Quinoa Bio
Quinoa Bio este numele unei cereale arhaice, originare din America de Sud, unde creste la mari altitudini (si la 4000 de m!). Boabele mici, relativ rotunde, de culoare alb-cenusiu-galbui, sunt foarte de hranitoare si foarte sanatoase, bogate in proteine si, evident, lipsite de colesterol.
Numita de catre incasi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), quinoa a fost adusa pe continentul european de catre colonistii spanioli, care o numeau hrana pentru indieni. Europenii nu au apreciat in mod deosebit aceasta cereala si i-au fortat pe bastinasi sa cultive o alta planta indigena, dar apreciata și pe batranul continent: porumbul.
Echipa Ekilibrium.ro va pune la dispozitie o gama variata de produse naturiste, remedii naturiste si adjuvanti in tratamente naturiste, deoarece pentru noi sanatatea dumneavoastra este prioritatea numarul unu. Ekilibrium.ro - Detoxifiere, Deparazitare, din natura in magazinul nostru - Sanatate in fiecare zi! >> citeste mai mult
Quinoa Bio este ambalat in pungi de 500 de grame cu Calorii 1,539 kJ (368 kcal), Carbohidrati 64 g, Amidon 52 g, Fibre 7 g, Grasimi 6 g, Grasimi nesaturate 3.3 g, Proteine 14 g, Apa 13 g, Vitamina B10.36 mg, (28%), Vitamina B2 0.32 mg (21%), Vitamin B6 0.5 mg (38%), Vitamina B9 184 μg (46%), Vitamina E 2.4 mg (16%), Fier 4.6 mg (37%), Magneziu 197 mg (53%), Fosfor 457 mg (65%), Zinc 3.1 mg (31%). Popularitatea Quinoa Bio este de data recenta si se datoreaza studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos in evidenta calitatile ei: foarte hranitoare, benefica pentru sanatatea umana – in special pentru rinichi si problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut, etc.
Boabele de quinoa reduc nivelul grasimilor din singe - Quinoa face parte din familia cerealelor. Boabele de quinoa contin proteine mai bune decit cele din carne. In plus, sunt o sursa extraordinara de calciu, asimilat mai usor decit cel din lapte.
Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre. Quinoa era un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau 'cereala-mama'. 'Boabele de quinoa sint niste sfere mici, galbene si turtite, avind un diametru de la aproximativ 1,5 pina la 2 mm. Se prepara intr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori', noteaza dr Gillian McKeith.
Tratamente rinichi - specialistul le recomanda mamelor sa inlocuiasca budinca de ovaz pe care o dau copiilor cu budinca de quinoa. Aceasta cereala intareste rinichii. Forta rinichilor copilului ii influenteaza cresterea, dezvoltarea si capacitatea de a invata. Dr Gillian McKeith enumera si alte beneficii ale consumului de quinoa, datorate tot stimularii functiei renale: 'Auzul bun, respiratia sanatoasa, starea parului, lipsa problemelor urinare, producerea maduvei osoase, functionarea creierului, ambitia de a reusi in viata, dintii si oasele puternice, toate depind de buna functionare a rinichilor'.
Desi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau il depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din singe si previne formarea placilor de aterom, reducind riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Quinoa este un aliment care poate fi servit in multe feluri: cereale calde, budinca, cereale adaugate in salate, in supe si tocanite.
Vitamine - boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sint o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar. De asemenea, boabele de quinoa incoltite sint recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab. 'Quinoa contine mai mult calciu decit laptele, ajungind astfel la intarirea scheletului, a oaselor si cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protectie impotriva artritei, degradarii oaselor, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare', arata dr Gillian McKeith in volumul 'Hrana vie pentru sanatate'. Quinoa se prepara prin fierberea si, mai rar, prin prajire si poate fi utilizata in preparate culinare, asemeni orezului, in budinci, pilafuri, risotto, salate, etc. Spre deosebire de orez, quinoa are insa un continut de amidon redus si, din acest motiv, dupa fierbere rezulta un preparat afanat, mult mai putin lipicios/cleios. Ca regula generala, quinoa se fierbe in apa cu putina sare sau, si mai bine, in supa de carne sau legume timp de 15-20 de minute, acoperit, la foc mic. Dupa fierbere, vasul se ia de pe foc si se lasa acoperit pentru ca quinoa sa absoarba tot lichidul. Quinoa se fierbe, asemeni orezului in proportii de 1 la 2, sau la 3 parti (quinoa/lichid): 1 cana de quinoa la 2 sau 3 cani de supa. Quinoa se adauga, amestecand, in lichidul de fierbere. Quinoa isi mareste volumul prin fierbe la pana de 4 ori.
|