Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Fibrom condromixoid

Descrierea fibromului condromixoid

Fibromul condromixoid reprezinta o tumora rara osoasa, cu crestere lenta si prin derivatie condroblastica. Se diferentiaza prin forma benigna, de condrosarcom care este malign. Este o tumora benigna a osului tubular lung, mai ales tibia si femur langa articulatia genunchiului. Apare mai ales la bolnavii tineri in decada a doua sau a treia de viata. Fibromul condromixoid se poate prezenta cu fractura patologica.

Etiologia tumorala nu este inca cunoscuta, totusi se raporteaza drept cauza o eroare a cromozomului 6. Tumora apare din tesutul formator de cartilaj din spatiul medular. Histologic consta din tesut mixoid, condroid si fibros in cantitati variabile.

Patogenia fibromului condromixoid

Fibromului condromixoid este  in fapt o tumora ferma, alb-gri, bine demarcata, lobulata sau pseudolobulata. Mimeaza tesutul fibros sau cartilajul hialin. Leziunile pot distruge osul trabecular si subtia cortexul. Unele leziuni pot prezenta zone de hemoragie sau degenerare chistica. Are un aspect lichid, mucinos care sugereaza condrosarcom. Numeroase tumori prezinta caracteristici morfologice care sugereaza stadii diferite de condrogeneza.

Semne si simptome fibromului condromixoid

Tumora afecteaza mai ales adulti tineri in decada a doua si a treia de viata. 80% dintre pacienti sunt sub 36 de ani. Aproximativ 70% dintre pacienti au simptome la momentul diagnosticului. Restul leziunilor sunt descoperite accidental. Durerea este cel mai comun simptom si poate fi prezenta pentru ani de zile. Tipic moderata, durerea poate deveni severa cu timpul, iar simptomele nocturne pot fi prezente. Pacientii acuza tumefiere si in cazuri rare limitarea miscarilor articulare.

80% dintre cazuri sunt localizate la nivelul membrul inferior. Tibia proximala reprezinta localizarea cea mai comuna, urmata de femurul distal, pelvis si laba piciorului. Oasele lungi sunt cele mai frecvent afectate in comparatie cu alte oase, mai ales in cazul pacientilor tineri. Oasele plate sunt afectate in cazul pacientilor in vzrsta. Pacientii prezinta  sensibilitate localizata sau tumefiere si in cazuri rare pot include fracturi patologice.

Evolutia fibromului condromixoid:

Simptomele locale ale fibromului condromixoid determina reducerea activitatii fizice a pacientului. Acesta poate reapare local, mai ales dupa excizie marginala. Poate avea caracter agresiv dar conversia maligna este extrem de rara si dificil de diferentiat de condrosarcom. Mortalitatea prin fibrom condromixoid este inexistenta.

Diagnosticul fibromului condromixoid

Radiografia arata leziune bine definita, excentrica, elongata, radiolucenta care apare in metafiza oaselor lungi. Diagnostic este semnul de muscatura corticala hemisferica fara reactie periosteala. Cea mai mare dimensiune este intre 1-10 cm. marginile sunt sclerotice. Leziunea se poate extinde la diafiza sau epifiza dar nu depaseste platoul fizeal. Pe radiografii sunt vizibile trabeculatii osoase in tumora care reflecta margini osoase formate in jurul tumorii lobulate. Se mai observa calcificari ale matricii. Daca sunt afectate vertebrele leziunea este agresiva cu distructie corticala si extindere la tesut moale. Leziunile oaselor mici ale miinii si labei piciorului sunt centrale.

Scanarea tomografica arata expansiune corticala moderata si densitate crescuta fata de fluid. Caracteristic leziunile nu sunt mineralizate.

Biopsia osoasa este folosita pentru examenul histologic. Se preleva o mostra generoasa de tesut.

Examen histologic consta in examimarea la microscopic a tumorei daca este lobulata sau pseudolobulata, cu condensare periferica. Compusa din tesut mixoid sau condroid centrul fiecarui lobul este hipocelular. Stroma inconjuratoare este densa, cu vase de singe si multinucleate gigante. Nucleii tumorali sunt hipercromatici, de dimensiuni moderate. Atipia nucleara poate fi observata, dar mitozele sunt absente. Microcalcificarile sunt prezente in 20% dintre cazuri cu incidenta crescuta la varstnici. Se observa zone cu degenerare chistica, hialinizare, modificari xantomatoase.

Localizarea include radiografiile plane si scanarile CT sau RMN. Fibromul condromixoid nu metastazeaza. Se indica o scanare a intregului schelet pentru a asigura natura solitara a tumorii.

Diagnosticul Fibromului condromixoid

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: condrosarcomul, condroblastomul, fibrom nonosificant, endocondromul, chist osod unicameral, tumora osoasa cu celule gigant, chist osos anevrismal.

Tratament  fibromului condromixoid

Terapia farmacologica nu are indicatii in cazul acestor tumori. Se poat administra pentru dureri analgezice si antiinflamatorii netseroidiene.

Terapia chirurgicala:

Tumorile sunt tratate prin chiuretaj intralezional sau excizie in bloc. Excizia in bloc scade recurenta tumorala dar adauga o morbiditate care nu este necesara. Activitatea fizica nu trebuie restrictionata daca tumora nu prezinta risc de fractura. Durerea agresiva sugereaza iminenta unei fracturi.

Prognosticul Fibromului condromixoid

Timpul mediu de recurenta tumorala dureaza 2 ani, dar se poate ajunge si la perioade de 19 ani. Pacientii sunt monitorizati periodic cu radiografii ale zonei afectate la fiecare 2 ani. Ca complicatie dupa chiuretaj, pot  apare opriri din crestere osoasa. Transformarea maligna este o posibila complicatie.

Pacientii sunt vindecati in general prin excizia in bloc si au o rata de recurenta de 25% prin tratament adecvat. In cele mai multe cazuri terapia prin iradiere trebuie evitata datorita relatiei cauza-efect cu sarcomul postiradiere. Ocazional fibromul condromixoid poate fi mai agresiv, mai ales cand este localizat in scheletul axial.


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara