Infectii cu Clostridium
Descriere infectii cu Clostridium
Clostridiile reprezinta microorganisme gram-pozitive, marea majoritate a speciilorsunt considerate a fi saprofite - pana in momentul de fata sunt cunoscute mai mult de 60 de specii dintre care aproape 30 de specii cauzeaza infectii diverse gazdei umane. Unele specii au capacitatea de a produce imbolnaviri atat gazdei umane cat si animalelor. Gravitatea infectiilor produse variaza de la o simpla infestare a plagii murdare si pana la boala sistemica severa.
Bacteriile Clostridium pot cauza deseori infectii digestive, totodata infectii supurative ale structurilor tisulare profunde, infectii ale pielii si tesuturilor moi, dar si bacteriemie. Gazda este infestata de regula in mod normal cu clostridii, atat la nivelul tubului digestiv cat si la nivelul tractului genital feminin; cel mai frecvent colonizarea are loc la nivelul intestinului gros. Alte locuri in care clostridiile pot fidepistate, sunt reprezentate de cavitatea bucala si suprafata tegumentara.
Cauze Infectii cu Clostridium
Infectiile in cazul gazdei umane sunt produse de cele mai multe ori de catre C. perfringens. Specia C dificile este cea care determina frecvent colita datorata si consumului de antibiotice. Specia C. perfringens este asociata in special cu producerea de toxiinfectii alimentare si enterita necrozanta.
Frecventa infectiilor severe cauzate de clostridii este destul de mica. Infectiile severe pot evolua ca urmare a prezentei a doi factori principali:
-necroza tesutului respectiv
-existenta unui potential oxido-reducator diminuat.
Vatamarea tesuturilor ca urmare a toxinelor elaborate de catre clostridii, conduce la cresterea intr-un mod rapid a agentilor patogeni infectanti. Patrunderea acestora in sange, printr-o plaga deschisa aflata la nivelul tubului digestiv, nu va conduce la multiplicarea rapida a bacteriilor. De cele mai multe ori, pacientul prezinta o bacteriemie benigna.
Simptome infectii cu Clostridium
Bacteriile din gama Clostridium pot cauza o multime de infectii,printre care :
-sindroame intestinale: toxiinfectii alimentare, enterita necrozanta, colita asociata antibioticelor;
-infectii supurative ale tesuturilor aflate in profunzime: infectii bacteriene mixte sau infectii cu un singur tip de patogen;
-infectii ale pielii si tesuturilor moi: contaminare simpla a pielii, infectii localizate (fara alte manifestari sistemice), celulita diseminata, fasciita, mionecroza (gangrena gazoasa);
-bacteriemie: bacteriemie tranzitorie sau septicemie.
Toxiinfectiile determinate de specia C. Perfringens sunt pozitionate pe locul al doilea in randul toxiinfectilor alimentare. Sursele cele mai frecvente de imbolnavire sunt date de consumul de carne, produse din carne si carnea de pasare.
Printre simptomele cele mai frecvent intalnite se numara:
- durerea la nivelul epigastrului;
- diaree apoasa;
- febra;
- greata;
- varsaturi.
Tratament infectii cu Clostridium
Tratamentul administrat in infectiile cu clostridii este bazat pe Penicilina G. Insa tratamentul cu Clindamicina s-a dovedit a fi cu mult mai eficient decat cel cu Penicilina, astfel, rata de supravietuire fiind mult mai mare in cazul acestuia din urma. Combinatia de Clindamicina si Penicilina este cea mai benefica depasind cu mult ca eficienta simpla administrare a penicilinei. |