Foame reprezinta o senzatie subiectiva sau obiectiva de a manca provocata de lipsa alimentelor la anumite ore sau de lipsa generala a unei alimentatii suficiente. Subiectiv foamea se produce ca o senzatie de pofta de mancare la putin timp Inaintea orelor regulate de masa; pofta de mancare e o senzatie placuta, stiind prin reflex conditionat ca ea va fi satisfacuta curand prin mancare; in caz ca nu urmeaza masa, pofta de mincare dispare si nici nu e inlocuita cu o senzatie de foamea, decat cu o intensificare a senzatiei de pofta, in apropierea orei unei alte mese; pofta de mincare pregateste organismul sa primeasca hrana si sa se declanseze secretiile digestive. Foamea este. o senzatie neplacuta si apare dupa citeva zile de nemancare, cand celulele organismului sunt private de aportul de glucoza, de aminoacizi, de grasimi, de vitamine, de saruri minerale, de apa. (v. sete). In unele cazuri senzatia de foame poate fi specfica numai unuia din principiile alimentare; in acest caz simtim o ( speciala si acuta de dulce, de came, de sare etc. Aceasta constituie o foamea partiala (bine precizata); cea mai grava e foamea de proteine, fiindca acestea se consuma in timpul functionarii organismului si ele sunt si sediul tuturor functiilor vietii, lipsa lor in alimentatie face ca in celule ele sa se degradeze, si astfel insasi structura materiei vii se altereaza. Ca urmare organismul slabeste, rezistenta lui la infectii scade, forta lui de munca se micsoreaza. In unele dispepsii digestive se produc vome frecvente. Bolnavii de groaza eforturilor de voma nu se mai alimenteaza si ca urmare survine o stare de slabire, cu senzatie de foame puternica (E.P.) |