toxiinfectia alimentara)

Descriere Diareea acuta infectioasa (toxiinfectia alimentara)

Diareea se prezinta ca fiind situatia anormala unde pacientul elimina frecvent scaune neformate, insotite de digestia incompleta a alimentelor ingerate. Mentionam inca din start ca este gresita opinia conform careia scaunele frecvente si multiple sunt considerate a fi diaree. Hotarator pentru stabilirea diagnosticului de diaree este prezenta unor scaune neformate ce contin alimente nedigerate, sau incomplet digerate.
Bolile tractului digestiv ocupa locul 2 in lume ca frecventa, dupa afectiunile cailor respiratorii superioare. Acestea sunt foarte periculoase fiindca in unele situatii provoaca deshidratarea rapida a organismului si moartea pacientului, uneori in cateva ore de la aparitia primelor simptome.

Raspandirea pe cale fecal orala a enteropatogenilor, poate fi impiedicata prin respectarea masurilor de ingiena personala, igiena locuintei si igiena alimentatiei.
Pentru a nu se imbolnavi de diaree, cei care clatoresc in regiunile tropicale sau subtropicale, vor consuma doar alimente fierbinti, bine gatite, vor evita salatele si fructele fara coaja si vor consuma doar apa fiarta sau imbuteliata, evitand consumul de gheata. Pentru profilaxia diareei, turisti isi pot administra cate doua tablete de subsalicilat de bismut, de patru ori pe zi; acest tratament este eficient pentru o perioada de maxim 21 de zile.
Nu se recomanda administrarea in scop profilactic de antibiotice, deoarece pot apare efecte secundare: afectarea florei indigene, infectii cu tulpini de bacterii rezistente la antibiotic.
Au fost dezvoltate o serie de vaccinuri pentru combaterea enteropatogenilor, cu ar fi vaccinul impotriva rotavirusurilor, al Shigellei, Vibrionului holerei, S. Typhi si E.coli enteropatogena.

Cauze Diareea acuta infectioasa (toxiinfectia alimentara)

Bolile diareice acute afecteaza predominant populatia tarilor aflate in curs de dezvoltare (Africa, Asia, America Latina) si mai ales copii din aceste teritorii, fiind principala cauza de deces.
Diareea impiedica digestia si absorbtia alimentelor de la nivelul tubului digestiv; in felul acesta provoaca malnutritie, insotita de scadereea rezistentei organismului in fata unor infectii oportuniste. 
Aparitia diareei se poate datora unor cauze digestive, sau extradigestive:
-cauze digestive de diaree: boli infectioase si parazitare, pancreatopatii, malabsorbtie;
-cauze extradigestive de diaree: emotiile puternice, cauze endocrine, sau renale.
Diareea poate fi privita ca un mecanism prin care organismul incearca sa indeparteze cat mai rapid un factor nociv, ajuns in interiorul tubului digestiv; tranzitul intestinal va fi accelerat, determinand absorbtia ineficienta a apei si digestia incompleta a alimentelor (cu aparitia malnutritiei). Totodata vom asista la o crestere a cantitatii de secretii intestinale. Uneori manifestarile digestive se pot insoti de eliminarea prin scaun, de sange, puroi, sau mucus.

Diagnostic Diareea acuta infectioasa (toxiinfectia alimentara)

Existenta unui sindrom diareic impune realizarea unor investigatii pentru elucidarea etiologiei: examenul copro-parazitologic al materiilor fecale, rectoscopia, colonoscopia, clisma baritata, sau efectuarea de teste pentru evaluarea functiei de absortie a intestinului si a functiei pancreasului. 
Diareea apare atunci cand agentii patogeni (bacterii, virusuri sau fungi), reusesc sa invinga mecanismele de aparare ale organismului uman. Pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament corect este important sa intelegem cum actioneaza acesti factori de agresiune asupra tractului digestiv.
1. Agentul patogen ajunge in tractul digestiv odata cu alimentele ingerate. Un agent patogen determina boala atunci cand un numar minim de microorganisme sunt ingerate. De exemplu, 10-100 bacterii de Shigella sunt suficiente pentru a produce diaree. Unele bacterii se raspandesc prin contact direct interpersonal (Giardia, Shigella, Entamoeba) iar altele se multiplica in alimente pana cand dezvolta doza infectioasa (Salmonella).
Pentru a declansa boala, microorganismele trebuie mai intai sa adere la epiteliul mucoasei intestinale. Bacteriile prezinta la suprafata, o serie de proteine, numite adezine, ce au rol in atasarea la celule intestinale (precum vibrionul holerei). Daca microorganismele nu ar fi capabile sa se ataseze la nivelul marginii in perie a enterocitelor (celulele epiteliale prezente in intestin), ele nu ar putea sa produca fenomenele toxice din boala infectioasa diareica.  

2. Dupa invadarea celulelor epiteliului intestinal, agentii patogeni vor produce toxine:
-enterotoxine: perturba secretia celulelor secretorii intestinale, producand diaree apoasa.
-citoxine: determina distrugerea celulelor mucoasei intestinale.
-neurotoxine:  actioneaza supra sistemului nervos.
Toxina holerica poate fi data drept exemplu pentru modalitatea s-a de actiune; este o enterotoxina. Aceasta are ca efect, cresterea secretiei de clor la nivel intestinal, si scaderea absorbiei de sodiu, rezultatul fiind pierderea de lichide si diaree. E.Coli produce o toxina (enterotoxina termolabila), ce actioneaza printr-un mecanism asemanator cu cel declansat de toxina holerica.
Citotoxinele bacteriene actioneaza mult mai agresiv decat enterotoxinele. Ele au actiune distructiva asupra celulelor mucoasei intestinale, si produc un sindrom dizenteric, caracterizat prin eliminarea de scaune ce contin sange, mucus si numeroase celule inflamatorii (leucocite).
Neurotoxinele vor declansa simptome la scurt timp dupa ingestia alimentelor contaminate; ele actioneaza asupra sistemului nervos central si determina aparitia varsaturilor.
Uneori agentul patogen poate fi deosebit de virulent si va invada celulele mucoasei intestinale; de exemplu: Shigella sau E. coli. Aceste bacterii vor invada celulele mucoasei intestinale, se vor replica intracelular si apoi se vor raspandi si la celulele invecinate. Salmonella invadeaza si ea mucoasa intestinala dar de obicei nu produce distrugerea enterocitelor, sindromul dizenteric provocat, fiind unul incomplet.  
Fiecare ingestie de alimente reprezinta un potential pericol pentru organismul uman. Uzual, nu beneficiem de alimente perfect sterile. Desi sistemul digestiv comunica direct cu mediul extern contaminat cu microorganisme, el si-a dezvoltat o serie de mecanisme prin care se apara impotriva invazie microbiene.
In tractul digestiv exista in mod normal o flora bacteriana indigena, care impiedica colonizarea intestinului cu agenti patogeni enterotoxici. Consumul de antibiotice poate conduce la distrugerea acestor bacterii proprii organismului, expunand pacientul in fata unor infectii cu enteropatogeni.
Colonul prezinta in cea mai mare parte o flora anaeroba , care prin mentinerea scazuta a ph-ului (ph acid) si prin producerea de acizi grasi volatili creaza o bariera impotriva colonizarii cu enteropatogeni.
Ph-ul acid al sucului gastric, reprezinta o importanta bariera de aparare a organismului impotriva agresiunilor externe. Perturbarea secretiei acide sau neutralizarea acesteia prin administrarea de medicamente (antiacide) determina cresterea riscului colonizarii enterice. Totusi, exista si microorganisme care nu pot fi distruse de aciditatea sucului gastric (rotavirusurile).
Tot un mecanism de aparare al organismului il reprezinta si motilitatea normala intestinala, care prin faptul ca mobilizeaza alimentele in intestin, scurteaza timpul de stationare al microorganismelor, scazand astfel  riscul de infectie.
La nivelul tubului digestiv, sistemul imunitar este bine reprezentat. Imunitatea mediata celular protejeaza eficient impotriva agentilor patogeni. Imunitatea umorala se realizeaza prin intermediul IgG si IgM (imunoglobulinelor G si M) preluate din circulatia sistemica, si prin intermediul IgA secretate de catre mucoasa intestinala. IgA are importanta in legarea antigenului bacterian, favorizand procesarea acestuia si ulterior declansarea secretiei de anticorpi.

Simptome Diareea acuta infectioasa (toxiinfectia alimentara)

Se insista asupra unei anamneze cat mai corecte si mai detaliate, pentru orientarea diagnosticului catre o posibila etiologie infectioasa si stabilirea unui tratament eficient. Cand pacientul se prezinta pentru consult, acesta poate prezenta urmatoarele manifestari: diaree, greata sau varsatura. Daca diareea are o vechime mai mare de 14 zile, de obicei va fi exclusa o cauza infectioasa, orientandu-ne catre un alt diagnostic. Prezenta febrei, semnifica o boala invaziva.   Febra poate reprezenta si o manifestare a unei patologii sistemice, alta decat cea intestinala (malaria). Scaunele cu sange si mucus orienteaza etiologia catre un agent patogen ce determina ulceratii ale mucoasei colonice. Scaunele frecvente vor conduce automat catre o deshidratare masiva a organismului. Pierderile masive de electroliti prin scaun vor genera crampe abdominale puternice (de exemplu in holera).
Varsaturile sunt provocate frecvent de o cauza infectioasa, dar se pot datora si altor boli (malaria) sau unei obstructii intestinale (ileus).
Existenta unei surse comune de infectie, va conduce uneori la aparitia de cazuri multiple in cadrul aceleeasi familii, consumatoare ale aceluias tip de alimente contaminate.
Pacientul va fi examinat fizic, pentru evaluarea semnelor de deshidratre cu aprecierea severitatii sindromului diareic. Senzatia de sete sau gura uscata, indica o deshidratere blanda. Scaderea tensiunii arteriale ortostatice, pliul cutanat persistent, adancirea fontanelelor la sugari sau infundarea ochilor in orbita, reprezinta semne ale unei deshidratari moderate. In caz de deshidratare severa, pacientul va fi hipotensiv, tahicardic, confuz sau chiar poate intra in stare de soc hipovolemic.
Dupa ce a fost apreciat gradul de severiate al bolii, prin evaluarea starii de hidratre a pacientului, medicul va trebui sa stabileasca daca etiologia este una inflamatorie sau non-inflamatorie. Va fi analizata o proba din scaunul pacientului in vederea identificarii de leucocite. Scaunul cu sange sau mucus, orienteaza catre o etiologie inflamatorie. In ultima faza se va efectua un frotiu din materiile fecale, care va fi analizat direct.  

Peste jumatate dintre turistii care calatoresc in tarile aflate in curs de dezvoltare din regiunile tropicale ale planetei, vor prezenta la intoarcere o simptomatologie infectioasa: dureri abdominale, scaderea poftei de mancare, diaree apoasa. Asa cum se stie, diareea calatorului este foarte frecventa printre turisti. Boala este in general autolimitata si nu dureaza mai mult de 5 zile. Cauza o reprezinta consumul de alimente si apa contaminate.
Cel mai frecvent, diareea calatorului este determinata de E.coli enterotoxigena. Shigella, Salmonella si Campylobacter determina aparitia unei simptomatologii mult mai severe decat in cazul E.coli. Speciile Vibrio sunt mai frecvente in partile Asiei. Diareea mai poate fi provocata de paraziti (Giardia) sau de anumite virusuri (rotavirusuri).  
Adesea boala diareica acuta apare in institutiile de ingrijire si educare a copiilor (gradinite, crese, scoli, internate). De obicei copii sub 2 ani sunt mai frecvent afectati de rotavirusuri, iar cei mari de Giardia. In mod firesc, afectarea copiilor din centrele de ingrijire zilnica, va conduce la aparitia unor cazuri de boala infectioasa printre membrii familie copilului bolnav.
Spitalele prezinta si ele risc crescut de aparitie a infectiilor digestive. Diaree se poate constitui ca infectie nosocomiala in sectiile de pediatrie si ATI. Rotavirusurile (virusi ARN din familia  Reoviridae), ce determina aparitia diareei infectioase, se pot raspandi foarte rapid in sectiile de pediatrie. Pana la varsta de 5 ani, aproape toti copii au in antecedente o astfel de infectie; adulti sunt rareori afectati, deoarece maturarea sistemului imunitar neutralizeaza rapid agresiunea virala.
Rotavirusurile se transmit in comunitate pe cale fecal-orala, afecteaza celulele intestinului subtire si conduc la producerea unei enterotoxine ce va declansa sindromul diareic. De aceea se recomanda o igiena riguroasa a mainilor si alimentelor.
Diareea infectioasa afecteaza si persoanele varstnice din institutiile de ingrijire a bolnavilor cronici.   Varsta persoanelor afectate
Diareea infectioasa afecteaza cel mai frecvent  copii cu varste sub 5 ani.
Alimentatia la san reprezinta un factor de protectie impotriva infectiilor enterale; diversificarea alimentatiei creste considerabil riscul de aparitie a diareei. Asa cum am mai spus, sugarii si copii mici vor dezvolta in general infectii determinate de rotavirusuri, iar copii mari si adultii, infectii determinate de  virusurile  Norwalk-like. Salmonella afecteaza mai ales copii cu varsta de pana la un an iar Shigella pe cei cu varste cuprinse intre 1-4 ani.

Toxiinfectiile alimentare - contaminarea bacteriana a alimentelor
Uneori ne putem confrunta cu o epidemie cu sursa comuna, ca urmare a consumului in colectivitate a unor alimente intens contaminate cu enteropatogeni. Alimentele pot fi contaminate cu o diversitate de microorganisme ce vor determina dupa o perioada de incubatie variabila, o simptomatologie caracteristica sindromului diareic. Un purtator uman, prezentand o infectie stafilococica  poate produce contaminarea alimentelor urmata de raspandirea infectiei la alti indivizi. Stafilococii se vor multiplica rapid, la temperaturi variate, producuand enterotoxine; de obicei simptomele (diaree, greata, voma, dureri abdominale), apar dupa picnicuri unde s-au servit mancaruri ce au stat  la cald, favorizand dezvoltatea stafilococilor. Consumul de salata de cartofi, maioneza sau prajituri cu crema impropriu depozitate, reprezinta exemplul tipic de infectie stafilococica.
Infectia cu bacilus cereus, se asociaza cu orezul prajit, contaminat cu acest microorganism; microorganismul exista in orezul nepreparat; uneori sporii lui nu sunt distrusi prin fierbere; dupa prepararea termica, sporii vor germina si vor produce o toxina rezistenta la fierbere (termostabila).
Pentru a preveni intoxicatiile alimentare, se recomanda intotdeauna consumul de alimente proaspete si bine preparate termic. In lunile calduroase de vara se vor evita locurile insulubre ce comercializeaza produse alimentare perisabile. Intotdeauna este bine de urmarit termenul de valabilitate al alimentului, inscris pe ambalaj; de asemenea vom verifica daca conditiile de depozitare inscrise pe eticheta, corespund cu cele din raftul magazinului.
Exista si intoxicatii alimentare care nu sunt produse de bacterii; de exemplu carnea de peste sau scoicile pot contine toxine care sa conduca la aparitia unui sindrom diareic.
Scoicile, prin toxinele pe care le contin, pot provoca intoxicatii de tip paralitic (parestezii ale gurii si extremitatilor, dureri de cap, paralizie musculara), sau de tip neurotoxic (parestezii, voma, diaree).
Cele mai multe cauze de diaree infectioasa, pot fi tratate empiric, fara a cunoaste cu exactitate agentul etiologic. Aceasta deoarece, este dificil de identificat in laborator agentul cauzal. Medicul se va orienta functie de simptomatologia clinica constatata.
Rotavirusurile  pot fi identificate cu usurinta in unele laboratoare. Giardia poate fi  identificata la microscopul optic prin examinarea  probei din materiile fecale. De asemenea, la pacientii cu febra, vom realiza coproculturi pentru identificarea speciilor: Salmonella, Shigella si Campylobacter, posibil prezente in intestin.

Tratament Diareea acuta infectioasa (toxiinfectia alimentara)

De cele mai multe ori tratamentul se face empiric, fara existenta unui diagnostic etiologic. Medicul va utiliza informatia obtinuta prin anamneza,  examenului clinic, examenul materiilor fecale si al gradului de deshidratare al organismului.
Cel mai important este ca organismul afectat sa fie rehidratat corect, aceasta deoarece diareea conduce la o pierdere considerabila de apa si electroliti, prin scaun. In cazul holerei, se pot utiliza solutii de rehidratare cu administrare orala, care au redus considerabil mortalitatea generata de aceasta boala.
Cazurile de deshidratare severa, vor fi combatute prin perfuzarea de solutii cu electroliti (Ringer-lactat).
Cazurile de diaree usoara, cu 1-2 scaune apoase pe zi, fara alte simptome alarmante, pot fi combatute prin rehidratre orala si consumul de biscuiti sarati. Cazurile severe de diaree, prezentand o simptomatologie alarmanta, vor fi tratate inclusiv cu medicatie din sfera antibioticelor.

 

Tratamente naturiste pentru Diareea acuta infectioasa (toxiinfectia alimentara)

Epazote
Pret: 50 RON
*TVA inclus
 
Pret: 107 RON
*TVA inclus
 
Tinctura Antidiareica
Pret: 160 RON
*TVA inclus
 
Norit 200 mg
Pret: 12 RON
*TVA inclus
 
Organic Cracked Cell Chlorella
Pret: 15.5 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara