Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Sindroame datorate excesului de androgeni suprarenalieni

A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Sindroame datorate excesului de androgeni suprarenalieni

Hormonii androgeni sunt secretati de zona reticulata a corticosuprarenalei si intervin in aparitia si mentinerea pilozitatii axilo-pubiene.   Excesul de hormoni androgeni suprarenalieni este determinat de producerea excesiva de dehidroepiandrosteron (DHEA) si androstendion care sunt convertite in testosteron in tesuturile extraglandulare ;nivelul ridicat de testosteron este responsabil pentru majoritatea efectelor de virilizare. Excesul de hormoni androgeni poate fi asociat cu secretia unor cantitati mai mici sau mai mari de alti hormoni suprarenalieni, si de aceea, poate aparea ca un sindrom „pur” de virilizare sau ca un sindrom „mixt”, asociat cu o productie crescuta de glucocorticoizi si cu sindrom Cushing.   Semnele si simptomele excesului androgenic pot fi impartite in patru tipuri:  - hirsutism (dezvoltare la femeie a unei pilozitati excesive si cu aspect de pilozitate masculina),  - oligomenoree(diminuare a volumului si duratei fluxului menstrual), - acnee si - virilizare
Sindroamele asociate excesului androgenic pot fi determinate de hiperplazie suprarenaliana congenitala ,adenoame sau carcinoame.   Hiperplazia suprarenaliana congenitala este consecinta unor defecte enzimatice, a unor mutatii autosomal recesive si este una dintre afectiunile cele mai frecvente ale suprarenalelor la copilul mic si mare.Cand deficitul enzimatic este partial , manifestarile devin evidente dupa adolescenta, predominant la femei, cu hirsutism si oligomenoree, dar cu minima virilizare. Hiperplazia suprarenaliana instalata mai tarziu determina in 5-25% din cazuri hirsutism si oligomenoree la femei, in functie de populatie.
Diagnosticul de hiperplazie suprarenaliana congenitala trebuie suspectat la sugarii care au episoade de insuficienta suprarenaliana acuta, depletie de sare sau hipertensiune arteriala.De asemenea este sugerat de hipertrofia clitorisului, fuzionarea labiilor sau sinusul urogenital la fete si precocitatea izosexuala la baieti.
Tratamentul virilismului de origine suprarenaliana se face in functie de tipul leziunii; la pacientii cu hiperplazie suprarenaliana congenitala tratamentul consta in administrare zilnica de glucocorticoizi (prednisonul este medicamentul de electie) pentru a inhiba secretia hipofizara de ACTH (hormonul adrenocorticotrop secretat de hipofiza anterioara).

Cauze


Deoarece cortizolul este principalul steroid suprarenalian care regleaza sinteza de ACTH, iar ACTH-ul la randul sau stimuleaza atat productia de cortizol cat si pe cea de androgeni suprarenalieni,un blocaj in sinteza cortizolului poate determina cresterea secretiei de androgeni suprarenalieni (deoarece creste sinteza de ACTH pentru a compensa deficitul de cortizol).
Sindroamele asociate excesului androgenic pot fi determinate de hiperplazie suprarenaliana congenitala ,adenoame sau carcinoame.
Hiperplazia suprarenaliana congenitala este consecinta unor defecte enzimatice ,la acesti pacienti productia suprarenaliana crescuta de androgeni fiind asociata fie cu scaderea sau cresterea secretiei de mineralocorticoizi , fie cu scaderea sintezei de glucocorticoizi.
Hiperplazia suprarenaliana congenitala ce determina exces de hormoni androgeni suprarenalieni , este una dintre afectiunile cele mai frecvente ale suprarenalelor la copilul mic si mare si este consecinta unor mutatii autosomal recesive.

Semne si simptome


Semnele si simptomele excesului androgenic pot fi impartite in patru tipuri: - hirsutism, - oligomenoree (diminuare a volumului si duratei fluxului menstrual), - acnee si - virilizare. Este foarte importanta diferentierea dintre hipertricoza , hirsutism simplu si hirsutism asociat cu virilizare. Hipertricoza inseamna o crestere accentuata a parului atat la femei cat si la barbati la nivelul intregului corp,spre deosebirede hirsutismul simplu care inseamna o crestere a parului numai la femei, cu o distributie asemanatoare celei de la barbati. Daca se produce si virtilizarea alaturi de hirsutism, sunt prezente niveluri ridicate de androgeni. Aparitia oligomenoreei la o pacienta cu hirsutism creste probabilitatea existentei unui exces de androgeni si de aceea evaluarea unei paciente cu hirsutism trebuie sa cuprinda o anamneza atenta a instalarii menstruatiei, in prezent si in trecut si a capacitatii reproductive si un examen clinic atent pentru evidentierea simptomelor de exceshormonal androgenic.
Cand deficitul enzimatic din hiperplazia suprarenaliana congenitala este partial , manifestarile devin evidente dupa adolescenta, predominant la femei, cu hirsutism (dezvoltare la femeie a unei pilozitati excesive si cu aspect de pilozitate masculina) si oligomenoree (diminuare a volumului si duratei fluxului menstrual), dar cu minima virilizare.
Hiperplazia suprarenaliana instalata mai tarziu determina in 5-25% din cazuri hirsutism si oligomenoree la femei, in functie de populatie.
Virilizarea suprarenaliana congenitala la femei la nastere, este asociata cu prezenta unor organe genitale externe ambigue (pseudohermafroditism feminin).Aparitia virilizarii se produce cel mai probabil dupa luna a 5-a de sarcina, iar la nastere se poate constata marirea organelor genitale la baiat si marirea clitorisului ,fuziunea partiala sau totala a labiilor si uneori sinus urogenital la fetita.   Daca fuziunea labiala este aproape completa, fetita are organe genitale externe asemanatoare unui penis cu hipospadias (malformatie congenitala caracterizata prin situarea meatului -orificiul de iesire- urinar dedesubtul penisului). In perioada postanatala hiperplazia suprarenaliana congenitala se asociaza cu virilizare la fata si precocitate izosexuala la baiat. Cantitatea excesiva de hormoni androgeni determina accelerarea cresterii, cu o crestere rapida a oaselor. Deoarece cantitatile excesive de androgeni accelereaza inchiderea cartilajelor de crestere,se opreste cresterea, insa trunchiul continua sa se dezvolte dand pacientului aspectul caracteristic de copil scund cu trunchi foarte bine dezvoltat.
Cea mai frecventa forma de hiperplazie suprarenaliana congenitala este cea in care , in plus fata de deficitul de cortizol, exista o reducere a secretiei de aldosteron la aproximativ o treime dintre pacienti.In acest caz, virilizarea suprarenaliana poate aparea cu sau fara asocierea unei tendinte la pierdere de sare.
O alta forma de hiperplazie suprarenaliana congenitala este cea „hipertensiva”manifestata prin hipertensiune arteriala de grad variabil si hipopotasemie (nivel scazut al potasiului in sange). In forma de hiperplazie suprarenaliana congenitala caracterizata prin hipogonadism (insuficienta a functionarii gonadelor -testicul, ovar), hipopotasemie si hipertensiune arteriala., femeile au amenoree primara (lipsa menstruatiei dupa varsta de 16 ani, in conditiile in care nu a existat inca nici un ciclu menstrual) caractere sexuale secundare nedezvoltate , iar barbatii , datorita deficitului androgenic, au fie organe genitale  externe ambigue, fie un fenotip feminin (pseudohermafroditism masculin).

Diagnostic


Diagnosticul de hiperplazie suprarenaliana congenitala trebuie suspectat la sugarii care au episoade de insuficienta suprarenaliana acuta, deficit de sare sau hipertensiune arteriala.De asemenea este sugerat de hipertrofia clitorisului, fuzionarea labiilor sau sinusul urogenital la fete si precocitatea izosexuala la baieti. In aceasta forma a afectiunii exista o crestere a nivelului sanguin al 17-hidroxiprogesteronului si excretia urinara a metabolitului sau, pregnantriolul. Evidentierea unui nivel crescut al 17-hidroxiprogesteronului in lichidul amniotic la 14-16 saptamani de la gestatie permite detectarea prenatala a fetitelor afectate.
Diagnosticul de hiperplazie suprarenaliana congenitala cu pierdere de sare este sugerat de episoadele de insuficienta suprarenaliana acuta cu hiponatremie (concentratie scazuta a sodiului in sange), hipopotasemie, deshidratare si varsaturi.
In forma hipertensiva a hiperplaziei suprarenaliene congenitale, diagnosticul de laborator este sustinut prin prezenta unor niveluri ridicate de 11-deoxicortizol in sange sau cantitati crescute de tetrahidro-11-deoxicortozol in urina.
La adultii cu hiperplazie suprarenaliana cu debut tardiv apar concentratii normale sau usor crescute de 17-cetosteroizi in urina si ale DHEA plasmatic, iar eliberarea androgenilor din suprarenale este usor inhibata prin utilizarea unui test standard cu doze scazute de dexametazona.
Cauzele de hirsutism trebuie diferentiate si pot fi impartite in patru categorii: familiale, idiopatice, medicamentoase si datorate excesului de androgeni.
La femei , diagnosticul diferential al hirsutismului si virilizarii se face intre cele suprarenaliene si cele ovariene.Cauzele ovariene ale aparitiei hirsutismului si virilizarii sunt:
-ovar polichistic(cea mai frecventa cauza de productie excesiva de hormoni androgeni);
-hiperplazie de celule hilare;
-tumori :arenoblastom (cea mai frecventa tumora ovariana virilizanta), celule hilare, resturi de suprarenala.
Cauzele suprarenaliene de aparitie a hirsutismmului si virilizarii sunt:
-hiperplazia congenitala suprarenaliana;
-hiperplazia suprarenaliana dobandita (Cushing);
-tumori: carcinom sau adenom virilizant;
Debutul brusc al hirsutismului si virilizarii progresive sugereaza prezenta unui neoplasm ovarian sau suprarenalian.

Tratament


Tratamentul virilismului de origine suprarenaliana se face in functie de tipul leziunii. La pacientii cu hiperplazie suprarenaliana-care au un deficit de cortizol ce determina secretie crescuta de ACTH (hormonul adrenocorticotrop secretat de hipofiza anterioara),urmata de hiperplazia glandelor suprarenale si o suntare in biosinteza hormonilor androgeni-tratamentul consta in administrare zilnica de glucocorticoizi (prednisonul fiind medicamentul de electie ,exceptand sugarii la care se foloseste hidrocortizonul) pentru a inhiba secretia hipofizara de ACTH.
La copiii care sufera de hiperplazie congenitala suprarenaliana necesarul de steroizi este de 1-1,5 ori mai mare decat cantitatea de cortizol normal produsa.
La adultii cu debut tardiv al hiperplaziei suprarenaliene trebuie administrata o doza unica, minima de glucocorticoid, la culcare, pentru a inhiba secretia hipofizara de ACTH.


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara