Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Flutter atrial

Descrierea flutter atrial

Flutter-ul atrial reprezinta o tahicardie supraventriculara caracterizata de activitatea electrica atriala dezorganizata si deteriorarea progresiva a functiei electromecanice atriale. Manifestarile electrocardiografice ale flutter-ului atrial includ absenta undei P, oscilatii rapide (unde de fibrilatie) care variaza in amplitudine, frecventa sau forma si raspuns ventricular neregulat.

Flutter-ul atrial este cea mai comuna aritmie cardiaca si implica camerele superioare ale inimii. In flutter-ul atrial impulsurile electrice normale care sunt generate de nodulul sinoatrial sunt depasite de impulsurile electrice dezorganizate care origineaza din atrii si venele pulmonare, determinind o conducere neregulata a impulsurilor catre ventriculi. Rezultatul este un ritm neregulat care poate apare in episoade care dureaza de la minute la sapatamini sau pe o perioada de ani de zile. Tendinta naturala a flutter-ului este sa devina cronic. Flutter-ul cronic creste riscul de deces.

Patogenia flutter atrial :

Mecanismul flutter-ului atrial este inca incomplet cunoscut. Acesta pare sa necesite un eveniment declansator si un substrat atrial receptiv. Ipotezele aduse cuprind implicarea unor unde multiple, unde mama, rotoare fixe sau mobile si circuite macro-reintrante.

Originea focala a fibrilatiei atriale este confirmata de anumite experimente care arata ca flutter-ul persista doar in regiuni atriale izolate. Venele pulmonare par a fi sursa cea mai frecventa a acestor focare de automatism. Muschiul cardiac din venele pulmonare pare a avea proprietati electrice similare dar nu identice cu miocitele atriale. Heterogenitatea conducerii electrice din jurul venelor pulmonare premoveaza reintrarea si fibrilatia atriala sustinuta.

Flutter-ul atrial imparte asocieri epidemiologice cu insuficienta cardiaca, boala cardiaca coronariana, boala cardiaca valvulara, diabetul zaharat si hipertensiunea. Acesti factori sunt denumiti de risc. Excesul de catecolamine, stressul hemodinamic, ischemia atriala, inflamatia atriala, stressul metabolic si cascada neurohormonala activata promoveaza flutter-ul atrial.

Trei mecanisme joaca un rol in initierea si mentinerea flutter-uluiatrial:

-cresterea automatismului in atriul sting care se extinde la 5-6 cm de venele pulmonare

-remodelarea electrica a atriilor cu scurtarea perioadei refractare atriale si cresterea duratei si stabilitatii flutter-ului

-in flutter-ul cronic zone de bloc de conducere functional impart si mentin statusul electric haotic persistent.

Inflamatia se crede a juca un rol in patogeneza flutter-ului atrial.

Flutter-ul atrial apare in trei circumstante clinice distincte:

-ca aritmie primara in absenta unei boli cardiace structurale identificabile

-ca aritmie secundara in absenta unei boli cardiace structurale dar in prezenta unei tulburari sistemice care predispune la aritmie

-ca aritmie secundara asociata cu boala cardiaca care afecteaza atriile.

Exista doua tipuri de flutter atrial, forma comuna sau cea tipic atriala cu o frecventa atriala de 240-350 batai/minut. Acesta este divizat in doua subtipuri cel contraacelor de ceasornic si cel similar acelor de ceasornic. Prima forma este cea mai initilnita iar undele de flutter sunt inverstae in derivatiile II, III si aVF. Al doilea tip urmeaza o cale de reintrare diferita de tipul I, are o frecventa mai repida, 350 batai/minut.

Caile principale prin care flutter-ul atrial afecteaza functia hemodinamica includ:

-pierderea activitatii atriale mecanice sincronizate

-neregularitatea raspunsului ventricular

-frecventa cardiaca rapida neadecvata.

Cauzele si factori de risc ai  flutterului atrial

Pot fi identificate doua tipuri de cauze : cauze cardiace ( flutter-ul atrial se datoreaza unei boli de inima) si cauze non-cardiace ( flutter-ul atrial este o manifestare sau este indus de o alta boala decat cardiaca).

Cauzele cardiace sunt reprezentate de: afectarea valvei mitrale (stenoza sau insuficienta mitrala),  miocardita,   hipertrofie cardiaca, infarct miocardic,  pericardita,  hipertensiunea arteriala

Flutterul atrial este foarte frecvent intalnit in prima saptamana dupa operatiile pe cord deschis

Cauzele non-cardiace sunt reprezentate de: hipertiroidie, infectie a plamanilor, embolie pulmonara.

Alte cauze a aparitiei flutter-ului atrial sunt : consumul de alcool, consumul de medicamente cum ar fi quinidina, digoxin.

Flutter-ul atrial este  un flutter atrial idiopatic in 25% din cazuri, adica in aceste cazuri nu sa se poata specifica etiologia (cauza).

Semnele si simptomele flutterului atrial

Boala poate fi asimptomatica. Totiusi cele mai ferecvente simptome ale flutterului auricular sunt senzatiile de palpitatie. Rapiditatea ritmului ventricular (150 contractii pe minut pentru un flutter auricular 2/1) poate antrena agravarea unei insuficiente cardiace severe sau a unui angor (angina pectorala).

Diagnosticul flutterului atrial

Studii de laborator:

-hemoleucograma

-anemia si infectia, testele hepatice, tiroidiene

-testarea toxicitatii etanolice acute

-testarea nivelului de digoxina pentru a detrmina toxicitatea sau nivelul subterapuetic

-evaluarea enzimelor cardiace-troponinele, creatinin kinaza si izoenzimele

-evaluarea tulburarilor electrolitice, si insuficienta renala.

Studii imagistice.

Electrocardiograma cuprinde:

-absenta undelor P, prezenta de unde de fibrilatie haotice, neregulate

-complexe QRS neregulate

-fenomenul Ashman, hipertrofia ventriculara stinga

-sindromul de preexcitatie, infarct miocardic acut sau cronic.

Echocardiograma transtoracica:

-evalueaza boala cardiaca valvulara

-evalueaza dimensiunile camerelor si peretilor atriali

-estimeaza functia ventriculara si prezenta trombilor

-estimeaza presiunea pulmonara sistolica

-evalueaza boala pericardica.

Echocardiograma transesofagiana evalueaza prezenta de trombusi atriali stingi si ajuta la ghidarea cardioversiei.

Tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara ajuta la evaluarea anatomiei atriale. Datele imagistice pot fi procesate pentru a creea harti anatomice ale ventriculului sting si venelor pulmonare.

Testul de stress ajuta la evaluarea controlului frecventei cardiace. Poate exclude ischemia si poate produce flutter atrial.

Studiile electrofiziologice ajuta la identificarea mecanismului tahicardiei, la identificarea unei aritmii predispozante si la localizarea siturilor de ablatie prin radiofrecventa.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: fibrilatie atriala, sindrom Wolff-Parkinson-White, tahicardia atriala, tahicardia atrioventriculara nodala de reintrare, tahicardia supraventriculara paroxistica, toxicitatea la digoxina, hipertiroidismul, bolile pulmonare, ischemia cardiaca.

Tratamentul flutterul atrial

Terapia flutter-ului atrial poate fi impartita in controlul de urgenta si cel pe termen lung. Reinstaurarea ritmului sinusal si reglarea ritmului cardiac amelioreaza hemodinamica cardiaca si toleranta la exercitii.

Terapia de urgenta in flutter.

Beta-blocantii si blocantii canalelor de calciu sunt agentii de prima linie pentru controlul frecventei in flutter-ul atrial. Acestea pot fi administrate intravenos sau oral. Sunt eficiente in repaus si activitate fizica.
Digoxina poate fi folosita in formele acute dar are un efect minor in controlul frecventei ventriculare. Este indicata la pacientii cu insuficienta cardiaca si functie ventriculara stinga redusa.
Amiodarona este un antiaritmic de clasa Iia pentru pacientii care sunt intoleranti sau nu raspund la alti agenti.

Terapia de urgenta cuprinde:

-evaluarea cailor respiratorii si administrarea oxigenului, pulsoximetria

-administrarea de lichide intravenoase

-efectuarea de urgenta a electrocardiografiei si radiografiei toracice

-in situatia in care bolnavul este instabil hemodinamic se efectueaza cardioversia electrica

-in cazul unui flutter-ul atrial care persista este necesara administrarea unui anticoagulant.

Metode de cardioversie: cardioversia poate fi obtinuta electric sau farmacologic. Conversia electrica este mai eficienta decit cea farmacologica, desi necesita sedare/anestezie.

Conversia electrica implica eliberarea unui soc electric sincronizat cu activitatea intrinseca cardiaca pentru a asigura ca stimularea electrica nu apare in timpul fazei de vulnerabilitate a ciclului cardiac. Rata de succes a cardioversiei electrice este de 75-93% cu eficacitatea corelata direct cu nivelul de energie folosit (360> 200>100 J) si corelata negativ cu durata fibrilatiei si dimensiunile ventriculului sting.
Cardioversia pacientilor cu stimulator implantat si dispozitive de defibrilare este sigura daca se i-au masurile adecvate. Riscurile cardioversiei electrice includ evenimentele embolice si aritmiile cardiace. Supradenivelarea tranzitorie a ST poate fi prezenta dupa cardioversie, precum si cresterea enzimelor cardiace.

Rata de recadere dupa o cardioversie de succes initiala este de 25-50% la o luna si 70-90% la un an. Cardioversia de succes la flutter-ul atrial de peste 48 de ore necesita 6-12 saptamini de terapie anticoagulanta. Complicatiile includ embolismul, edemul pulmonar, hipotensiunea, disfuncti miocardica si arsurile pielii care pot fi evitate prin folosirea unei creme cu steroizi.

Cradioversia farmacologica este mai eficienta daca este initata in primele 7 zile de la instalarea flutter-ului. Este indicata daca electroconversia esueaza sau ca terapie precardioversie. Se folosesc amiodarona, felcainida, ibutilide, propafenona sau sotalol pentru a creste rata de succes a electrocardioconversiei.

Terapia de lunga durata a flutter-ului atrial.

Controlul frecventei. Agentii farmacologici actioneaza prin intirzierea conducerii atrioventriculare. In aceasta categorie intra beta-blocantii (esmolol, metoprolol, propranolol), blocantii canalelor de calciu si digoxina.

Controlul ritmului. Mentinerea ritmului sinusal necesita tratarea factorilor de risc cardiovasculari si a afectiunilor de baza care pot declansa flutter-ul. Se folosesc antiaritmicele de clasa Ic (flecainida, propafenona) si de clasa III (amiodarona, sotalol, dofetilide) .
In absenta bolilor cardiace asociate se folosesc ca prima linie de tratament sotalol, flecainida sau propafenona, iar amiodarona este rezervata pentru pacientii la care aceste medicamente nu dau raspuns.

Efectele secundare importante ale antiaritmicelor cuprind:

-clasa antiaritmica Ic mareste riscul de deces la pacientii cu boala arteriala coronariana

-sotalol este asociat cu prelungirea QT si torsada virfurilor

-sotalol poate fi folosit la boala coronariana

-antiaritmicele pot transforma fibrilatia atriala in fibrilatie bentriculara daca anterior nu s-a administrat beta-blocanti.

Terapia anticoagulanta. Flutter-ul atrial este asociata cu riscul de atac cerebral prin tromboembolism si de embolism periferic. Anticoagularea cu heparina, warfarina, antiplachetare-aspirina sau clopidrogel reduc riscul. Terapia anticoagulanta este asociata cu riscuri mai severe fata de cea antiplachetara.

Contraindicatiile terapiei anticoagulante cuprind:

-istoric de hemoragie, boala renala sau hepatica

-abuz alcoolic, neoplasme, virsta inaintata

-functie plachetara redusa, hipertensiune, anemie

-atac cerebral.

Terapia chirurgicala.

Compartimentalizarea atriala sau procedura MAZE. Atriile sunt transrezecate si apoi suturate pentru a reduce masa critica si vindecarea potentiala a flutter-ului. Procedura dureaza multe ore iar rezultatele sunt de 50-60%, cu tahicardii atriale stingi reintrante restante si flutter atrial sting care necesita ablatie.

Ablatia prin cateterizare este utila la persoanele la care flutter-ul este determinat de focare ectopice din venele pulmonare. Acestea sunt izolate electric cu ablatia atriala stinga. Se foloseste rezonanta magnetica sau tomografia computerizata pentru a creea o harta 3D anatomica a atriului sting. Complicatiile cuprind stenoza pulmonara venoasa, perforatia, tromboembolismul si tamponada. Are o rata de incidenta de 5%. Rata de vindecare este de 80%.

Ablatia nodulului atrioventricular si implantarea unui stimulator cardiac permanent. Poate reprezenta o alternativa la pacientii cu flutter atrial cronica si raspuns ventricular necontrolat in ciuda terapiei medicale. Ablatia pe cateter a nodulului atrioventricular intrerupe conducerea de la atrii la ventriculi, cu determinarea unui bloc cardiac permanent. Riscul de tromboembolism este nemodificat, iar pacientii necesita terapie anticoagulanta.

Prognosticul flutterului atrial

Persoanele care au un ritm sinusal traiesc mai mult decat cei in flutter atrial. Dezvoltarea flutter atrial prezice insuficienta cardiaca, evenimentele tromboembolice, poate cauza cardiomiopatie prin tahicardie daca nu se controleaza frecventa cardiaca. Pentru cei cu hipertensiune arteriala si cu boala cardiaca valvulara, riscul de a dezvolta insuficienta cardiaca in timpul flutter-ului este foarte crescut.

 

 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara