Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Echipa Ekilibrium recomanda:
BioHarmonex

BioHarmonex

Lentigo

Descriere Lentigo

Lentigo mai este cunoscut sub denumirea de lentiginoza si este o macula pigmentata de dimensiuni mici, bine delimitata si care este inconjurata de piele cu aspect normal. Din punct de vedere histologic acesta cuprinde cresterea pigmentarii stratului bazal si hiperplazia epidermului. Sunt prezente un numar variabil de melanocite, acestea sunt in numar crescut dar nu formeaza cuiburi. Lentigo poate sa evolueze lent de-a lungul anilor, sau poate erupe si apare relativ rapid. Pigmentarea maculei poate fi omogena, sau sa aiba o culoare ce variaza de la maro pana la negru. 

Tipuri de lentigo

Se cunosc doua forme particulare de lentigo. Lentigo sau melanoza lui Dubreuilh, reprezinta o pata maronie ce apare la persoanele tinere. Poate atinge uneori mai multi centimetri in diametru. Acest tip de lentigo se poate dezvolta pe obraji, pe frunte, pe pleoape sau chiar pe spatele mainilor si pe fata posterioara a gambelor. Aceasta constituie o leziune precanceroasa, cu prognostic mai degraba favorabil, tratat prin ablatie chirurgicala. Lentigo senil care reprezinta pete brune de cativa centimetri diametru pe spatele mainilor persoanelor in varsta. Acest lentigo este lipsit de semnificatie patologica si se trateaza prin crioterapie (zapada carbonica sau azot lichid).

Cauze Lentigo

Se cunosc mai multe varietati etiologice si clinice de lentigo. Diferenta dintre formele de lentigo si alte leziuni melanocitice (nevi, melanom) si rolul sau ca marker pentru leziunile ultravioletelor si sindroamele sistemice prezinta o importanta majora.

Lentiginoza solara se observa la peste 90% dintre persoanele caucaziene peste 60 de ani si 20% dintre albii peste 35 de ani. Lentiginoza psoralen UV-A se noteaza la jumatate dintre persoanele cu psoriazis care necesita terapie cu UV-A pentru cel putin 5 ani. Lentigo simplex este cea mai comuna forma de lentigo dar frecventa sa nu a fost inca determinata.

Lentigo este benigna prin natura sa, totusi unele sunt asociate cu anomalii sistemice in plus fata de manifestarile dermatologice. Lentiginoza solara este mai abundenta la albii cu piele subtire decit la persoanele cu piele mai inchisa la cuoare, deoarece boala este foarte rara acestia avind o cantitate crescuta natural de pigment care confera un grad de fotoprotectie. Lentiginoza ereditara poate apare la negrii, mai ales la mulatri si roscati. Efelidele, lentiginoza la UV-A psoralen, lentiginoza la solarul artificial, lentiginoza vulvara, lentiginoza in pete de cerneala, maculele melanotice orale si labiale si sindromul Laugier-Hunziker sunt frecvente la persoanele cu piele alba. Lentiginoza in pete de cerneala apare la persoanele cu stramosi celtici.

Criochirurgia este un tratament simplu pentru lentiginoza izolata. Aceasta procedura este de succes datorita succeptibilitatii melanocitelor de a ingheta la nitrogen lichid. Laserele sunt eficiente in tratamentul lentiginozelor variate. Cremele topice noninvazive sunt folosite de asemeni. Dupa citeva luni de aplicare creme cu tretinoin si cu hidroquinona pot albi lentigo. Peelingul chimic profund poate fi mai eficient criochirurgiei.
Patogenie si cauze pentru lentigo In functie de tipul de lentigo prezent, o leziune solitara sau multipla poate apare oriunde pe corp. Unele lentigo au menifestari sistemice asociate care acompaniaza pe cele dermatologice. Unele studii sugereaza ca lentigo solar poate fi indus de efectul mutageni al expunerii repetate la ultravioletele A conducind la modificari caracteristici ale producerii de melanina.

Cauza formarii lentiginozei depinde de tipul de leziune. Cauza pentru lentigo simplex este necunoscuta. Exista cazuri care au raportat aparitia acesteia dupa aplicarea topica de tacrolimus pentru dermatita atopica. Lentigo solar si lentigo in pete de cerneala sunt asociate cu expunerea la soare la persoanele cu piele alba. Lentiginoza la psoralen UV-A este asociata cu terapia cu UV-A la pacientii cu psoriazis. Lentigo de iradiere este determinata de o iradiere cu doza crescuta. Factori genetici pot fi implicati in alte forme de lentiginoza sindromul LEOPARD, sindromul Peutz-Jeghers si lentiginoza ereditara.

Simptome lentigo

Lentigo apare la copii si adulti totusi copii au mai mult leziuni asociate genetic cum este sindromul Peutz-Jeghers. Adultii au leziuni castigate prin expuenere cronica, care determina lentigo solar de exemplu.

Aspectul initial al lentiginozei variaza larg si depinde de: rasa, istoricul expunerii, predispozitia genetica, alti factori care variaza in functie de tipul de lentigo.

Examenul fizic
depinde de tipul de lentigo:

Lentigo simplex (lentigo simple sau lentigo juvenile) este forma cea mai cumuna de lentigo: din punct de vedere clinic leziunile sunt rotunde sau ovale, macule asimptomatice de 3-15 mm in diametru, marginile lor pot fi netede sau crestate, apar de obicei in primii ani de copilarie dar pot fi prezente si de la nastere sau se pot dezvolta mai tarziu, leziunile sunt putine ca numar si pot apare oriunde pe piele sau mucoase, nu este indusa de expunerea la soare si nu este asociata cu boli sistemice, pigmentarea este distribuita omogen cu o culoare variind de la maro la negru.

Lentigo solar (lentigo actinic, sau lentigo senil, pete solare, pete hepatice)
este cea mai comuna leziune benigna indusa de soare care apare pe zonele expuse: petele initial au dimensiuni sub 5 mm diametru, sunt maro, dar culoarea variaza de la galben pana la negru, desi sunt frecvente la persoane de 30-50 de ani sunt vazute astazi si la tineri datorita expunerii la soare si folosirii surselor artificiale de bronzare, apare pe fata, brate, fata dorsala amiiinilor, jumatatea superioara a trunghiului, suprafata leziunilor este plata sau depresata si poate fi brazdata de riduri fine, creste usor in numar si dimensiune, multe leziuni devin coalescente si formeaza pete mari, desi sunt frecvent numite pete hepatice nu sunt o manifestare a bolilor sistemice.

Lentigo in pete de cerneala (sau lentigo solar negru reticulat)
apare la persoanele cu gene celtice: distributia este limitata la zonele expuse la soare ale corpului similar cu lentigo solar, leziunile benigne sunt reticulate si seamana cu petele de cerneala, aceste leziuni pot fi diferentiate de kentigo pigmentat prin expunere la UV-A prin caracterul reticulat si a numeroaselor zone centrale si periferice de piele normala, fata de lentigo solar pacientii au doar o singura pata de cerneala si numeroase lentigo solare, poate sugera initial melanomul datorita culorii negre, marginii neregulate si a numarului limitat, totusi evaluarea ulterioara cu biopsie arata caracterul benign al acestora.

Lentigo la psoralen si UV-A este caracterizat de macule persistente, maro deschis care apar la 6 luni sau mai mult dupa inceperea terapiei cu psoralen si ultraviolete A pentru psoriazis: leziunile variaza de la 3-8 mm in diametru dar leziunile stelate pot fi mai mari de 3 cm, aparitia leziunilor este asociata strans cu dozele cumolative mari de psoralen-UV-A si apar la locul de tratament, leziunile seamana cu lentigo solar dar au margini mai neregulate si semana cu efelidele. Zonele in care poate apare acest tip de lentigo cuprinde spatele, zona inginala, coapsele, regiunea glandului penisului, nu apare pe axile, fese, palme. Lentigo poate persista pentru 3-6 luni din momentul in care terapia a fost incheiata,  leziunile de tip stelate pot persista pana la 2 ani.

Lentigo prin iradiere se aseamana cu lentigo indus de ultraviolete, dar frecvent include alte semne histopatologice ale distructiei prin iradiere a pielii cu este atrofia dermica, fibroza subcutanata, keratoza si teleangiectaziile: aceste leziuni nu apar dupa terapia de iradiere fractionata locala, prezenta unei lentigo de iardiere este considerata un indicator al unei expunerii anterioare cutanate la o doza mare unica de radiatie ionizanta (accidentul de la Cernobil), potentialul malign al leziunilor nu este cunoscut totusi inducerea melanomului prin radiatie ionizanta nu a fost niciodata dovedita.

Lentiginoza prin bronzare in solare artificiale apare in randul femeilor care obisnuiesc  sa se bronzeze in mod artificial: este similara cu lentiginoza la psoralen-UV-A doar ca nu sunt implicati psoralenii, este intilnita pe zonele anterioare ale bratelor si picioarelor, dar si pe gat si piept, pigmentarea poate fi neuniforma, cu forme neregulate sau stelate, localizarea este acrala in ciuda expunerii intregului corp, marimea leziunilor variaza, sunt in general de 2-5 mm diametru cu culoare de la maro la negru, unele lentigo se pot uni si deveni mai mari, leziunile pot apare brusc dupa bronzatul intens sau dupa sedinte de 1 an, potentialul malign al acestora nu este cunoscut.

Maculele melanotice orale si labiale sunt similare intre ele: leziunile labiale apar pe marginea buzei inferioare, iar culoarea variaza de la maro, albastru pana la albastru-negru. Ocazional apare pigmentarea vargata, leziunile sunt solitare, simetrice si asimptomatice, varsta de debut este 25-71 de ani, leziunile orale apar pe gingii, mucoasa bucala, palat, limba, au un diametru sub 4 mm. Lipsa elementelor sistemice si afectarea altor locuri ajuta la diferentierea acestora de alte sindroame. Diagnosticarea diferentiala include sindromul Laugier-Hunziker si pe cel Peutz-Jeghers, maculele orale melanotice si cele labiale sunt benigne. Dar exista leziunile care pot deveni maligne necesitand efectuarea unei biopsii.

Lentigo vulvara si peniana reprezinta leziuni benigne similare maculelor melanotice: la barbati cele mai frecvente localizari sunt santul coronar, glandul penisului si corona. Aceste leziuni variaza forma si pot avea culori ce variaza intre maro si negru. Prezinta margini neregulate si zone fara leziuni, diametrul poate ajunge la 15 mm. In cazul femeilor leziunile apar oriunde pe mucoasa genitala ca pete pigmentate cu zone libere, diametrul poate fi de 5-15 mmsau mai mare, leziunile pot apare pe cicatrici de epiziotomie dupa nastere, lentigo care implica genitalia externa sunt raportate si in sindromul LAMB.

Lentiginoza profuza (lentigo generalizat) este caracterizat de numeroase lentigo fara semne de anomalii asociate sau factori declansatori: aspectul clinic seamana cu efelidele, dar distributia este generalizata: maculele variaza de la 1mm la 2 cm in diametru, zonele implicate de obicei sunt extremitatile, trunchiul, palmele si genitalia, culoarea maculelor variaza de la maro la negru, suprafetele mucoase cum este conjunctiva poate fi de asemeni afectata, dar mucoasa bucala este normala, apare similara cu manifestarile cutanate ale sindroamelor LEOPARD, LAMB si NAME, totusi le lipseste asociarea anomaliilor sistemice asociate cu aceste sindroame.

Xeroderma pigmentosum este o boala autosomal recesiva care afecteaza extremitatile. Acesta boala impiedica celulele sa repare ADN-ul distrus in timpul expunerii la razele ultraviolete si la anumite substante chimice: defectele oculare si neurologice sunt asociate cu xeroderma pigmentosum, clinic pacientii prezinta atrofie a pielii si modificari pigmentare progresive, aceste modificari evolueaza la zonele expuse la soare mai ales scalp, fata si gat, apar modificari neoplazice ale pielii, frecvent in copilarie, carcinoamele scuamoase si bazale celulare sunt cele mai frecvente, alte cancere precum melanomul pot apare de asemeni, copii trebuie sa evite expunerea la soare datorita accelerarii modificarilor pielii care conduc la neoplasme, este diagnosticat la copii mici care sunt sanatosi in rest.

Lentiginoza agnimated (segmentala, unilaterala, partial unilaterala) este caracterizata de lentigo numeroase pe un segment al corpului cu o demarcare precisa la linia de mijloc: distributia corespunde unui dermatom sau mai multor, mai rar leziunile pot fi distribuite unilateral, bilateral sau in aglomerari mediene, de obicei boala apare in copilaria timpurie, desi poate fi notata si la nastere, aceste leziuni sunt asociate cu numeroase afectiuni, clinic leziuniole apar ca macule bine circumscrise, bronzate sau maro pe piele sanatoasa.

Sindromul LEOPARD (lentigo, defecte de conducere electrocardiografica, stenoza pulmonara, hipertelorism ocular, genitalie anormala, retradul cresterii si surditate) este un complex de afectiuni dismorfogenetice care se transmite autosomal dominant cu penetranta variabila: poate lipsi pe unele parti ale fetei sau poate fi limitata la o parte a corpului, diagnosticul poate fi dificil deoarece majoritatea pacientilor au 3-5 manifestari, lentigo sunt prezente la nastere si cresc in numar pina la pubertate, lentigo este cea mai comuna caracteristica a sindromului, desi nu este necesara pentru a diagnostica sindromul, in absenta lentigo diagnosticul poate fi pus daca pacientul are 3 elemente ale bolii si o ruda apropiata cu boala, leziunile sunt nemeroase pe spate, trunchi, gat, dar pot fi extinse si include genitalele, palmele, talpile si scalpul, intensitatea pigmentarii variaza

Sindromul Peutz-Jeghers este o boala autosomal dominanta cu un grad mare de penetranta si este caracterizata de polipi gastrointestinali si macule pigmentare: determina singerare rectala recurenta si scaune ca jeleul, polipii sunt benigni hamartosi afecteaza intreg intestinul, cel mai caracteristic jejunul. Lentiginoza este maro-neagra. Macule care apar din copilarie, cu dimensiuni de 1-12 mm apar leziuni si pe degetele de la mana si picioare pe ambele fete, maculele bucale persista in timp ce restul devin fade cu trecerea timpului, maculele hiperpigmenatte apar la 95% dintre pacienti, cu distributie caracteristica in jurul guriim pe buze sau mucoasa bucala, pe fata si nas, pacientii prezinta intussusceptie cu obstructie, durere abdominala, prolaps rectal, varsaturi, caracteristic leziunile lipsesc pe suprafata flezoare si extensoare a restului corpului, aproximativ toate femeile au tumori sexuale, mici, bilaterale, asimptomatice si multifocale, tumorile gonadale sunt gasite si la barbati, femeile au risc de cancer la san, unilateral sau bilateral.

Sindromul Laugier-Hunziker este caracterizat de un numar variabil de macule pigmenatte cu marginile sunt netede si bine definite, lentigo poate fi humeroasa si confluenta, dar rar apare liniar. Desi sindromul are o evolutie cronica fara remisiuni persoanele sunt asimptomatice.  care apar cel mai frecvent pe buza de jos, mucoasa bucala, palatul dur si ocazional degete. Alte localizari includ comisura labiala, gingii, limba, planseul gurii, gat, abdomen, torace, unghii si talpi. Acest tip de leziuni apar frecvent pe unghii, si are o culoare ce variaza de la maro, negru si albastru. Apare la persoane de 25-50 de ani la mabele sexe.

Sindromul mixoma este asociat cu lentigo mucocutanate alaturi de alte anomalii. LAMB inseamna lentigo, mixoame atriale, mixoame mucocutanate si nevi albastri si reprezinta unul dintre sindroamele mixoma. Leziunile in acest caz sunt maro, pana la un cm si aparein special in regiunea fatai, a buzelor, scleri si a vulvei. Mixoamele mucocutanate se pot dezvolta ca papule sau noduli dermici in diferite regiuni:  sanii, umerii, mucoasa orala, limba, se noteaza o asociare cu noduli tiroidieni benigni. Mixoamele de tip cardiac sunt rare in randul copiilor si apar de obicei sub forma de mixoame atriale ce sunt evidente din punct de vedere clinic prin episoadele tromboembolice intermitente si obstructiile valvulare.

NAME (nevi, mixoame atriale, neurofibrom mixoid, efelide) este un alt sindrom mixoma: se dezvolta in special in regiunea gatul, trunchiul, a palmelor si a talpilor, implica macule multiple, plate, pigmentate. Culoarea acestor leziuni variaza de la maro inchis la maro pal. Namele apar de la anstere si se accentueaza vara.

Sindromul Carney cuprinde mase mixomatoase mamare, cardiace, cutanate, nevi albastri, lentigo, tumori testiculare afectiuni endocrine: mixoamele de tip cutanat se observa in regiunea pleoapelor, a mameloanelor, la nivelul scalpului, a fatei, pe mucoasa orala, in regiuea urechilor, gatului, a trunchiului,  a membrelor si a perineului, se cunosc doua tipuri de macule pigmentare: nevii albastri si lentig, in cazul; pacientilor tineri este prezenta o afectare multicentrica si bilaterala a organelor, mixoamele de tip cardiac sunt unice sau multiple si determina fibroza si calcificare. Lentigo are o culoare ce variaza de la maro la negru, cu un diametru cuprins intre 0. 2-2 mm diametru, cu o  forma neregulata, margini crestate.Lentigo este raspandita pe tot corpul si pot coaliza formand pete maro ce se pot dezvolta pe marginile buzelor, fata, pleoape, urechi, conjunctiva, extremitati, gland penis si vulva. Tumorile testiculare cuprind celule Sertoli, Leyding si adrenocorticale Afectarea endocrina cuprinde tumori neuroectodermice pigmentate calfiante, adenoame pituitare cu acromegalie si gigantism si sindrom Cushing, in timp ce cea mamara include ginecomastia.

Lentiginoza ereditara poate apare la negri: se dezvolta in regiunea gleznelor, genunchilor, coapselor si pe suprafetele palmoplantare. Se caracterizeaza prin macule pigmentate prezente la nivelul fatei si a buzelor. Familiile de africani care prezinta gene ameroindiene si cei  care au parul roscat sunt afectati. Leziunile nu sunt prezente pe mucoasa orala si nu sunt asociate cu afectare a organelor sau risc de cancer, modelul ereditar pare a fi autosomal dominant.

Nevus imprastiat reprezinta o leziune lentigo si un nev pigmentar. Un neoplasm unic cu un potential mic de a se transforma in melanom. Este evident ca macule multiple pigmentate aglomerate cu model congenital si castigat.

Tratament lentigo

Se recomanda utilkizarea cremelor topice noninvaziva, dupa cateva luni de aplicare, crema pe baza de retinoin si hidroquinona poate decolora lentigo.

Criochirurgia reprezintya un tratament simplu in cazul lentigului izolata. Multi o considere terapie de prima linie in lentiginoza solara alaturi de terapia prin ablatie. Aceasta procedura se aplica frecvent cu succes datorita succeptibilitatii melanocitelor la congelare cu nitrogen lichid. Celulele scuamoase rezista pana la temperaturi de -20 de grade in timp ce melanocitele ingheata la timp de - 4 -7 grade Celsius.

Laserele au dat rezultate eficiente in tratarea variatelor tipuri de lentiginoze, datorita aparitiei laserelor pigment specific, cu pulsatie scurta ce permite distrugerea pigmentului din lentigo solar si o amelioare clinica semnificativa, un risc scazut de efecte adverse si o acceptanta ridicata printre pacienti.

Eficacitatea crioterapiei si a acidului tricloracetic au fost comparate pentru tratamentul lentigo solar. Crioterapia a fost mai eficienta fata de solutia tricloracetica. Hiperpigmentarea postinflamatorie ramiane un risc pentru ambele metode.

Terapia farmacologica.

S-a aratat ca reduc riscul de cancer de piele la pacientii care au suferit transplant renal, de exemplu tretinoinul. Retinoizii reduc hiperproliferarea anormala a keratinocitelor si pot reduce potentialul degenerarii maligne. Cremele de decolorare ce au in compozitia lor agenti de albire a pielii hiperpigmentate prin inhibarea oxidarii enzimatice a torozinei si supresarea altor melanocite cu inhibarea producerii de melanina, de exemplu hidroquinona.

Prognostic.

Lentigo este benigna prin natura sa. La pacientii la care lentigo este asociata cu anomalii sistemice sau complicatii prognosticul poate depinde de severitatea conditiilor asociate. Tratamentul cu criochirurgie, laser sau creme topice a fost benefic. Pacientii trebuie sa evite expunerea la soare si solarele artificiale. Este incurajata folosirea de creme cu SPF.

 

 

 

Tratamente naturiste pentru Lentigo

BioHarmonex
Pret: 3026 RON
*TVA inclus
 
Bioharmonex
Pret: 3026 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara