Acid Lactic este un lichid siropos, incolor sau slab galbui, cu gust acru. In natura apare liber ca produs de fermentare in muraturi, lapte acru etc. Apare in muschii animalelor superioare ca produs de degradare al glucozei si se acumuleaza aici in conditii de efort muscular indelungat (cand organismul contracteazadatoria de oxigen); lactacidemia creste in asfixie, diabet, intoxicatii cu CO. Se obtine prin fermentarea lactica a zaharurilor sub influenta speciilor de Streptococcus lactius si Lactobacillus bulgaricus. Se utilizeaza in vopsitorie, ca acidulant al bauturilor, ca solvent etc. In medicina se utilizeaza ca antiseptic intestinal, antidiareic la nounascuti si ca medicatie de substitutie in hipo- sau anaciditate gastrica. Oamenii cu mare consum de produse de fermentatie lactica (iaurturi) beneficiaza de longevitate. La adulti se intrebuinteaza la tratamentul diareei, precum si la spalaturi vaginale (in solutii de 2/100O). Lactatul de sodiu: se utilizeaza ca antiseptic intestinal. In doze mari se utilizeaza ca sedativ si chiar hipnotic. Lactatul de calciu: se utilizeaza ca antiseptic intestinal si antipruriginos in prurit, urticarii, dermatoze, toxice etc.
|