Listerioza
Descriere Listerioza:
Listerioza este o infectie provocata de Listeria Monocytogenes. Reprezinta un bacil gram-pozitiv care habiteaza in mod natural la nivelul solului si vegetalelor si care poate coloniza anumite specii de animale. La om infectia cu acest patogen se dezvolta in perioada sarcinii. In plus, bolile care induc imunosupresie si tratamentele medicamentoase, reprezinta factori de risc importanti pentru contractarea infectiei cu L. monocytogenes. Listerioza umana apare si ca urmare a transmiterii infectiei cu ajutorul produselor alimentare contaminate. L. monocytogenes detine capacitatea de a dezvolta o serie de sindroame invazive – meningita, septicemie, corioamniotita si chiar induce nasterea de bebelusi morti.
Listeria reprezinta un bacil nesporulat, aerob sau facultativ anaerob. Prezinta o mobilitate marita, specifica L. monocytogenes, care provoaca dezvoltarea unor zone inguste de beta-hemoliza pe mediile ce au in compozitie agar si sange de oaie. In plus, este capabil sa dezvolte acid din glucoza si maltoza. Elementele sunt esentiale atunci cand se doreste diferentierea patogenului L. monocytogenes de alte listerii. Antigenul somatic O si antigenul flagelar H sunt importante pentru diferentierea serotipurilor de L. monocytogenes. Aproximativ toate imbolnavirile gazdei umane sunt provocate de catre serotipurile 1 / 2a, 1 / 2b si 4b. Electroforeza enzimatica multiloculara, tiparea fagica si analiza AND-ului ribozomal, sunt tehnici moderne de subtipare moleculara, folosite cu succes in laboratoarele de microbiologie performanta. Tehnicile redau informatii pretioase pentru efectuarea corelatiilor dintre tulpinile izolate si tipurile de infectii clinice provocate.
Listeria monocytogenes este un patogen intracelular, care imbolnaveste organismul persoanelor cudeficiente ale apararii imunitare celulare. De obicei, bacteria face parte din flora indigena de contaminare a tubului digestiv. Scaderea aciditatii gastrice favorizeaza dezvoltarea bolilor invazive, ca efect a expunerii la microorganismele de la nivelul tubului digestiv. Internalina, hemolizin-listeriolizina O si fosfolipaza C, sunt proteine ce agreaza invazia, multiplicarea si diseminarea microorganismelor patogene. In plus, modificarile imunologice dezvoltate in perioada sarcinii, conduc la o marire a riscului de infectie.
Listeria monocytogenes poate provoca meningita bacilara si nasterea de pui morti, la oi si la vite. Dezvoltarea acestei afectiuni in populatiile umane s-a datorat mai ales implicarii in mecanismele de transmitere, a alimentelor contaminate, dar a si a maririi numarului de persoane imunodeprimate.
Diagnostic Listerioza:
In fiecare an sunt afectati aproxximativ 4, 4 indivizi la fiecare milion de locuitori. Diagnosticul se pune cu ajutorul hemoculturii sau culturi din lichidul cefalorahidian. Se estimeaza ca la fiecare 100.000 nasteri, intalnim 9 cazuri care se vor complica cu listerioza perinatala. Eforturile sustinute de stabilire a unor norme riguroase de igiena in cadrul industriei alimentare, au provocat o diminuare a incidentei listeriozei, cu mai mult de o treime – in ultimii 30 de ani. Aproximativ o cincime dintre infectiile cu L. monocytogenes sunt fatale sau conduc la nasterea de copiii morti. Listerioza este o afectiune care se dezvolta foarte rar. Epidemiile aparute in trecut, au fost provocate de consumului de alimente contaminate provenite dintr-o sursa comuna. Boala, transmisa prin intermediul alimentelor contaminate, detine un timp de incubatie de 14 si 45 de zile din momentul inocularii.
In anul 1985 a avut loc cea mai mare epidemie raportata la nivel global, a afectat peste o suta de persoane, si a provocat peste 50 de decese sau nasteri de feti morti. In anul 1992, a fost intalnita izbucnirea unei epidemii pe teritoriul Frantei – o cincime dintre cazurile raportate au fost fatale.
Principalele alimente contaminate, implicate in declansarea epidemiilor sunt: varza, laptele pasteurizat, branzeturile, pateul si preparatele din carne de porc. Alti factori de risc alimentar, implicati in dezvoltare cazurilor de listerioza – consumul de carne de pui - insuficient preparata termic, consumul de carnati cruzi, consumul de branzeturi moi si consumul preparatelor culinare comercializate in magazine. Alimentele pot fi contaminate in mod frecvent cu Listeria monocytogenes; alimentele care prezinta o rata marite de transmitere a infectiei, sunt cele gata preparate, cele contaminate cu serotipul patogen 4b si cele care prezinta un nivel crescut de contaminate – o colonizare intensa cu bacili.
Majoritatea formelor de boala se dezvolta ca urmare a transmiterii patogenului prin intermediul alimentelor contaminate. Au fost evidentiate si cazuri de transmitere nosocomiala a L. monocytogenes, care au fost urmate de izbucnirea tardiva au unor infectii neonatale. |