Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Encefalita paraneoplazica

A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Encefalita paraneoplazica

Descrierea encefalitei paraneoplazice :

Encefalita paraneoplazica se caracterizeaza prin aparitia simptomelor ca: convulsii, modificari ale personalitatii, pierderea memoriei si uneori dementa, iritabilitate, depresie. Diagnosticarea este difici de realizat deoarece markerii clinici nu apar de obicei, iar simptomele preced diagnosticul de cancer sau mimeaza alte complicatii.

Encefalita paraneoplazica este o maladie inflamatorie multifocala a sistemului nervos central si se asociaza cu neoplazia. In majoritatea cazurilor afectiunea este insotita  de neuropatie senzoriala subacuta datorata implicarii ganglionilor radacinilor dorsale. Anticorpii anticorpi neuronali se pot indentifica  usor in aceste conditii patologice.

Desi au fost raportate diferite neoplasme care determina encefalita neoplazica, 80% dintre cazuri sunt asociate cu cancerul bronsic mai ales carcinomul cu celule mici. Manifestarile neurologice preced comun diagnosticul de cancer desi exista diferite tablouri clinice.

Patogenia si cauzele encefalitei paraneoplazice:

Disfunctia neurologica este cauzata de reactia autoimuna directionata impotriva antigenelor onconeurale din sistemul nervos uman. Imunoglobulina policlonala G, tipul 1 de anticorp antineuronal nuclear sau anticorpii antineuronali sunt cele mai prevalente, desi sau mai identificat si alti anticorpi circulanti. O parte a bolnavilor nu au anticorpi paraneoplazici identificabili. Rolul jucat de acesti markeri in evolutia bolii nu a fost determinat inca. Distructia neuronala prin celulele citotoxice T mediate este suspectata desi nu exista modele pe animale de laborator dezvoltate pentru a confirma acest lucru.

Fumatul asociat in cele mai multe cazuri cu carcinomul cu celule mici si istoricul familial de cancer reprezinta factori de risc determinanti ai acestei boli.

Semnele si simptomele encefalita paraneoplazice:

Simptoamele neurologice sunt anticipate de diagnosticul de cancer in 80% dintre cazuri. Tipic un debut subacut al simptomelor neurologice este urmat de progresia in cateva saptamani sau luni, in final atingand un platou de afectare neurolgica. Prezentarea clinica reflecta distributia acestei conditii inflamatorii multifocale. Sindroamele clinice specifice au fost descrise.

Encefalita paraneoplazica se prezinta cu modificari ale personalitatii, tulburari neuropsihiatrice, pierderi de memorie, anxietate sau depresie, convulsii partiale sau generalizate incluzind status epilepticus, halucinatii oflactive si gustatorii, tulburari ale somnului si anomalii in alte functii homeostatice.  Poate cauza parestezii faciale, oscilopsie, diplopie,  surditate, dizartrie,si disfagie.

Disfunctia neuronilor motorii apare la 20% din cazuri prezentand slabiciune proximala simetrica si slabiciunea gatului. Din simptomele secundare manifestate fac parte si slabiciunea membrelor distale si halucinatii. Neuropatia senzoriala subacuta este insotita mai totdeauna de encefalita paraneoplazica cu absenta manifestarilor clinice doar la 20-30% dintre cazuri. Simptomele cuprind parestezie faciala asimetrica sau pareza, care implica tipic fata, trunchiul si extremitatile proximale. Arsurile sau diesteziile lancilante ale extremitatilor pot fi observate in stadiile tardive.

Disfunctia autonoma este notata la unul din 4 cazuri prezentindu-se cu hipotensiune posturala, tulburari gastrointestinal, anomalii ale sudoratiei, dificultati urinare, impotent, pupile asimetrice si instabilitate cardiovasculara. Sindromul miastenic Lambert-Eaton apare la 10-16% din cazuri.

Examen fizic:

Examenul fizic asista in localizarea simptomelor clinice si a clasificari anatomice a sindroamelor paraneoplazice specifice.
Encefalita paraneoplazica: amnezia anterograda si retrograda si tulburarile neuropsihiatrice predomina cu nivele alterate de constienta in stadiile tardive. Se poate observa o aparitir a deficitele neurologice focale.
Encefalita focala: deficitele neurologice focale apar si pot include si anomalii senzoriale sau motorii. Epilepsia partiala continua sau convulsiile pot fi evidente.
Encefalita trunchiului cerebral: in acest caz apar dizartria, oscilopsia, diplopia, parestezii faciale anomaliile vederii verticale si orizontale, surditate si disfagie.
Disfunctia neuronilor motori: apar slabiciunea asimetrica a membrelor inferioare, fasciculatii, atrofie, slabiciunea gatului extensorie si flexorie,  si o combinatie de semne motorii superioare si inferioare.
Neuropatia senzoriala subacuta: pierderea senzatiilor focale asimetrica pe fata, trunchi si extremitatile proximale. Ataxia senzoriala proeminenta cu pierderea simtului proprioceptiv si vibrator, pseudoatetoza, reflexe diminuate si anomalii ale mersului.
Neuropatia autonoma: pacientii au raspunsuri pupilare anormale, hipotensiune posturala, tulburari ale sudoratiei, vezica neurogena si tulburari cardiovasculare si respiratorii.

Diagnosticul encefalitei paraneoplazice :

Studii de laborator:

-se determina anticorpii paraneoplazici serici, incercandu-se identificarea etiologia paraneoplazica si markerii autoimuni directi-nivele ridicate ale anticorpilor la acidul glutamic decarboxilaza

-in cazul analizeib LCR se determina numarul de celulele, proteinele, glucoza, benzile oligonale, rata de sinteza a imunoglobulinei G si PCR pentru virus herpex simplex si virus varicela zoster

-se incearca detraminarea infectiilor sau etiologii hematologice prezente

-cu ajutorul markerii tumorali serici se determina antigenul carcinoembrionar, anticenul din cancer 125, antigenul specific prostate-PSA pentru a se evalua etiologia canceroasa

-timpul de protrombina, trombina activat partial si identificarea coagulopatiilor

-biochimia serica include electrolitii si osmolaritatea pentru a monitoriza anomaliile electrolitice sau metabolice

-evaluare toxicologica, evaluarea nivelului vitaminei B12 pentru a exclude o etiologie de deficienta vitaminica

-testele functiei hepatice evaluand encefalopatia hepatica

-hemoleucograma complete cu o determinare a numarului de trombocitelor prezente in organism pentru a monitoriza infectia, imunosupresia, anemia sau trombocitopenia

Studii imagistice:

Scanarea CT a capului aduce informatii limitate fata de encefalita paraneoplazica pentru evaluarea preliminara a diagnosticului diferential cum este encefalita cu herpes simplex sau boala metastazica intracraniana. Hipodensitatea la scanarea CT poate fi vazuta in stadiile cornice ale encefalomielitei paraneoplazice.

RMN al creierului se practica pentru a exclude diagnosticul diferential. De obicei in cazul RMN-ului boala nu se remarca desi se observa hiperdensitate in lobii temporali si structurile limbice asociate. Incarcarea cu contrast arata dezvoltarea secundara de atrofie si glioza reflectind evolutia dinamica a leziunii inflamatorie. Spectroscopia RMN a creierului poate aduce alte informatii de valoare.

Tomografia cu emisie de pozitroni PET poate arata hipermetabolismul regiunilor limbice in timpul fazei active a bolii fata de hipometabolismul din faza tardiva. Scanarea intregului corp poate identifica leziunea primara.

Mielografia poate demonstra o maduva spinal marita de volum asociata cu inflamatia.

Electroencefalografia poate arata unde ascutite focale temporale sau difuze paroxistice si virfuri sau lentoare.

Electromiografia studiind neuropatia senzoriala subacuta poate arata distructia selective a cailor senzoriale cu detectarea limitata a undelor H si pastrarea vitezelor motorii si aundelor F. studiile mielitei pot arata denervarea motorie.

Punctia lombara este esentiala pentru determinarea profilului bolii si a detecta anticorpii paraneoplazici intratecali.
Studiile imagistice ale creierului evita uneori necesitatea biopsiei cerebrale.

Examen histopatologic: elementele neuropatologice sunt tipic mai extinse decit gradul manifestarilor neurologice. Examinarea macroscopica a creierului este de obicei neremarcabila. Degenerarea neuronala, glioza si infltratul inflamator poate fi demonstrate. infiltratele perivasculare si interstitial sunt compuse din limfocite B si T cu diferentierea slaba in CD8+ si CD4+, cu microproliferare microgliala si neurofagie.
Sunt vulnerabile mai ales structurile limbice cu afectarea predominanta a hipocampusului, amigdalei, parahipocampusului, cortexului cingulat, insular si a lobilor frontali bazal.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: boala metastazica a coloanei si maduvei, cerebelara, epilepsiile partiale, neuropatia nutritional, degenerarea paraneoplazica  boala prionica, mielinoliza central pontina, scleroza amiotrofica laterala, sindrom miastenic Lambert-Eaton, convulsii tonico-clonice, encefalita virala, boala neurologica asociata vitaminei B12, tulburarile memoriei, sindrom Stiff Person, metastazele cerebrale si neuropatia metabolica.

Tratamentul encefalitei paraneoplazice:

Diagnosticarea bolii este critic pentru a permite terapia adecvata a neoplaziei de baza. Terapiile imunosupresive sunt frecvent folosite pentru a trata boala dar fara beneficii documentate. Plasmafereza poate fi instituita unica sau in combinatie cu alte terapii imunosupresive. Cum remisiunea sechelelor neurologice ocazional a urmat tratamentului complet al tumorii acesta este cel mai important pas de efectuat.

Tratamentul encefalitei paraneoplazice cuprinde terapie fizica, ingrijire simptomatica si preventia complicatiilor medicale. Se folosesc corticosteroizii, ciclofosfamida si imunoglobulinele intravenoase. Anticonvulsivantele sunt folosite profilactic. Anumite studii realizate au introdus rituximabul in tratarea acestei conditii.

Evolutia clinica a bolii este imprevizibila desi titrul anticorpilor antineuronali a fost folosit drept factor prognostic. Cu cit acesta este mai ridicat cu atit prognosticul este negativ.


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara