Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Tetanos

Descriere tetanos:

Tetanosul reprezinta boala infectioasa, dar necontagioasa, detrminata de bacilul tetanic, care se caracterizeaza prin prezenta tonusului muscular exagerat si a spasmelor, cauzate de efectului toxinei bacilare asupra sistemului nervos central.

Cauzele tetanosului:

Agentul cauzal este bacilul anaerob Clostridium Tetani, gram-pozitiv si sporulat, avand aspectul unei rachete de tenis. Bacteria este raspandita pe sol, dar se gaseste si in fecalele umane, dar mai cu seama in cele de provenienta animaliera. Sporii de Clostridium Teteni sunt rezistenti la fierbere si pot supravietui multi ani in mediul inconjurator, indiferent de variatiile temperaturilor. In forma activa, bacilul este sensibil la antibiotice precum: Penicilina, ori Metronidazol.
Bacilul tetanic produce o exotoxina de natura proteica, aceasta are o structura chimica similara cu cea a toxinei botulinice. Aceste 2 toxine sunt cele mai puternice toxine cunoscute pana in momentul de fata, in cercetare.   Exotoxina tetanica are doua componente cu actiuni diferite:
-tetanospasmina care are efect direct asupra sistemului nervos si
-tetanolizina care are actiune nociva si distructiva asupra structuriilor hematoformatoare.
Cand apare, tetanosul infecteaza persoanele neimunizate, sau cu o imunitate neintretinuta prin revaccinare periodica. Afecteaza mai ales persoanele de sex masculin din zonele calde si regiunile rurale, unde principala ocupatie este cultivarea solului. Tetanosul poate infecta si nou-nascutii, insa acolo unde exista programe nationale de imunizare, infectia a fost eradicata. Odata cu inaintarea in varsta, organismul uman este din ce in ce mai expus infectiei cu tetanos.
Traumatismele, sau ranile profunde, care prezinta proces de vindecare greoi, ridica risc de aparitie a tetanosului. De multe ori, plagile minore sunt neglijate, iar in astfel de situatii nu pot fi identificate felul contaminarii cu bacilul tetaniei.

Cauzele tetanosului:

Foarte frecvent plagile sunt contaminate cu spori de Clostridium Tetani. Germinarea acestora se produce doar acolo unde exista tesut necrozat, fragmente de sol, sau inflamatie si infectie. Bacilul  tetanosului nu este capabil sa produca inflamatie, de unul singur, la locul de infectie, fapt pentru care leziunea va avea aspect normal (cu exceptia cazurilor in care se suprapune o alta infectie a unui alt agent patogen. Ulterior infectarii, se va elibera o toxina, care prin intermediul structurilor neuronale motorii, va ajunge pana la nivelul trunchiului cerebral. La nivel central, tetanospasmina perturba eliberarea factorilor inhibitori ai activitatii neuronale, generand o stare de permanenta excitatie neuronala. Rezultatul se prezinta sub aparitia contracturii tetanice, care este o contractie permanenta si puternica, ca urmare a exagerarii tonusului musculaturii. Toxina tetanica ( la fel ca si cea botulinica) actioneaza si asupra placilor neuromusculare, prin blocarea unor neurotrasmitatori. Rezultatul? Slabiciune musculara, sau paralizie.
Tetania poate fi de 2 feluri: localizata, sau generalizata. Tetanosul se generalizeaza atunci cand toxina disemineaza in limfa, sau in sange. Toxina tetanica nu traverseaza bariera hematoencefalica si deci nu poate patrunde pe cale directa la nivelul sistemului nervos central.

Simptome tetanos:

Perioada de incubatie a Tetanosului este de maxim o luna, dar in medie perioada de incubatie dureaza 7 zile. Frecvent intalnim tetanosul generalizat, manifestat prin cresterea tonusului muscular si spasme generalizate. Boala debuteaza prin trismus imposibilitatea de a deschide/inchide mandibila, ca urmare a hipertoniei muschilor masticatori. Ulterior apare contractia musculaturii gatului, a spatelui, a umerilor, a abdomenului si membrelor.
Deoarece muschii mimicii sunt si ei contractati, bolnavul afiseaza un rictus caracteristic de ras silit sau risus sardonicus. Musculatura spatelui este de asemenea contractata, pacientul adopta o pozitie fortata, arcuita, cu sprijinirea corpului pe calcaie si occiput. Spasmele spontane generalizate sunt adesea dureroase, existand pericolul de apnee.
Boala prezinta dupa caz, diferite grade de severitate; pacientul este febril intrucat toxina actioneaza asupra centrilor termoreglarii de la nivel hipotalamic, prezinta transpiratii profuze, tahicardie, aritmii, iar starea de constienta ramane nealterata.
Complicatiile posibile apar, in special, pe fond respiratoriu si cardiovascular. Acestea sunt caracterizate prin asfixie, pneumonie de aspiratie, fracuturi, rupturi musculare, embolie pulmonara, miocardita toxica, escara de decubit. Rareori dupa tratament si vindecare, pot ramane sechele precum cifoza.
Cand apare la nou-nascuti, tetanosul este de obicei generalizat si adesea fatal. Tetanosul neonatal se manifesta prinsimptome precum rigiditatea, spasme si dificultati in alimentatie. Cel mai bun prognostic il are tetanosul localizat, care afecteaza doar grupele musculare din vecinatatea plagii infectate.

Diagnostic tetanos:
Diagnosticul va fi stabilit pe baza semnelor clinice. Trebuie avuta in vederea obinerea de informatii privid istoricul vaccinarilor anterioare. Se vor efectua culturi cu produse recoltate din plagile infectate. Cu toate ca pacientul prezinta semne de tetanos, uneori bacilul nu poate fi izolat in culturile din plaga. Analizele biochimice ale sangelui releva semnele unui sindrom inflamator. Examenul LCR este normal. Electromiograma indica descarcari permanente ele unitatilor motorii.
Uneori boala poate progresa chiar si in prezenta unui nivel seric de antitoxina, considerat a fi protector.
Diagnosticul diferentia se face cu alte afectiuni generatoare de trismus: abces alveolar, intoxicatia cu stricnina, tetania din hipocalcemii sau reactii la unele medicamente. Meningita, encefalita si rabia pot fi confundate cu tetanosul.
In stabilirea diagnosticului, se va tine cont de semnele caracteristice tetanosului: contractura puternica la nivelul musculaturii fetei, a gatului, a toracelui, a spatelui si abdomenului, precum si prezenta crizelor de spasm generalizat, cu afectarea intr-o mai mica masura a picioarelor si mainilor.

Tratament tetanos:

Tratamentul este complex si impune aplicare unor masuri multiple: 

1. Masurile generale in cazul infectiei cu tetanos: se va urmari eliminarea sursei toxicogene, neutralizarea toxinei, combaterea spasmelor generalizate si asigurarea unui suport ventilator adecvat. Pacientii vor fi internati intr-o unitate de terapie intensiva, unde vor fi monitorizati continuu. Vor fi indepartate sursele de zgomot care pot produce excitarea sistemului nervos. Plagile infectate vor fi curatate si pansate steril, dupa indepartarea corpilor straini si drenarea colectiilor purulente.

2. Tratamentul cu antibiotice este principalul tratament recomandat in cazul acestor infectii. Tratamentul se face prin administrarea parenterala de doze mari de penicilina: 10-12 mil.UI/zi, timp de 10 zile; ca o alternativa, in locul penicilinei se poate utiliza metronidazolul, in doze de 500 mg la fiecare 6 ore. Daca pacientul este alergic la penicilina, se va utiliza terapia cu eritromicina sau clindamicina.

3. Administrarea de antitoxina neutralizeaza toxina tetanica din sange si plaga, fara a  influenta toxina ajunsa deja la nivelul tesutului nervos. Preparatul se poate administra intramuscular, sau intravenos, in doze divizate, dupa o testare prealabila. Antitoxina este reprezentata de globulina imuna tetanica de origine umana. In acelasi timp cu administrarea serului imun, se va realiza si vaccinarea antitetanica a pacientului.  

4. Controlul spasmelor musculare este urmatorul pas in tratamentul tetanosului.Spasmele musculare sunt dureroase si pot pune in pericol viata pacientului prin producerea de laringospasm, sau prin contractura exagerata a muschilor respiratorii. De aceea se va urmari sedarea usoara a pacientului si combaterea spasmului. Cel mai utilizat medicament este Diazepamul, uneori in doza mare, de peste 250 mg/zi. Ca alternativa se pot utiliza barbituricele, sau Clorpromazina. Spasmele trebuiesc bine controlate pentru a nu perturba mecanica ventilatorie, urmata de moartea pacientului.

5. Asistarea respiratiei este al 5-lea pas in tratamentul acordat pacientului care sufera de tetanos. Spasmul muscular exagerat, urmat de perturbarea ventilatiei pulmonare, poate necesita intubatie orotraheala sau traheostomie, cu sau fara ventilatie mecanica. In functie de severitatea cazului se va anticipa din timp necesitatea intubarii pacientului. Instalarea hipotensiunii si a bradicardiei, necesita reumplere volemica, administrarea de vasoconstrictoare si uneori chiar montarea unui peace-maker.

6. Vaccinarea si alte masuri aditionale
Boala nu induce imunitate, de aceea pacientii vor fi ulterior imunizati activ.
De asemenea, se va urmari in permanenta buna hidratare a bolnavului, precum si un regim bogat in calorii, cu administrare enterala sau parenterala. In permanenta vom monitoriza functia digestiva si renala.
Prognosticul este unul rezervat in cazurile tetanosului neonatal, dar si cand votbim de cazul unei persoane varstnice. De asemenea, cu cat perioada de debut, adica perioada dintre aparitia primelor simptome si aparitia spasmelor, este mai scurta, cu atat evolutia si prognosticul vor fi mai grave.
Perioada de evolutie a bolii este cuprinsa intre 4-6 saptamani, iar recuperarea se face de obicei complet. Decesul survine prin insuficienta respiratorie.
Pentru a preveni infectia cu bacil tetanic, vor fi vaccinate toate persoanele neimunizate anterior, precum si cei aflati in convalescenta dupa tetanos. Uzual se administreaza 3 doze de vaccin, spatiate pe durata unui an calendaristic. Deoarece titrul anticorpilor scade odata cu inaintarea in varsta, revaccinarea se va face dupa 10 ani de la ultimul rapel.
se va acorda o atentie deosebita ingrijirii plagilor murdare, potential tetanigene si intotdeauna vom cerceta istoricul de vaccinare al pacientului supus chirurgiei. Acolo unde este necesar, se va face revaccinare. Pentru a preveni tetanosul neonatal, mamele vor fi vaccinate, chiar si in timpul sarcinii.

 

Tratamente naturiste pentru Tetanos

Solutie Lugol
Pret: 58 RON
*TVA inclus
 
asea redox
Pret: 195 RON
*TVA inclus
 
Zapper Profesional
Pret: 3000 RON
*TVA inclus
 
Bioharmonex
Pret: 3026 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara