Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Echipa Ekilibrium recomanda:
Bioharmonex

Bioharmonex

Endometrioza

Descrierea endometrioza

Endometrioza este o afectiune ginecologica, destul de frecventa, intalnita la aproximativ 10-20% dintre femeile de varsta reproductiva.

Pentru a intelege mai bine ce este endometrioza este nevoie de prezentarea unor notiuni elementare de anatomie si fiziologie uterina. 

Uterul normal este compus din 3 straturi de tesut, endometrul fiind stratul interior care sufera modificari majore la fiecare ciclu menstrual (vasele de sange mici, formate la acest nivel, sunt de fapt sursa menstruatiei care se elimina lunar prin vagin). 

Tesutul endometrial localizat in afara uterului se comporta in mod asemanator: se ingroasa si se dezintegreaza, creand zone hemoragice in fiecare luna, datorita fluctuatiilor hormonale. Dar, el nu poate fi eliminat din organism si provoaca leziuni bine delimitate pe organele pe care le colonizeaza. Tesuturile invecinate devin inflamate sau iritate. Inflamatia duce la aparitia chisturilor si a tesutului cicatricial. Astfel, zonele de proliferare a endometrului dau nastere unor leziuni, implante sau chisturi. Aceste procese pot provoca durere in regiunea in care se dezvolta endometrioza, in special in timpul menstruatiei.

Endometrioza afecteaza cu precadere femeile cu varste intre 25 si 40 ani si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii (30 -40% dintre pacientele cu endometrioza sunt sterile).

Sub influenta hormonilor, endometrul se pregateste pentru o posibila sarcina, ingrosandu-se. Daca sarcina nu se instaleaza, endometrul se dezintegreaza si este eliminat prin vagin in timpul menstruatiei.

Cauzele endometriozei

Cauzele exacte care produc endometrioza sunt necunoscute. Posibilele explicatii sunt urmatoarele: sistemul imunitar normal distruge orice celula care creste in afara uterului. Cu toate acestea, femeile cu endometrioza pot avea probleme cu sistemul imunitar care poate distruge acest proces. Sangele menstrual (care contine celule endometriale) neeliminat in timpul fluxului menstrual poate sa urce prin trompele uterine in abdomen (menstruatie retrograda). Acest lucru se intampla la cele mai multe femei. Cu toate acestea, menstruatia retrograda este mai accentuata la femeile care au ciclu menstrual mai abundent si cele care au o anomalie congenitala a uterului, colului uterin sau vaginului care blocheaza sau incetineste fluxul menstrual.

Celulele endometriale pot fi indreptate catre alte localizari ale corpului prin intermediul circulatiei sangvine sau limfatice.

Celulele endometriale pot fi mutate catre o alta suprafata a corpului in timpul interventiei chirurgicale ca de exemplu in epiziotomie dupa nasterea copilului sau in timpul operatiei de cezariana.
Celulele din abdomen si pelvis care sunt foarte apropiate de celulele sistemului reproducator pot fi modificate in celule endometriale.

Celulele endometriale pot fi depozitate in afara uterului inainte de nastere. Uneori, tendinta de a dezvolta endometrioza este transmisa de la o generatie la alta intr-o familie (cauza genetica).

Semnele si simptomele endometrioza

Cele mai multe femei care au endometrioza nu au de fapt simtome. La cele care au simptome, cele mai frecvente sunt durerile (de obicei pelvine) si infertilitatea. Durerile pelvine pot aparea de obicei in timpul sau cu putin inainte de menstruatie, cedand apoi dupa menstruatie. Unele femei au dureri sau crampe in timpul actului sexual, al miscarii vezicii urinare si sau al urinarii. Chiar si examenul pelvin efectuat de medic poate fi dureros. Intensitatea durerii se poate schimba de la luna la luna, variind foarte mult de la o femeie la alta. Unele femei au simptomele tot mai intense, in timp ce altele scapa de dureri fara tratament.
Durerile pelvine ale femeilor care au endometrioza depind partial de amplasarea implanturilor endometriozei.

Cu cat implanturile sunt mai profunde si sunt situate in zone in care se afla mai multi nervi sensibili la durere, cu atat este mai probabil sa produca dureri.

Implanturile pot produce si substante care circula in fluxul de sange si pot provoca dureri.
In fimal, durerea poate fi cauzata si de implanturile endometriozei aflate pe cicatrici. Nu exista o legatura intre intensitatea durerilor si raspandirea endometriozei (stadiul in care se afla endometrioza).

Endometrioza poate fi unul dintre motivele infertilitatii cuplurilor care altfel sunt sanatoase. Cand sunt efectuate examinari laparoscopice pentru evaluarea infertilitatii, pot fi descoperite implanturi endometriale la unele dintre paciente, fara ca multe dintre ele sa aiba dureri (simptome ale endometriozei). Motivele scaderii fertilitatii nu sunt deplin intelese, dar se pot datora atat unor factori anatomici, cat si hormonali. Prezenta endometriozei poate implica mase intregi de de tesut sau de cicatrici (aderente) din pelvis ce pot perturba structurile anatomice normale, ca trompele falopiene, ce transporta ovulele de la ovare. Altfel, endometrioza poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni si alte substante ce au un efect negativ asupra ovulatiei, fertilizarii ovulului si sau asupra implantarii embrionului.

Alte simptome ale endometriozei pot fi:dureri in abdomenul inferior,  diaree si sau constipatie, dureri in partea de jos a spatelui,  menstruatii neregulate sau cu sangerare abundenta, sau prezenta sangelui in urina.

Printre simptomele rare ale endometriozei se afla si durerile de piept sau expectorarea sangelui prin tuse din cauza localizarii endometriozei in plamani sau dureri de cap si sau lesinuri din cauza localizarii endometriozei in creier.

Diagnosticul Endometriozei

Pentru a diagnostica o endometrioza sau o alta afectiune ce determina dureri pelvice, medicul va face o anamneza (va pune intrebari legate de prezenta simptomelor, de localizarea lor si de momentul in care se manifesta durerile). Apoi, medicul va efectua un examen pelvic pentru a depista eventualele chisturi pe organele reproductive sau a tesutului cicatricial la nivelul uterului. Deseori cresterile endometriale nu pot fi depistate decat daca au dus la formarea unui chist.

Alte teste pentru identificarea semnelor fizice ale endometriozei sunt:

Laparoscopia

Intrucat implantele endometriale nu pot fi depistate cu ajutorul altor teste, o metoda frecventa de a stabili cu precizie diagnosticul de endometrioza este laparoscopia.

Ecografia transvaginala

Ecografia transvaginala  consta in introducerea unui tub in vagin, pentru a obtine imagini ale organelor reproductive.

Se face o mica incizie sub ombilic, prin care se introduce un tub subtire (laparoscop), ce permite vizualizarea organelor pelvine sau abdominale. La femeile cu endometrioza, laparoscopia va oferi informatii despre localizarea si dimensiunile implantelor, informatii ce vor fi utilizate in alegerea unui tratament. Uneori, semnele si simptomele sunt atat de evidente incat laparoscopia nu este necesara.

Analize de sange

Cercetatorii au incercat sa gaseasca o substanta a carei dozare in sange sa permita diagnosticarea bolii (marker). Pe de alta parte, prin dozarea markerilor, este posibila evaluarea gradului de evolutie a bolii.

In cazul endometriozei, este vorba despre markerul CA 125, al carui nivel normal este de 35 unitati internationale/ ml sange. Atunci cand nivelul este mai mare, exista suspiciunea de endometrioza.

Din nefericire, unele paciente au un nivel normal de CA 125, desi sufera de endometrioza. Acest test arata o crestere a nivelului la femeile cu endometrioza in stare avansata, dar el nu poate depista cazurile de endometrioza usoara sau moderata.

Pe de alta parte, marirea nivelului de CA 125 se produce in cazul altor boli precum cancerul ovarian sau uterin.

Tratamentul endometrioza

In prima faza a tratamentului se echilibreaza prin acupunctura si apifitoterapie sistemul neuroendocrin si implicit sistemul imunitar. Apoi se trece la etapa de refacere a structurii si functiei organelor invadate de tesut endometrial.

Pentru ca aceasta procedura sa fie eficienta, medicul acupunctor si/sau fitoterapeut trebuie sa cunoasca foarte bine mecanismele de evolutie ale afectiunii pentru a putea actiona direct asupra zonei cerebrale raspunzatoare de controlul sistemului neuroendocrin si imunitar. Creierul transmite catre organele efectoare informatiile primite prin stimularea punctelor de acupunctura si cat si informatiile primite prin actiunea substantelor active din plantele medicinale administrate.

Daca o femeie are dureri cauzate de endometrioza sau sangerari si nu doreste in viitorul apropiat o sarcina se recomanda anticonceptionalele sau antiinflamatoarele nesteroidiene, acestea fiind suficiente pentru a controla durerea. Anticonceptionalele determina regresia proliferarii mucoasei endometriale si reusesc sa indeparteze durerea la cele mai multe femei. De asemenea acestea previn agravarea endometriozei. Antiinflamatoarele reduc hemoragiile, inflamatia si durerea din endometrioza. Cele mai multe femei folosesc in siguranta aceste medicamente, avand doar cateva efecte adverse luate o perioada lunga de timp.

In cazul in care simptomele sunt severe sau anticonceptionalele si AINS nu sunt eficiente poate fi incercata o terapie hormonala mai puternica cu analogi de hormoni care elibereaza gonadotropina (GnRH), doze mari de progesteron, dispozitivul intrauterin cu progesteron (Mirena) sau danazol. Unii medici recomanda efectuarea mai intai a unei laparoscopii pentru a vedea semnele de endometrioza prezente in pelvis. Desi, de multe ori nu este necesara decat daca exista sansa de a avea o alta problema.

Daca terapia hormonala nu este eficienta sau daca proliferarile endometriale afecteaza alte organe, urmatoarea etapa necesara este tratamentul chirurgical pentru a indeparta proliferarile endometriale si cicatricele mucoasei. Acesta consta intr-una sau mai multe incizii mici, fiind numita laparoscopie. Dupa tratamentul chirurgical, terapia hormonala poate preveni refacerea endometriozei. Tratamentul chirurgical indeparteaza durerea pentru un an sau 2 ani, desi la 20% dintre femei aceasta persista.

In cazurile severe de endometrioza optiunea terapeutica consta in indepartarea uterului si a ovarelor (histerectomie si ovarectomie bilaterala). In urma acestei terapii se instituie menopauza precoce. Aceasta terapie radicala este rezervata la femeile care nu au avut copii si la care celelalte tratamente au avut efecte scazute. Cu toate acestea mai mult de 15% din femei continua sa prezinte dureri dupa aceasta terapie radicala.

 Tratamentul (ambulator) la domiciliu

Scopurile tratamentului medicamentos sunt: reducerea simptomelor, oprirea dezvoltarii endometriozei, reducand astfel si simptomele, imbunatatirea rezultatelor chirurgiei atunci cand sunt folosite inainte de aceasta,
favorizarea perioadelor libere fara durere, dupa chirurgie.

Tratamentul medicamentos nu vindeca endometrioza, dar poate scadea perioadele de durere si durerea pelvina. Medicamentele pot reduce numarul si marimea endometriozei si pot limita raspandirea acesteia. Cu toate acestea nu pot imbunatatii fertilitatea.

Tratamentul la domiciliu poate reduce durerea si disconfortul din endometrioza. La acest tratament se poate asocia una sau mai multe masuri dintre urmatoarele:

- administrarea de medicamente antiinflamatoare (AINS), ca de exemplu ibuprofen (Motrin, Advil) dupa o schema stabilita. Trebuie verificate impreuna cu medicul inainte de a lua medicamente neprescrise mai mult de cateva zile. In cazul in care exista sansa ca o femeie sa fie insarcinata sau sa devina insarcinata in curand nu trebuie sa ia AINS. Acestea determina o crestere a riscului de a pierde sarcina, in special cand sunt folosite in timpul conceptiei sau cand AINS sunt folosite mai mult de o saptamana

- administrarea dozelor de medicament periodic. Acestea trebuie luate doar atunci cand durerea este insuportabila. Daca un anumit tip de AINS nu este eficient si nu inlatura durerea, se poate incerca altul. Se poate recomanda fie acetaminophen, ca de exemplu Tilenol

- administrarea dozei de medicament trebuie inceputa cat mai curand posibil inainte de aparitia disconfortului sau cu o zi inainte de inceperea ciclului menstrual

- aplicarea caldurii pe abdomenul inferior, fie o patura electrica sau o sticla cu apa fierbinte, sau o baie calda. Caldura imbunatateste fluxul sangvin si poate indeparta astfel durerea

- intinderea la orizontala cu picioarele ridicate, punand o perna sub genunchi. Atunci cand o femeie este intinsa la orizontala, se recomanda sa-si aduca genunchii deasupra pieptului pentru a scadea presiunea sangvina.
- utilizarea de metode si tehnici de relaxare

- efectuarea de exercitii periodic. Acestea imbunatatesc fluxul sangvin, indepartand substantele secretate de organism, endorfinele-reducand astfel durerea.

Tipuri de medicamente:anticonceptionalele orale (sunt cel mai frecvent prescrise pentru simptomele din endometrioza), doze crescute de progesteron, agonisti ai hormonilor eliberatori de gonadotropana (GnRH),  danazol.

Agonistii hormonilor eliberatori de gonadotropina si Danazol pot avea efecte secundare severe, de aceea sunt recomandati doar pentru perioade scurte de timp. Alegerea intre aceste medicamente depinde de efectele secundare si de toleranta acestora. Tratamentul medicamentos nu restabileste fertilitatea.

Endometrioza si sarcina

Majoritatea femeilor care sufera de endometrioza pot avea copii. Dar daca nu reusesti sa ramai insarcinata, cauza poate fi reprezentata de endometrioza. Pentru a fi sigura, poti efectua o laparoscopie - metoda de examinare ce consta in introducerea unui instrument optic in cavitatea abdominala. Diagnosticul poate fi apoi confirmat printr-o biopsie. Daca ai fost diagnosticata cu endometrioza, dispui de mai multe optiuni de tratament, in functie de severitatea bolii.

Medicatia, ca atare sau asociata cu tratamentul chirurgical poate reduce inflamatia si durerea. Chirurgia consta in indepartarea, in masura posibilului, a tesutului afectat. La unele femei chirurgia sporeste in mod semnificativ sansele de a ramane insarcinate. Totusi, in cazul endometriozei severe, numarul sarcinilor reusite este redus.

Intrucat numeroase femei cu endometrioza au dereglari de ovulatie, o alta optiune de tratament consta in luarea medicamentelor de fertilitate (Clomid) care stimuleaza ovulatia. Terapia cu hormoni poate fi de asemenea indicata din acelasi motiv. Daca incepi sa ai o ovulatie normala, medicul iti poate recomanda inseminarea artificiala  -procedura care consta in introducerea spermei direct in uter. 

Nu pierde din vedere faptul ca tratamentul standard pentru endometrioza poate impiedica instalarea sarcinii, sau poate provoca malformatii congenitale grave. Nu uita sa informezi medicul ca incerci sa ramai insarcinata daca iti prescrie un tratament pentru endometrioza.

Endometrioza si  infertilitatea

Endometrioza este una din primele trei cauze ale infertilitatii la femei. 

In timpul unui ciclu menstrual normal mucoasa uterina (numita endometru) se ingroasa pregatindu-se pentru sarcina. Daca nu ramai insarcinata in luna respectiva, corpul tau elimina endometrul in timpul menstruatiei. In cazul endometriozei, din cauze inca necunoscute medicilor, un tesut asemanator endometrului  se dezvolta inafara uterului: la nivelul ovarelor, trompelor uterine, sau perineului. Uneori acesta apare si in colul uterin, vagin, rect, vezica urinara, sau intestine. 

Acest tesut se comporta la fel ca endometrul: mai intai se acumuleaza iar apoi este eliminat in timpul menstruatiei. Dar, spre deosebire de mucoasa uterina, acest tesut nu poate fi eliminat in mod normal, cauzand iritatii, inflamatii si aparitia cicatricelor. Proliferarea acestui tesut impiedica eliberarea ovulelor sau fertilizarea acestora de catre spermatozoizi. 

Pe langa infertilitate, semnele si simptomele endometriozei sunt:  durere in timpul contactului sexual,  durere in timpul mictiunii, crampe dureroase in timpul menstruatiei, durere abdominala acuta inainte sau dupa menstruatie, dureri pelvine cronice sau dureri lombare, flux menstrual abundent sau sangerari inafara menstruatiei,  oboseala.

Complicatiile endometriozei

Dintre comlicatiile endometriozei amintim: (anestezia portiunii inferioare a corpului cu mentinerea constientei). Printr-o incizie mica, se insufla in abdomen dixid de carbon pentru crearea unui spatiu de lucru, urmand ca apoi cu laparoscopul prevazut cu fibra optica sa se identifice leziunile endometriozice de la acest nivel si sa se preleveze de asemenea biopsii acolo unde este cazul.

-afectarea organelor la nivelor carora sunt situate leziunile endometriozice (erodari, hemoragii)

-leziunile endometriozice localizate la  nivelul tractului urinar sau intestinal pot determina complicatii la acest nivel (ocluzie intestinala, obstructie urinara, infectii urinare, etc)

-ruperea chisturilor ovariene cu aparitia unei peritonite (inflamatia foitei care imbraca organele abdominale).

 

Tratamente naturiste pentru Endometrioza

Bioharmonex
Pret: 3026 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara