Gastrita acuta
Descrierea gastritei acute
Gastrita acuta este cea mai obisnuita forma a gastritelor acute si apare in urma consumului de alcool in cantitati mari, dupa mese copioase, condimente sau mese grele (ciuperci, moluste, grasimi). Etiologiile diferite impart prezentari clinice gastrice similare. Totusi acestea difera prin caracteristicile histopatologice unice. Inflamatia poate include intreg stomacul-pangastrita sau o regiune a stomacului-gastrita antrala. Gastrita acuta poate fi impartita in doua categorii: eroziva (eroziuni superficiale, eroziuni profunde, eroziuni hemoragice) si noneroziva (determinata in general de Helicobacter pylori).
Simptomele gastritei acute
Majoritatea pacientilor care poarta in antecedente un diagnostic de gastrita l-au primit doar in urma unui consult clinic si a anamnezei. Acestea au fost declansate la randul lor de niste simptome: greata, voma, durere (arsura, apasare) epigastrica (in capul pieptului), balonare, indigestie, dispepsie, sangerare (melena sau hematemeza) ori simptome mult mai vagi.
Toate aceste simptome nu sunt specifice. Ele pot tine de tulburari functionale precum sindromul dureros abdominal, intestinul iritabil si dispepsii functionale, de suferinte bilio-pancreatice, hepatice sau enterocolite, ori de suferinte vasculare digestive sau chiar cardiace.
Diagnosticul gastritei acute
Diagnosticul de gastrita cronica necesita obligatoriu examen endoscopic si examene de laborator din mucoasa stomacului. Bolnavii pot fi asimptomatici, sau pot prezenta urmatoarele: sindrom dispeptic, anemie, hemoragie digestive superioara (HDS).
Endoscopia este o etapa necesara in diagnosticul anemiei feriprive sau megaloblasticesi a pacientilor care sufera de HDS. Endoscopia este o etapa posibila pentru pacientul cu manifestari dispeptice. Endoscopia este obligatorie pentru diagnosticul gastritelor cronice si formelor speciale de gastrita (se iau biopsii multiple dupa un protocol standardizat, din toate portiunile stomacului).
Gastrita acuta hemoragica (eroziva) se caracterizeaza prin leziuni aparute la scurt timp de la contactul mucoasei gastrice cu variate substante: aspirina sau alte AINS, alcoolul, sau in unele situatii clinice particulare - gastrita de stress.
Evolutia gastritei acute
Evolutia gastritei acute simple dureaza 2-5 zile, mergand spre vindecare. Gastritele acute neglijate sau repetate pot evolua spre cronicizare.
Tratamentul gastritei acute
Tratamentul profilactic consta in evitarea cauzelor care provoaca boala.
Tratamentul medical in cazul gastritei acute
Alimentatia are un rol foarte important in profilaxia si tratamentul gastritei: fara grasimi animale, prajeli, tocaturi, alimente prea reci sau prea fierbinti, alimente la care exista intoleranta (alergie), medicamente iritante pentru mucoasa gastrica (aspirina).Mesele vor fi luate in liniste, in cantitati moderate si cu mestecarea suficienta a alimentelor. Tratamentul medical in gastrita acuta are la baza, in primul rand, regimul dietetic. In primele zile se va prescrie un regim hidric cu ceaiuri de menta, musetel, tei si supe de zarzavat, strecurate. Dupa doua zile se pot introduce piureuri de legume, gris, orez, paste fainoase, lichide nu prea dulci, mere rase; ulterior, in functie de evolutie, se vor da lactate, oua fierte, carne slaba fiarta, perisoare in aburi, budinci.
Tratamentul se poate incepe cu incercarea de a provoca o varsatura pentru evacuarea stomacului. Durerile vor fi calmate prin aplicarea unor comprese umede alcoolizate si prin injectii cu papaverina sau atropina. in caz de deshidratare se recomanda solutie clorurosodica izotonica, subcutanat, sau solutii clorurate si glucozate in perfuzii intravenoase. La nevoie, in starile mai grave, cu hipotensiune, se vor administra analeptice.
|