Coagulare reprezinta un proces complex de transformare a unui produs lichid - sange, lapte, intr-un cheag, cu o separare de o parte lichida - ser, zer. Coagularea sangelui este separata sangelui intr-un coagul rosu, moale, format dintr-o retea de fibrina continand hematii, leucocite si trombocite si in ser. Fenomenul apare in urma declansarii unui proces complex enzimatic cand sangele este scos din vase si constand din transformarea fibrinogenului solubil in fibrina insolubila sub actiunea trombinei, care, la randul ei, provine din protrombina activata de tromboplastine in prezenta ionilor din calciu. Alti factori - convertina, accelerina si factorii hemofilici, sunt necesari pentru ca procesul sa decurga normal. Rolul coagularii este oprirea prompta a hemoragiilor prin inchiderea spatiilor mici de rupturi, aparute accidental la nivelul vaselor. Lipsa sau cantitatea insuficienta a unor factori de coagulare duce la hemofilie. In conditii patologice coagularea poate aparea si in vase - tromboza. Coagularea sangelui poate fi impiedecata fie prin mijloace mecanice - legarea vaselor, dar mai ales prin administrarea de substante care scot calciul din sange (nitrat de sodiu), sau de substante anticoagulante - heparina hirudinina, care opresc actiunea trombinei. La unele persoane exista o lipsa de protrombina - care nu se formeaza in ficat din cauza lipsei de vitamina K si astfel prezinta o hemofilie foarte accentuata), orice rana poate produce o pierdere de sange, uneori chiar pana la moarte. Coagularea laptelui: separarea laptelui in chiag si ser, in urma transformarii caseinogenului in caseina in urma acidifierii prin fermentatie lactica. In stomac, procesul se produce sub actiunea labfermentului, enzima din sucul gastric. Coagularea apei: separarea impuritatilor organice din apa prin adaugare de substante astringente - metoda de purificare a apei.. |